maandag 20 juli 2015

Praktische manieren waarop je je man tot hulp kunt zijn


Ik heb al een tijdje niets meer geschreven over het boek 'De Godvrezende vrouw', maar ik lees er nog wel regelmatig een stukje in. Pasgeleden las ik over onze rollen als man en vrouw in het huwelijk en dat wij als vrouwen geschapen zijn om een hulp te zijn voor onze man. Dat de rol die de Heere bij de schepping aan Eva gaf en als wij getrouwd zijn is dat nu ook nog steeds de rol die de Heere aan ons heeft gegeven.

In het boek werden een aantal manieren genoemd waarop je deze rol die de Heere je heeft gegeven praktisch kunt uitvoeren. De schrijfster noemt de lijst: 'Manieren waarop een vrouw de glorie van haar man kan zijn'. Dat vind ik een mooie uitdrukking: 'de glorie van je man zijn'. Het laat me zien dat een hulp zijn voor mijn man niet iets negatiefs is. Het is niet iets vreselijks vervelends of iets onbelangrijks, maar juist iets waardevols en heel moois!

Ik heb het even opgezocht en andere woorden voor glorie zijn: eer, roem, sieraad, heerlijkheid. Als je je man tot hulp bent zoals de Heere het heeft bedoeld, ben je zijn sieraad en heerlijkheid. Door jouw hulp kun je ervoor zorgen dat je man (meer) eer en heerlijkheid ontvangt door jou heen. Je zult ook steeds meer het karakter van Christus gaan vertonen en meer gaan stralen en gelukkig zijn. En dat is ook wat ik merk in mijn dagelijks leven. Ik vind het vaak fijn om een hulp te zijn voor mijn man, het maakt me blij omdat ik merk dat ik dan tot het doel kom waarvoor de Heere me heeft gemaakt.

Hieronder een aantal praktische manieren uit het boek om je man tot hulp te zijn, met nog wat aanvullingen:

1) Vraag je man: 'Wat zijn jouw doelen voor deze week?' Vraag je man: 'Hoe kan ik je helpen om die doelen te bereiken?' 
2) Bedenk specifieke manieren om hem te helpen zijn doelen te behalen. Voorbeelden zijn: telefoontjes voor hem zorgvuldig af handelen, het netjes bijhouden van hoeveel geld er wordt uitgegeven om binnen het budget te blijven, het aanbieden om een boodschap voor hem te doen, enz.
3) Wees zo georganiseerd mogelijk in het schoonmaken, boodschappen doen, de was doen en koken. Als jij deze door God gegeven verantwoordelijkheden zoveel mogelijk vervult, hoeft je man zich daar niet druk over te maken en is hij vrij om zijn eigen werk te doen.
4) Bewaar elke dag wat van je energie voor hem.
5) Zet hem op de eerste plaats boven de kinderen, je ouders, je vriendinnen, een baan, een Bijbelstudieavond voor vrouwen, enz. Dat betekent dat je misschien soms ook wel eens 'nee' moet zeggen tegen iets...
6) Pas je schema bereidwillig en ook met vreugde voor hem aan als dat nodig is.
7) Praat positief over hem tegen anderen. Spreek helemaal geen kwaad van hem, ook al is wat je vertelt de waarheid.
8) Denk na over de dingen waar jij in betrokken bent. Hoe verheelijken ze je man? Vraag zijn advies.
9) Wees hartelijk en welwillend tegen zijn familie en vrienden. Maak je toewijding aan je man duidelijk zichtbaar voor hen.
10) Doe en zeg dingen die hem opbouwen in plaats van afbreken.
11) Kleed je mooi en verzorg je uiterlijk op een manier die je man aanstaat.
12) Als je man zondigt, wijs hem dan onder vier ogen en op een zachtmoedige manier terecht.
13) Moedig je man aan om zijn geestelijke gaven te gebruiken.
14) Prijs of waardeer hem met woorden van waardering en dankbaarheid.
15) Doe regelmatig iets waarvan je weet dat hij het erg waardeert, of doe iets wat hij leuk vind. Maak bijvoorbeeld een keer zijn lekkerste eten klaar, doe een briefje in zijn broodtrommel, print een keer een mooie foto van jullie uit of schrijf een lieve kaart of...bedenk gewoon af en toe maar iets leuks!Toen mijn man een paar dagen weg was heb ik samen mijn zusje een 'Welkom thuis' slinger voor hem gemaakt. Dat vond hij erg leuk. En mijn zusje en ik vonden het stiekem misschien nog wel wat leuker ;-). Zo zag het eruit:


