maandag 11 september 2017

Hoe krijg je meer rust in je dag?

De laatste weken ben ik druk met een stukje organisatie voor de Bijbelschool waar mijn man en ik samen bij betrokken zijn. Aan het begin van een nieuw cursusjaar is er altijd wel weer het een en ander te regelen. Ook moet ik het met bloggen tegenwoordig echt hebben van de avonden omdat mijn lieve ondernemende peuter sinds een paar weken de hele dag op is en ik vind het dan niet prettig om achter mijn laptop te zitten. Maar nu heb ik dan toch weer even een gaatje kunnen vinden om wat te schrijven: fijn! 

In deze blog wil ik graag wat schrijven over druk zijn. Sinds de zomervakantie voorbij is zie ik langs mijn huis de moeders weer 4 keer per dag hard van en naar school fietsen om hun kinderen op tijd op school te krijgen. Zelf heb ik daar nu nog niet mee te maken nu de oudste nog geen vier is, maar er zijn zoveel verantwoordelijkheden, zoveel afspraken, zoveel dingen waar je erg in moet houden.


We leven in een wereld waarin alles heel vluchtig is en waar veel van ons wordt gevraagd. Heel veel mensen raken uit balans en iedereen heeft het druk. Hoe kun je er nu voor zorgen dat je de rust in je dag bewaart en dat je je niet laat meevoeren door de vluchtigheid van deze wereld? Hieronder vijf praktische tips:

1) Plan en zoek elke dag tijd om alleen met de Heere te zijn
Als je nog niet iedere dag een moment van tijd met de Heere hebt, ga dat dan vanaf vandaag doen. Het beste kun je het inplannen, als je het niet inplant dan gebeurt het namelijk gewoon vaak niet. Als je een onregelmatig bestaan hebt schrijf dan per dag op wanneer het de handigste tijd is. Heb je een regelmatig ritme dan kun je voor iedere dag beter hetzelfde tijdstip kiezen zodat het snel went. Als je pas begint kun je beginnen met een kwartiertje tot halfuurtje per dag, als je maar begint. Kijk ook wat voor jou haalbaar is. Ik doen nu stille tijd met een drentelende en spelende peuter om mij heen, het is dus niet helemaal stil. Hoewel ik dus wel wat achtergrondgeluiden hoor en af en toe wat zeg tegen mijn kind, heb ik toch de rust om mijn hart op de Heere te richten omdat ik bewust op de bank kruip met bijbel, pen, schriftje en nog wat boeken en het is een heel fijn moment. Zo is er denk ik altijd wel een manier of tijd te bedenken om stille tijd te houden met de mogelijkheden die je op dit moment hebt. Er zijn ook vrouwen die het moeilijk vinden om hun stille tijd op de juiste manier in te richten. Het idee om daar een keer een blog over te schrijven zit al een tijdje in mijn hoofd, maar helaas is er tot nu toe nog niet van gekomen. Ik hoop het zeker nog een keer te doen.

2) Stop met multitasking
Het is bewezen dat multitasking helemaal niet zo effectief is als dat het lijkt. Lees bijvoorbeeld eens dit artikel. Stop dus met het doen van heel veel dingen tegelijk. Het is veel effectiever om eerst de ene taak af te maken en dan pas aan de volgende te beginnen. Maak bijvoorbeeld een werklijstje waarop je dingen af kunt strepen, dat bespaart je tijd!

3) Ga offline
Internet en telefoons vragen enorm veel van je aandacht! Er wordt vaak gezegd dat het een groot werktuig van de duivel is om ons onze tijd te laten verspillen en dat is ook echt zo. Je kunt zoveel onnuttige tijd doorbrengen door verkeerd en overmatig internet en telefoongebruik. Stel dus tijden in waarop je niet op internet en/of op je mobiel gaat en houdt je eraan! Bedenk voor jezelf wat werkt. Ga bijvoorbeeld alleen op een vastgestelde tijd op internet. Tijdens je stille tijd is het ook erg nuttig om je telefoon gewoon weg te leggen en het geluid uit te doen.

4) Doe soms eens het minimale in plaats van het maximale
De drang om te presteren zit in ieder mens en meestal kijken wij hoe we op een dag zoveel mogelijk kunnen doen. Stel in plaats daarvan nu eens de vraag aan jezelf: hoe kan ik vandaag zo min mogelijk doen en toch alles draaiend houden? Dit kan niet iedere dag van de week, maar je kunt je zelf wel oefenen in haalbare doelen stellen en de lat lager leggen zodat je op èèn dag in de week wat minder kunt doen. Bijvoorbeeld de woensdag. Dat zorgt ervoor dat je op die dag minder gejaagd bezig bent en meer rust hebt.


