maandag 15 oktober 2018

Bidden voor je kinderen


Een tijdje geleden las ik in het volgende citaat in een boek:

De strijd voor het leven van onze kinderen wordt gevoerd op onze knieën. Als we niet bidden, is het alsof we aan de zijlijn toekijken hoe onze kinderen in oorlogsgebied van alle kanten worden beschoten. Als we wel bidden, strijden we naast hen, en halen we Gods kracht naar ons toe voor hun welzijn. Als we ook het Woord van God een plaats geven in ons gebed, dan hanteren we een machtig wapen waartegen de vijand niet op kan.'  

Bron: De kracht van biddende ouders, Stormie Omartian, blz. 24

Dat citaat heeft me weer aangemoedigd om elke dag concreet voor mijn kinderen te bidden. Ik doe dit ook voor mijn man en dat is ook ontzetten belangrijk, maar in dit blogbericht wil ik graag meer schrijven over het bidden voor je kinderen.

Soms kan het lastig zijn om heel gericht en concreet voor je kinderen te bidden. Een tijdje geleden luisterde ik een lezing van Herlinde de Vriese waarin ze 5 gebieden noemde die je kunt gebruiken in je gebed voor je kinderen. Deze 5 gebieden omvatten eigenlijk meteen de kernzaken van het leven.

Bid voor....
 
1. Hun doel.
Laat hun doel zijn dat heel hun leven een verheerlijking mag zijn voor de Naam van God. Als ze dit doel voor ogen houden, zullen ze ook de juiste beslissingen en keuzes maken in hun leven. Dit  punt lijkt misschien lastig om heel concreet te bidden voor kleine kinderen. Maar als ik bijvoorbeeld bid dat mijn peuter mij als ouder zal gehoorzamen dan is dat ook tot verheerlijking van Zijn Naam. Dus zo kun je het zowel voor jongere als oudere kinderen heel concreet maken.

2. Een groot verlangen (passie) voor het Woord van God en de Zoon van God. 
Voor mijn kinderen bid ik bijvoorbeeld dat ze het fijn vinden om naar de verhalen uit de kinderbijbel te luisteren en dat ze eerbiedig zijn tijdens het luisteren. Ook kun je bij dit punt denken aan het bidden om een hart wat Hem liefheeft omdat dit ook past bij een groot verlangen naar de Zoon van God.

3. Reinheid.
De duivel verwoest in onze tijd veel mensen door onreinheid. Kijk bijvoorbeeld alleen maar naar sommige reclames die gewoon overal duidelijk zichtbaar voor iedereen ophangen. Je kunt bij dit punt ook breder denken: bijvoorbeeld reine lippen (ook al in het taalgebruik van kleine kinderen) of reine gedachten (hoe denk je over de ander?).  

4. Vrienden.
Als je kinderen nog klein zijn, kun je vriendschappen (een beetje) sturen. Maar de vriendschappen van tieners zijn lastig meer te sturen. Bid dus dat je kinderen vrienden zullen hebben of krijgen die de Heere willen dienen en die hen zullen opbouwen. Bid dat ze geen vrienden zullen krijgen die hen verkeerd zullen beïnvloeden. Bij dit punt kun je ook denken aan het bidden voor een godvrezende man of vrouw voor je kind.

5. Goede prioriteiten.
Het is belangrijk dat je kinderen de belangrijke dingen op nummer 1 hebben staan en daar hun meeste tijd aan geven. Sommige kinderen willen bijvoorbeeld heel lang achter de computer spelletjes doen, dat is niet erg nuttig. Het is bijvoorbeeld veel mooier als kinderen tijd geven aan broertje(s) of zusje(s), even langs gaan bij een eenzaam iemand of als ze ouder worden trouw zijn in hun stille tijd en goed hun best doen op hun huiswerk.

Wat mij ook helpt om concreet voor mijn kinderen te bidden is bidden vanuit het Woord van God. Ik bid vaak iets voor mijn kinderen wat ik die dag vanuit mijn stille tijd uit de Bijbel heb gelezen en geleerd. Vandaag las ik bijvoorbeeld uit 2 Kronieken 11: 16 over de Levieten  die 'er zich met heel hun hart op toelegden om de Heere te zoeken.' Daarvoor verlieten ze zelfs hun bezittingen en grond in het zondige Israël (10-stammenrijk) en vertrokken ze naar Jeruzalem (2-stammenrijk). Als je dit leest, kun je bidden voor je kinderen dat ze ook met hun hele hart de Heere zullen zoeken en zelfs bereid zullen zijn om daarvoor mooie en belangrijke dingen (zoals de Levieten dat deden) achter te laten. 


Verder kan het helpen om bij het bidden een boek te gebruiken. Marieke den Butter schreef het boek 'Bijbels bidden voor je kinderen.' Klik hier voor informatie en een inkijkexemplaar van het boek. Ik heb het boek alleen nog doorgebladerd en nog niet zelf gebruikt en gelezen, maar zo op het eerste gezicht is het een heel mooi boek.

Mirjam die schrijft op de blog 'Geloof, huwelijk en gezin' heeft deze prachtige gebedskaartjes gemaakt om te bidden voor je kinderen. Dit kan ook een heel fijn hulpmiddel zijn om niet te verslappen in het gebed!

Soms kun je je zwak voelen in de gebeden voor je kinderen, maar wat ik altijd een heel bemoedigende tekst vind is deze: 'En evenzo komt de Geest onze zwakheden te hulp, want wij weten niet wat wij bidden zullen zoals het behoort. De Geest Zelf echter pleit voor ons met onuitsprekelijke verzuchtingen.' (Romeinen 8: 26)  

Soms weten we niet altijd hoe we op onze kinderen moeten reageren, maar dan juist is het ook zo belangrijk om te bidden. De Heere hoort de gebeden voor onze kinderen en wil ons kracht en wijsheid geven!

6 opmerkingen:

 1. Mooie punten die je noemt! Leerzaam stukje. Bedankt voor het delen! Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Annemarie, wat een prachtig blogbericht. Wat mooi ook dat je verwijst naar het boek 'Bijbels bidden voor je kinderen'. Ik heb er een recensie over geschreven (heb het boek voor een groot deel gelezen) en ben erg enthousiast.
  Aan de zijkant van je blog zie ik trouwens nog dat je linkt naar mijn blog 'Manager van het gezin'. Hierop verschijnen geen berichten meer. Ik heb al mijn blogs ondergebracht op www.christenleven.blogspot.nl Misschien wil je hier naar linken? Je kunt daar ook mijn recensie over het genoemde boek vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Wendy,
   Ik heb het gewijzigd, ik ben benieuwd naar je recensie!
   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen
 3. Dag Annemarie! Wat een mooi stukje, dank je wel! Ik heb zelf geen kinderen, maar ik kan deze punten eigenlijk ook heel goed zelf gebruiken... En er zitten veel kinderen in mijn klas die geen biddende ouders hebben. Dit helpt mij ook om mijn gebed voor hen niet te laten verslappen. Fijn dat je dit deelt!
  Groetjes van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Wat mooi dat je schrijft dat je als juf bidt voor de kinderen uit je klas, juist ook als er geen biddende ouders zijn! Veel zegen hierin!
   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!