dinsdag 2 april 2019

Behandel jij je man met respect? (10 vragen)

Met een vriendin lees ik al een tijdje het boek 'De Godvrezende vrouw' van Martha Peace. We spreken een keer in de maand af om te bellen en dan zorgen we dat we iedere keer een hoofdstuk uithebben. Dat bespreken we dan aan de telefoon. Zo hebben we al een aantal boeken samen uitgelezen en besproken, heel handig en gezellig. Ik kan het iedereen aanraden ;-).

Het is af en toe een confronterend boek, maar wel Bijbels en leerzaam. Een aantal hoofdstukken terug stond er een zelfevaluatie in het boek over het respecteren van je man. De Bijbel leert ons dat het als vrouw belangrijk is om je man te respecteren. (Lees bijvoorbeeld Efeze 6: 33c)

Hieronder zal ik daarom een aantal vragen uit het boek opschrijven uit deze zelfevaluatie. Niet bedoeld om er voor te zorgen dat we alles perfect gaan doen, het blijft een groot leerproces. Maar met de hulp van de Heere kunnen deze vragen ons mogelijk helpen om achter verkeerde patronen te komen en te groeien in respect naar onze man. Je kunt over elke vraag even nadenken en dan bijvoorbeeld de vragen opschrijven die voor jou een leerpunt zijn.

1) Praat je tegen je man op een minzame, neerbuigende manier?
2) Behandel jij je man onder vier ogen even respectvol als je voorganger, buren of vrienden in het openbaar?
3) Praat je voor je man of onderbreek je hem?
4) Breng je zijn tekortkomingen ter sprake bij anderen?
5) Spreek je hem op een ongepaste manier tegen waar anderen bij zijn?
6) Vergelijk je hem ongunstig met andere mensen?
7) Luister je goed naar de mening van je man en probeer je hem te begrijpen?
8) Respecteer je zijn positie in huis in die mate dat hij ervan op aan kan dat je zult doen wat hij vraagt, ook als hij niet thuis is?
9) Respecteer je zijn verzoeken door te proberen te doen wat hij vraagt, ook al vind je het zelf niet belangrijk?
10) Valt er respectloosheid uit je houding af te lezen? (bijvoorbeeld door een boze blik, door over elkaar geslagen armen enz.)

4 opmerkingen:

  1. Heel belangrijk :)! En soms ook moeilijk om in de praktijk te brengen. Tenminste, ik vind het lastig om op een voor een man respectvolle manier hem te corrigeren. Het komt al gauw als veroordelend over terwijl ik dat echt niet zo bedoel. Als je tips hebt hoe je op een respectvolle manier je man ergens op kunt wijzen, graag :)!Mocht je nog mooie lezingen over het huwelijk willen beluisteren: http://nrcwaupun.org/marriage-enrichment-classes/ . Wel in het Engels, maar zeer de moeite waard!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt, voor de link! Mijn Engels is helaas niet zo goed, maar een lezing luisteren lukt vaak nog wel aardig. Op een respectvolle manier je man ergens op wijzen is in de praktijk inderdaad lastig. Als je hierover tips wilt hebben raad ik je aan om het boek te lezen. Er wordt namelijk uitgebreid op ingegaan.
      Hartelijke groet Annemarie

      Verwijderen
  2. Dit is zeker een prachtig en waardevol boek. Ik heb er ook van genoten en kan het ook iedereen aanraden!

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!