maandag 9 maart 2015

Lessen in acceptatie (Elisabeth Elliot)

 
Op de foto zie je Elisabeth Elliot, een van mijn lievelingsschrijfsters. Deze foto is gemaakt door de verslaggevers nadat haar man in 1956 werd vermoord door Auca-indianen. Zij bleef alleen achter met haar dochtertje. Op de foto zie je dat Elisabeth verdrietig is, maar toch vind ik het zo'n mooie foto. Misschien komt dat omdat ik zo veel van haar heb geleerd. Vooral als het gaat om het lijden en de acceptatie daarvan. Wij gaan allemaal door periodes van (veel) lijden heen in ons leven. Ieder op zijn eigen manier. Soms is dat lastig te accepteren. Het is vaak heel moeilijk om dit blijmoedig te blijven zien als leiding van de Heere. Maar in haar boekje 'Wees stil mijn ziel' wil Elisabeth ons daarin een aantal lessen leren. Ze geeft zes handvaten in moeilijke omstandigheden die tot acceptatie en vrede leiden:
 
1) Bepaal je houding. In 2 Korinthe 12:10 staat: 'Daarom heb ik een behagen in zwakheden: in smadelijke behandelingen, in noden, in vervolgingen, in benauwdheden, om Christus wil.' Natuurlijk hebben wij dit van nature helemaal niet. Maar je kunt je zwakheden bij het kruis brengen en je ontvangt Gods kracht. Je kunt je zonden bij Hem brengen en je ontvangt Zijn rechtvaardigheid. Je brengt je verdriet bij Hem en je ontvangt Zijn vreugde. Als je ervoor kiest om te vertrouwen op Zijn trouw in elk detail van je leven zal dat je in staat stellen om je te verheugen. Zelfs ook in de verwarrende en moeilijk te begrijpen details die je anders zouden ontmoedigen.
 
2) Leg je pijn bij God neer. Wij kunnen zelf niet goed met onze pijn omgaan, ga daarom naar de Heere met je pijn. Vertel Hem maar gewoon alles. Ga niet eerst naar je man of je beste vrienden. Het eerste wat je zou moeten doen voordat je op iemands schouder uithuilt, is je pijn bij God neerleggen. En dit zul je misschien heel veel keren moeten herhalen! Maar Hij weet hoe Hij het goede voort moet brengen uit het slechte.
 
3) Ontvang wat God je geeft met open armen. Dit is een moeilijke. Accepteer wat je niet kunt veranderen als een vrijwillige keuze. Het helpt om te bedenken dat dat wat met je gebeurt, tot in het kleinste detail, Gods toestemming wegdraagt. Want als er ook maar iets met ons zou kunnen gebeuren zonder Gods toestemming, dan zou dat betekenen dat God niet over alle dingen controle heeft. En dat heeft Hij wel! Geloof dat alles wat met jou gebeurt voortkomt uit het volkomen heilige en volkomen liefdevolle plan van God voor jou leven.
 
4) Hernieuw je toewijding aan Hem. In Psalm 56:4 staat: 'Op de dag dat ik vrees, vertrouw ik op U.' We zien daar emotie (op de dag dat ik vrees), maar ook wilskracht (vertrouw ik). Ondanks je emotionele toestand, kun je je opnieuw aan Hem toewijden in een volkomen vertrouwen op Hem! Hij weet echt wat Hij doet!
 
5) Prijs Hem zoals Habakuk deed. Habakuk zou er vast niet zo blij mee geweest zijn als er geen vijgen aan de boom hingen, er geen druiven groeiden en er geen vee in de stal zou zijn. Maar ondanks dat zegt hij in Habakuk 3: 18: 'ik zal dan toch in de HEERE van vreugde opspringen, mij verheugen in de God van mijn heil.' Je hoeft niet de hele tijd met een glimlach rond te lopen en net te doen alsof je blij bent als er iets vreselijks gebeurd is. Maar als je een kind van de Heere mag zijn kun je je altijd vasthouden en verblijden in deze volkomen waarheid: 'Christus is gestorven (voor mij), Christus is opgestaan (voor mij) en Christus zal terugkomen (en dan mag ik altijd met Hem zijn)...'
 