5) Bedenk: het antwoord 'nee' is geen fout antwoord
Nee zeggen vinden we vaak lastig en soms voelen we ons schuldig als we nee zeggen. Maar het antwoord 'nee' kan in sommige gevallen een heel goed antwoord zijn en het is zeker nodig om soms 'nee' te zeggen als je de rust in je leven wilt bewaren.

Denk eens over bovenstaande punten na. Welke zou je kunnen toepassen in je leven? David zegt in Psalm 27: 8: 'Ik zoek uw aangezicht Heere...' Wat is het belangrijk dat we meer rust in onze dag krijgen zodat we het aangezicht van de Heere kunnen zoeken en ons meer bewust zijn van Zijn tegenwoordigheid. En is dat niet juist wat ons echt rust en balans geeft in al dat gejaag en gevlieg? Is dat juist niet wat we heel hard nodig hebben: een tijd om Zijn aangezicht te zoeken en aan Zijn voeten te zitten zoals Maria dat deed?  
 
 

8 opmerkingen:

 1. Bedankt voor het delen.
  Was hier ook mee bezig, helmaal nu na de vakantie.
  Ik merkte dat de stress weer toesloeg en als ik niet oppas veel te veel wil doen op een dag zonder tijd te nemen om Gods woord tot mij te nemen.
  Zoek eerst Gods koninkrijk.....
  Sterkte jij op jouw plek , ik volg graag je blogs

  Johanna

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel Johanna, voor je reactie. Het is altijd heel fijn om te horen van een stukje herkenning!

   Verwijderen
 2. Wat je schrijft is voor mij heel herkenbaar. Zeker nu ik sinds een paar weken op een nieuwe school werk en op zoek ben naar vaste woonruimte. Allemaal best hectisch. Ik merk dat ik soms gewoon te moe ben en een té vol hoofd heb om me te concentreren op de Bijbel e.d. Terwijl stille tijd inderdaad juist zo'n waardevol moment zou kunnen zijn. Ik zie dus uit naar een blogje van jou hierover ;-) Fijn dat jij, ondanks al je bezigheden, toch nog regelmatig tijd vindt om te bloggen. 't Beste in alles!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ja, ook een 'vol hoofd' is inderdaad een lastig probleem voor stille tijd...Misschien helpt het als je voordat je begint alles even op een papiertje zet wat in je hoofd is? Dan vergeet je in ieder geval niets van wat je nog moet doen en je kunt het dan beter loslaten.
   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen
 3. Dank je wel! Bij punt 5 heb ik wel een aanvulling. Mijn man heeft ooit deze zin gekregen van een coach: "moet ik dit nu doen". Je kunt deze zin op 4 of 5 verschillende manieren zeggen door de klemtoon steeds een woordje op te schuiven. Probeer maar eens. Eerst ligt de klemtoon op het woordje moet ...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je aanvulling. Inderdaad goed om er met behulp van die zin heel bewust over na te denken. Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 4. Dag Annemarie!
  Wat een mooi stukje weer, echt herl herkenbaar. Het nieuwe achooljaar is begonnen en deze juf rent en draaft weer en alle rust om goed met Gods Woord bezig te zijn ontbreekt. Ik moet denken aan iets wat ik bij Ann Voskamp heb gelezen: God heeft de tijd gemaakt en aan ons gegeven, hoe kun je als christen dan zeggen dat je geen tijd voor God hebt? Bedankt voor je blogbericht, ik ga m'n stille tijd bewust inplannen, want het heeft eeuwigheidswaarde en de Heere is meer waard dan die laatste vijf minuten voor het slapengaan...
  Hartelijke groeten van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Ja, ik weet uit ervaring van een aantal jaren geleden hoe dat gaat met die juffen...;-).
   Heel fijn dat je het gaat inplannen! En volhouden hè, het zal misschien niet gelijk heel makkelijk zijn om te doen, maar als je doorzet dan ontvang je uiteindelijk grote zegen! Misschien kun je een vriendin inschakelen die je af en toe even 'controleert' (op een positieve manier natuurlijk). Dat wil ook nog wel eens helpen!
   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!