dinsdag 30 oktober 2018

Recept appelcake

Hier het recept voor een heerlijke appelcake. Zoals je ziet op de foto's had ik heel goede hulp bij het bakken;-):

Benodigdheden:
4 eieren
200 gram boter
200 gram suiker
250 gram zelfrijzend bakmeel
2 appels
suiker en kaneel

Bereiding:
Smeer de cakevorm in met boter.
Schil de appels, snijd ze in stukjes en strooi er suiker en kaneel over.


Kluts de eieren met de suiker 5 minuten op hoge snelheid met de mixer.
Smelt de boter tot deze net vloeibaar is en mix op lagere snelheid de boter door het ei-suikermengsel.
Roer daarna voorzichtig het zelfrijzend bakmeel erdoorheen.
Schep als laatste de appelstukjes erdoor en giet het mengsel in de cakevorm.

 

Bak de cake in een uur op 155 graden gaar in een niet- voorverwarmde oven, de cake is dan van binnen nog een beetje zacht. Houd je daar niet van, bak hem dan even lang op een hogere temperatuur (160 graden) in een voorverwarmde oven.  

In de meeste cakerecepten wordt cakemeel gebruik in plaats van zelfrijzend bakmeel. Bij cakemeel zitten er vaak nog allerlei toevoegingen bij zoals zout, citroen, vanillesuiker en vaak ook E-nummers. Met zelfrijzend bakmeel is deze cake ook heerlijk en heb je al deze toevoegingen niet. Bij cakemeel is het zo dat de cake wel iets beter rijst, bij mij was de cake nu iets 'platter' aan de bovenkant. Zelf vind ik dat geen enkel probleem, je ziet het toch niet als je de cake in stukjes snijdt. Maar mocht je dit niet willen dan kun je de 250 gram zelfrijzend bakmeel gewoon vervangen voor 250 gram cakemeel en verder het recept aanhouden.

Hier maakte ik de cake in een tulbandvorm

9 opmerkingen:

  1. Mmm, ziet er verrukkelijk uit! Heeft je hulpkok ook helpen proeven? Wat is 'ie altijd enthousiast, leuk hoor!
    Bedankt voor het recept, groetjes van Marjet!💕

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hij houdt van koken en bakken, vooral als hij ergens in kan roeren ;-). En ja, hij neemt natuurlijk ook altijd een hapje van het beslag of deeg.
      Groetjes Annemarie

      Verwijderen
  2. Lekker. Dit recept gebruik ik ook altijd. Dan met 200 gr zelfrijzend bakmeel. Rijst prima. Nooit problemen mee gehad. Tip: als je de appelstukjes helemaal met bakmeel bedekt zakken ze niet naar de bodem.
    Gr Yvonne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hey Annemarie
    Ook alweer aan het bakken geslagen toevallig heb ik vorige week ook een Appelkaneelcake gebakken met een beetje van mezelf en rest van Koopmans zo.n kant en klaarpakket .ja sorry af en toe vind ik dat wel makkelijk maar een gewoon cakerecept vind ik lekkerder hoor maar het ruikt altijd heerlijk hey als je zelf bakt vind dat zelf ook erg leuk om te doen het is ook lekker succes joh en leuk om je blog te lezen zo horen we nog wat van elkaar .grtjes elly

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Elly,
      Ja, alleen al door die heerlijke geur in huis is het leuk om te bakken. En dit recept is trouwens (bijna) even snel als een kant en klaar pakket hoor, echt niet veel werk vind ik. En hoe mee je bakt, hoe meer handigheid je erin krijgt ;-). Gezellig dat je af en toe een reactie plaatst en om wat van elkaar te lezen inderdaad!
      Liefs Annemarie

      Verwijderen
  4. Hoi, Annemarie

    Bedankt voor het delen van dit recept. Ik heb de cake vanmiddag gebakken. Makkelijk recept en de smaak is heerlijk. Groetjes Annemarie Niewenhuijse

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!