6) Doe het volgende ding. Dit is een van de motto's geworden in het leven van Elisabeth. Het betekent eenvoudig dat je verder gaat met de dingen die de Heere je op dat moment geeft. Ook in moeilijke periodes, doe dat wat je hand vind om te doen: samen met Hem. Zoals het staat in deze verzen van een onbekende auteur:
 
Veel vragen, veel angst,
Veel twijfels zijn tot rust gebracht.
Moment na moment, worden vanuit de hemel,
Tijd, gelegenheid en leiding gegeven.
Vrees niet voor morgen, koningskind.
Vertrouw het aan Jezus toe,
DOE HET VOLGENDE DING.
 
Doe het onmiddellijk, doe het in gebed;
Doe het vol vertrouwen, alle zorg afwerpend;
Doe het met eerbied, het oog gericht op Zijn hand.
Die het voor u gelegd heeft met ernstig bevel.
Blijf bij de Almachtige, veilig onder Zijn vleugels,
Laat alle uitkomsten los,
DOE HET VOLGENDE DING.
 
Kijken naar Jezus, steeds eerbiediger,
In werken of lijden moet u houding zijn,
In Zijn tedere aanwezigheid, in de rust van Zijn kalmte,
Zij het licht van Zijn gelaat uw psalm,
Prijs en zing, sterk in Zijn getrouwheid,
Dan, als Hij u wenkt,
DOE HET VOLGENDE DING.
 
Misschien heb je als je dit leest zoiets van: dat is wel heel makkelijk gezegd! Als er echt iets heel ergs is gebeurd...Mij helpt het dan om te bedenken dat het Elisabeth is die dit heeft geschreven. Zij heeft toch recht om te spreken? Als je op 29-jarige leeftijd weduwe wordt doordat je man op een vreselijke manier wordt gedood (juist op het moment dat hij het Evangelie aan anderen wil vertellen) dan weet je wat lijden inhoudt. Ze zegt niet zomaar iets, ze weet waar ze over praat. En de Heere gebruikte haar, juist door haar lijden heen, om voor vele andere mensen tot zegen te zijn. En dan nog iets: zullen wij nooit vergeten hoe de Heere Jezus Zelf wel niet voor ons geleden heeft? Het kruis en al het lijden eromheen is vreselijk geweest. Het ging zo ontzettend diep! En als wij Zijn voetstappen willen navolgen dan hoort daar ook het lijden bij. Maar als wij lijden mogen wij weten dat Hij in alles met ons meelijdt en dat Hij altijd voor ons bidt als onze trouwe Hogepriester!
 
Tot slot nog een mooi filmpje van Corrie ten Boom met als thema: 'God kan het kwade (lijden) ten goede keren.' Wel even kijken hoor, het kost je maar een paar minuutjes van je tijd...Haar filmpjes zijn zo heerlijk eenvoudig, maar bezitten tegelijkertijd toch ook zo'n diepe waarheid!
 
 
'En wij weten dat voor hen die God liefhebben, alle dingen meewerken ten goede, voor hen namelijk die overeenkomstig Zijn voornemen geroepen zijn.' (Romeinen 8:28)
 

9 opmerkingen:

 1. Mooie blog met mooie handvatten. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel voor het delen van deze lessen. Ik print het uit om nog een paar keer over te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat jullie er wat aan hebben! Uitprinten is inderdaad handig, dat leest voor jezelf vaak makkelijker nog een keertje over.

   Verwijderen
 3. Hoihoi, wat een een prachtig boek was dat ook al weer! Die heb ik mei2010 gelezen vlgens mij.. super mooi. Bedankt.
  .. ik ga het volgende ding maar eens doen .. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, heel goed om gewoon het volgende ding te gaan doen..;-) En de Heere is erbij! Liefs Annemarie

   Verwijderen
 4. Wat een mooie blog weer! Dank je voor het schrijven van waardevolle dingen!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. mooi!! je moet het boekje 'lijden is niet voor niets' ook lezen :)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!