Het is voor mij een goede lijst om af en toe eens door te lezen. Wel is het zo dat ik het belangrijk vind om de lijst op een goede manier te gebruiken. Het is denk ik echt niet de bedoeling dat je deze lijst op een perfecte manier helemaal gaat opvolgen en daardoor in een soort kramp komt. Vorige week bijvoorbeeld was ik een keer een hele dag druk bezig geweest met mijn zoontje want hij was een beetje ziek en kon niet echt alleen even spelen. Dan vraag ik 's avonds gerust even aan mijn man of hij de vaatwasser voor me uitruimt voor hij aan de slag gaat met andere dingen die hij nog moet doen. En dat doet hij dan ook met alle liefde (ik heb een erg lieve man natuurlijk ;-)).

Je hoeft deze lijst dus niet koste wat het kost in alle situaties toe te passen, maar het is belangrijk dat je hem wijs gebruikt zodat je man en ook je huwelijk erdoor gezegend wordt! En ja, dat betekent soms wel dat je jezelf moet wegcijferen of moet verloochen maar uiteindelijk geloof ik dat het je alleen maar gelukkiger maakt om dat voor je man te doen. En als je het soms een beetje moeilijk vindt...vergeet niet: je hoeft het niet in eigen kracht te doen, maar je mag steeds putten uit Zijn kracht!

9 opmerkingen:

 1. Punt 7: Spreek geen kwaad van je man ook al is het de waarheid. Is mooi en goed. Maar dit is funest voor mensen die te maken hebben met huiselijk geweld. Dan is het juist heel dapper als je daar open over bent en naar oplossingen zoekt. Of bescherming.

  Ik vind vooral punt 14 erg goed!
  Dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Aritha,
   Graag gedaan hoor ;-)
   Inderdaad heeft punt 7 in deze lijst betrekking op een gezond en stabiel huwelijk. Als je te maken hebt met huishoudelijk geweld geldt dat zeker niet. Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 2. ik ben het niet overal mee eens. Wanneer je zelf ook werkzaamheden buiten de deur hebt kan hij best ook meehelpen met huishoudelijke dingen en gezin, het is tenslotte ook zijn huis en gezin. Zijn werk komt daar niet altijd boven. Het meeste daarvan komt wel op mij neer, maar het uitruimen van de vaatwasser bv zie ik niet als gunst voor mij. De verdeling man/vrouw verhouding zoals jij beschrijft is gedeeltelijk nog van toepassing. Maar de onderdanigheid die jij beschrijft (tenminste zoals het op mij overkomt nu) is denk ik niet meer van deze tijd. Een man is zeker geen 'heilige'. Maar het is zeker wel mooi om je man tot hulp en steun te zijn. Daarom wel goed om er eens bij stil te staan. Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Tineke,
   Dankjewel voor je eerlijke reactie.
   Zelf geloof ik wel dat de man/vrouw verhouding zoals die staat in de Bijbel en de rollen binnen het huwelijk die daarbij horen, ook in deze tijd nog steeds gelden. Dat betekent niet dat je man niet meehelpt in het huishouden of in het gezin. Zulk soort dingen kun je prima samen bespreken en mijn man helpt gelukkig ook zeker mee in het gezin.
   Waar het denk ik vooral om gaat is je houding: dat je hem in het dagelijks leven zoveel mogelijk helpt, stent en ook eert/respecteert ook in de dingen die je (o.a. in het huishouden) voor hem doet.
   Dan nog even over dat onderdanigheid niet meer van deze tijd is...
   Ik geloof dat het huwelijk een heel mooi plaatje van Christus en de gemeente is. Zoals de gemeente (dat stelt de vrouw voor) aan Christus (dat stelt de man voor) gehoorzaam is en Hem eert, zo moet de vrouw dat ook doen. Zie ook Efeze 5: 22-33. En dat betekent niet een slaafse of liefdeloze onderdanigheid, maar een vrijwillige onderdanigheid vol blijdschap, zoals je dat ook bent aan de Heere Jezus. Die onderdanigheid is inderdaad niet meer van deze tijd, maar volgens mij wel heel Bijbels en voor ons huwelijk ook een zegen. Ik merk dat ik hierover nog wel meer zou willen schrijven, maar dan wordt het wel een erg lang antwoord ;-). Nu wilde ik er toch al een keer een blog over dit onderwerp gaan schrijven, dus als het goed is zie je die over een tijdje wel verschijnen. Hartelijke groet en veel zegen van Annemarie

