dinsdag 10 oktober 2017

Hopen op de Heere


Het moederschap is een zegen en ik houd ervan om iedere dag voor mijn man en kinderen te zorgen. Het gaat heel goed met de kinderen, alles loopt goed in huis en alles is op orde.

Toch is in ons gezinnetje niet alles perfect. Sinds de geboorte van Elizabeth heb ik veel last van de spieren in mijn rug, nek en schouders. Daardoor heb ik ook vaak last van hoofdpijn, iets wat ik eerder bijna nooit had. Ik kan er eigenlijk wel gewoon alles mee doen en het gaat langzaamaan iets beter, maar ik heb vaak wel minder energie en dat is vervelend. Ook tobde ik de laatste maanden met allerlei vage buikpijnklachten en heb ik allerlei onderzoeken ondergaan. Gelukkig waren de uitslagen steeds goed, dus uiteindelijk blijkt dat het mijn bekkenbodemspieren zijn die ik waarschijnlijk niet goed gebruik of overbelast.

Al een tijdje wilde ik er over schrijven, maar had even niet de juiste woorden. Vaak schrijf je de leuke dingen op een blog, maar het is ook goed om minder leuke dingen te delen. Die horen ook bij het leven. Het is hier niet allemaal perfect en dat is ook echt iets wat ik steeds weer moet leren.

De achterliggende maanden heb ik gemerkt dat wij mensen erg klein en zwak zijn, maar ook dat de Heere machtig is. En daarom wil ik graag een ieder die dit leest bemoedigen. Het kan zijn dat je het moeilijk hebt, om wat voor reden dan ook. Als ik soms met andere vrouwen spreek dan hoor ik van zoveel pijn die vaak aan de buitenkant niet te zien is. Soms lichamelijke ongemakken, zoals bij mij. Maar het kan ook psychisch zijn en dat kan minstens even zwaar zijn, of misschien nog wel zwaarder. Eenzaamheid, verdriet, angst, een depressie of een onvervuld verlangen.

Ik heb in de achterliggende maanden gezien dat ik steeds weer moed mag blijven houden omdat Hij leeft. Zolang Hij leeft hoeven we de moed niet te verliezen. En Hij leeft en zal altijd blijven leven; Hij heeft de dood overwonnen. En daarom is er hoop. 'Hij heeft Zelf gezegd: Ik zal u beslist niet loslaten en Ik zal u beslist niet verlaten. Daarom zeggen wij met goede moed: De Heere is voor mij een Helper en ik zal niet vrezen.' (Hebreeën 13: 5en 6)

Herinner je altijd de goedheid van de Heere. Juist op een dag dat het heel pittig is is het belangrijk om Zijn goedheid te herinneren in de jaren die achter je liggen. Heeft Hij niet altijd goed voor je gezorgd en in tijden van  moeite je er doorheen gedragen en zal Hij dat ook nu niet doen? Eigenlijk zou je in een schriftje gebedsverhoringen en zegeningen van de Heere moeten opschrijven, zodat je het nog eens kunt doorlezen als bemoediging ook op momenten dat het minder gaat. 'Denk aan de dingen van vroeger, van oude tijden af, dat Ik God ben en niemand anders.' (Jesaja 46: 9) Probeer ook altijd de goedheid van de Heere in de dag van nu te zien, ook al is het moeilijk. Als je kijkt met de ogen van het geloof, dan heeft ook een moeilijke dag zoveel glinsteringen van Zijn genade door alles heen.

Wees niet verbaasd of verward als je in een moeilijke tijd zit. Het hoort erbij. Zelfs als je nu in een hele mooie tijd zit met weinig moeilijkheden, zal er vast op een ander moment een beproeving of moeite komen. Wij mogen lijden om Christus wil. Het heeft een doel. 'Acht het enkel vreugde, mijn broeders (en zusters), wanneer u in allerlei verzoekingen terechtkomt, want u weet dat de beproeving van uw geloof volharding teweeg brengt...' (Jacobus 1: 2,3)

Probeer niet teveel naar anderen te kijken of jaloers te zijn. Misschien heeft iemand anders het nu heel makkelijk, maar iedereen krijgt te maken met moeiten. En wij zijn alleen de buitenkant, maar wie weet wat voor moeiten of zorgen die vrouw die in jouw ogen zo perfect is wel niet heeft... Achter een vrolijke buitenkant kan heel veel verdriet schuil gaan. En als je lijdt, bedenk dan dat er samen met jou op dit moment in de wereld zoveel andere mensen zijn die ook lijden. Denk alleen al aan de christenen die vervolgd worden en die pijn moeten doorstaan om de Naam van de Heere Jezus. En vergeet vooral niet dat ook de Heere Jezus Zelf de diepste pijn heeft doorstaan zodat Hij in al ons lijden kan meelijden en voor ons kan bidden als de medelijdende Hogepriester.