   Verwijderen
  2. Ik vind het een interessante discussie, en ik denk dat je het bovenstaande mag zien, als je full time thuis bent. en als ideale situatie. De praktijk is helaas een stuk weerbarstiger.
   Gisteren was ik helemaal op, en was mijn man(wat klinkt dat nog steeds gek) aan het klussen in onze logeer kamer, ik voel me dan ergens schuldig dat ik helemaal kapot ben,en om 8 uur al op bed lig, maar ik weet wel, dat ik lichamelijk geen top conditie heb, en hij het ook heerlijk vind om alleen te klussen zonder dat ik dan vraag wat kan ik voor je doen. En nu ik gisteren zo vroeg op bed lig, heb ik vandaag meer energie, en staat er vanavond weer een lekkere uitgebreide maaltijd op tafel.
   Wij hebben wel, afspraken over het huishouden, omdat we allebei veel werken, nu doe ik wel iets mee omdat ik ook een dag vrij heb, maar delen we wel, omdat we allebei werken. Als ik full time thuis zou zijn zou ik het normaal vinden dat ik alles doe, en hij niet nog van alles hoeft te doen. maar ik blijf het een ingewikkeld verhaal vinden, hoe bedoelt de Bijbel deze dingen voor mij vandaag, in de keuzes die wij samen maken (ik ook een vierdaagse baan, en straks ook nog studie) groetjes Tineke

   Verwijderen
  3. Ha Tineke,
   Wat je schrijft is herkenbaar: tijdens de zwangerschap van Kaleb heb ik ook echt heel weinig gedaan in het huishouden en mijn man heeft heel vaak gekookt omdat ik zo misselijk was. Ik denk niet dat we ons in zo'n situatie schuldig hoeven te voelen. Ook al deed ik dat soms dus ook wel moet ik eerlijk zeggen ;-(. En het is ook prima om afspraken te maken over het huishouden, zeker ook in jouw situatie. De wil is er namelijk wel om dingen te doen, maar het is gewoon niet haalbaar! Dat kun je ook weer doortrekken naar het voorbeeld van Christus (de man) en de gemeente (de vrouw). Soms doe we voor ons idee heel weinig voor de Heere, maar dat betekent niet dat we Hem niet meer eren, dienen, liefhebben of voor Hem willen leven! En zo is het ook met de man-vrouw verhouding, daarom vind ik dat plaatje van Christus en de gemeente als afbeelding van het huwelijk ook zo mooi! En ook als je al om 8 uur op bed ligt en je man dingen in je huis doet kun je nog steeds een houding van respect naar hem hebben, dat hoeft niet alleen door dingen te doen: maar ook door wat je zegt en hoe je met hem omgaat...
   Ik geloof zeker dat als je er samen met je man en de Heere naar op zoek gaat en er voor bidt Hij ook concreet de weg zal willen wijzen om deze Bijbelse principes vorm te geven in jullie huwelijk! Liefs van Annemarie
   P.S. Inderdaad raar hè om je man 'je man' te noemen in het begin! Maar het went wel hoor: ik vind het nu echt heel normaal ;-)!

   Verwijderen
 3. Heel erg mooi! Punt 4 neem ik mee. Ik vind dat soms een uitdaging na een intensieve dag ;-). Het is zo mooi om je man te dienen en al gaat het lang niet vlekkeloos, de Heere zegent het wel! Het geeft zoveel voldoening.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Lisanne,
   Ja, dat van punt 4 is herkenbaar hoor...;-)
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 4. Wat een goed artikel! Er zijn zoveel manieren waarop wij onze man kunnen eren en respecteren... en zo te mogen werken aan de opdracht die God ons gegeven heeft om tot Zijn eer te leven! Ik vergeet vaak om te bedenken dat als ik bewust mijn man respect geef door zulke dingen te doen, dat ik het voor God moet doen (en niet voor mijn man alleen, of voor het goede gevoel wat ik er zelf van krijg...)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!