Tenslotte lieve lezeres,

Als je dit leest en je merkt in je eigen leven veel strijd, moeilijkheden of verdriet, dan wil ik je ook aanmoedigen om steeds dicht bij de Heere te blijven. De Heere hoort je en Hij ziet je altijd! Als je in je Bijbel leest, maar ook gewoon als je bezig bent met de was, de vaatwasser uitruimt, een ruzie tussen twee van je kinderen op probeert te lossen.... Of als je je eenzaam en klein voelt of als je er om wat voor reden ook even helemaal doorheen zit. Hij kent je zoals niemand anders je kent. Blijf roepen en bidden tot Hem en leg steeds al je verlangens en vragen bij Hem neer. Er zijn zoveel beloften in de Bijbel waar we op mogen pleiten en doe dat dan ook. 'Maar mijn God zal u, overeenkomstig Zijn rijkdom, voorzien van alles wat u nodig hebt, in heerlijkheid, door Christus Jezus.'(Filippenzen 4: 19) Benoem zulk soort beloften die toepasbaar zijn op je leven voor de Heere in je gebed. Het is Zijn Woord, dus zal Hij Zich er ook aan houden. Lijkt het of de Heere niet meteen antwoord geeft? Leer dan ook om te wachten op de Heere. 'Wacht op de HEERE, wees sterk en Hij zal uw hart sterk maken; ja, wacht op de HEERE.' (Psalm 27:14) Hij wil graag dat wij volhardend bidden en aanhouden en Hem blijven aanroepen als een waterstroom. En als je soms valt in de strijd, krabbel dan in Zijn kracht weer overeind, hef je hoofd omhoog en houd je ogen opnieuw strak op Hem gericht en dwaal niet af. 

Hoop op de Heere, want Hij vergeet je niet!
 

8 opmerkingen:

 1. Dank je wel. Wat een mooie persoonlijke blog! Het geeft me weer moed en er staan heel veel goede reminders in. Terug naar het Woord. Terug naar Hem. Ik vind het heel mooi dat je Hebreeën 13 vers 5 en 6 aanhaalt in je blog. Die spelen een belangrijke rol in mijn leven. Dank je wel, lieve zuster.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt me geraakt met deze woorden, had dit echt nodig vandaag! Dank je wel Annemarie ��

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Erg mooi, Annemarie. Dank je wel!
  Op dit moment zit ik zelf ook in een lastige periode. Het is dan inderdaad goed om terug te kijken op de mooie dingen die geweest zijn en er nog zijn. Daarnaast geeft het mij ook rust om niet (te veel) vooruit te kijken/denken. Gelukkig ligt de toekomst vast in Zijn Vaderhanden!
  Sterkte met je pijn.
  Liefs, Ariëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn, zo'n bemoedigende blog: dankjewel! Sterkte en Zegen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook ik zit in een heel moeilijke periode, juist ook vandaag een pittige morgen achter de rug, bedankt voor je bemoediging, juist nu..

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt, Annemarie! Ik lees hierboven van meer bloglezeressen die het moeilijk hebben en ik kan zo aansluiten... Een rijke bemoediging vanuit Gods Woord, wat heerlijk en troostrijk! Je blog is me echt tot zegen. Ik wens je heel veel sterkte en Gods nabijheid toe, dat geldt natuurlijk ook voor de dames die vóór mij al reageerden! Lieve groet van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dankjewel voor deze blog, zo treffend verwoord, het sterkt me enorm.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel hartelijk dank voor jullie reacties! Enorm fijn om te lezen. Een ieder van jullie heel veel sterkte en zegen op de plek die de Heere je heeft gegeven! Lieve groet van Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!