donderdag 19 maart 2015

Verschillen tussen man en vrouwErg leuk plaatje hierboven ;-). Het is natuurlijk een beetje overdreven, maar toch zit er wel een kern van waarheid in. Vrouwen zijn over het algemeen genomen een stuk gevoeliger en emotioneler dan mannen. Ik dacht dat ik altijd al prima wist dat mannen en vrouwen van elkaar verschilden, maar sinds ik getrouwd ben kan ik me toch weer verbazen over de verschillen die soms opeens overal op lijken te duiken. Mijn man en ik hebben het gelukkig wel erg goed samen. Ik houd ontzettend veel van hem en ik ben erg blij dat ik met hem getrouwd ben! Maar verschillend zijn we wel en het is niet altijd vanzelfsprekend dat we elkaar direct begrijpen. En daardoor kunnen we elkaar soms per-ongeluk pijn doen, terwijl we dat eigenlijk helemaal niet willen! Pas kreeg ik op een conferentie de kans om een workshop te volgen over dit onderwerp en het leek me goed om dat te doen. Ook heb ik naar een mooie lezing geluisterd. Hieronder wil ik graag een aantal dingen met jullie delen over wat ik heb geleerd:

* Waarom heeft de Heere ons eigenlijk zo verschillend gemaakt?
 
Een tijdje geleden hoorde ik in een lezing een hele mooie uitleg over de tekst in Genesis 2:18 waar de Heere zegt: Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem.' Letterlijk betekent het in het Hebreeuws: Iemand die tegenover je staat. Er wordt vaak gezegd dat een man en vrouw naast elkaar moeten staan, dat ze dezelfde richting op moeten kijken enz. En dat is allemaal heel mooi en natuurlijk ook helemaal waar. Maar de Bijbelse waarheid in deze tekst is dat er staat: iemand tegenover hem. We staan dus als man en vrouw tegenover elkaar. Als je tegenover elkaar staat heb je een groot gezamenlijk blikveld. Heel veel dingen  kun je samen delen. Je man ziet heel veel dingen die jij ziet en hij snapt ze ook. Maar als je tegenover elkaar staat is er een deel van wat jij als vrouw niet kan zien, maar je man wel: het deel wat achter jou ligt. En er is ook een deel wat je man niet kan zien, maar jij wel: het deel wat achter je man ligt. (Zie plaatje) En ook al vertelt je man van alles over het deel wat achter jou ligt en hij legt het allemaal uit, jij bent niet zo gemaakt dat je dat kan zien. Vaak heeft een stuk van dit gedeelte bijvoorbeeld te maken met logica en verstand. Een man is daar vaak beter in, ziet de dingen hierin scherper. Je zult hem dus moeten vertrouwen als hij over dit gedeelte praat en dat uitlegt. Andersom is er bij je man ook een heel gebied wat hij niet kan zien en jij wel. Dit gebied heeft bijvoorbeeld vaak te maken met gevoelens en intuïtie. Een vrouw is vaak gevoeliger en ziet hierin vaak dingen die een man niet altijd in de gaten heeft. Daarin zal hij jou moeten vertrouwen. Dit betekent dus dat jullie op een bepaald gebied helemaal afhankelijk zijn van elkaar. Dit betekent ook dat je man niet alles kan begrijpen wat jij ziet, want hij ziet dat ene stukje niet. En jij kan ook niet alles begrijpen wat hij ziet. Maar dat hoeft ook niet, want hij heeft jou en jij hebt hem! Praat dus over dat ene stukje wat de ander niet ziet en luister ook vooral naar elkaar. Want als je dat gaat doen, groeit er een stukje intimiteit en vertrouwen wat er anders niet zou zijn. Dan vorm je (ondanks de verschillen) een eenheid die heel krachtig is. En zo heeft God het bedoeld!
 
* Hoe kan ik als vrouw ervoor zorgen dat mijn man en ik dichter bij elkaar komen (ook al zijn we verschillend)?

1) De juiste verwachtingen hebben
Bovenstaande uitleg over Genesis 2:18 heeft me bewust gemaakt van het feit dat ik nooit moet verwachten dat mijn man mij helemaal kan begrijpen. Want er is een stukje wat hij niet ziet en ik wel. Dit betekent ook dat er niet èèn man is die alles van mij zal begrijpen, want die bestaat niet! En het is de Heere Zelf Die het zo heeft gemaakt.

2) Weten wat voor een man belangrijk is
In de eerste plaats is het heel belangrijk voor een man dat hij gerespecteerd wordt door zijn vrouw. In de workshop werd gezegd dat mannen zich liever niet-geliefd voelen, dan onbekwaam en niet-gerespecteerd. Voor mij is het juist het allerbelangrijkste dat ik me geliefd voel en dat ik daarin wordt bevestigd. Dus vanuit mezelf ben ik heel erg geneigd hem veel liefde te geven (op mijn manier). Toch hebben onze mannen veel meer ons respect nodig. Niet alleen als ze het verdienen, maar altijd. Het bevestigd hen in hun man zijn. Het stimuleert ze om door te gaan. In Efeze 5: 22 is de opdracht voor ons: 'Vrouwen, wees uw eigen mannen onderdanig, zoals aan de Heere.' Dit betekent dat we onze mannen hoogachten, dat we hen eren en de leiding laten nemen. Op die manier kan ik mijn liefde voor mijn man laten zien.
In de tweede plaats is lichamelijk contact heel erg belangrijk. Tijdens de workshop werd verteld dat mijn lichamelijke verlangen naar mijn man grote invloed heeft op zijn welzijn en zijn zelfvertrouwen op alle terreinen van zijn leven. Dat gaat echt heel diep! Ik moet er dus goed op letten dat ik daar als vrouw genoeg aandacht aan geef, want vanuit mezelf doe ik dat niet altijd.
 
3) Vertellen wat er allemaal in mijn hoofd omgaat!
Wat je bij een vrouw aan de buitenkant ziet, is zelden de werkelijkheid. Wij vrouwen zijn best wel ingewikkeld voor mannen. Ik kan soms zeggen dat het goed met me gaat en dat echt denken, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is. Wat hiernaast op het tegeltje staat, zou natuurlijk ontzettend handig zijn al dat altijd zo was. En dat groeit in het huwelijk ook en dat is heel mooi! (Tenminste bij ons gelukkig wel ;-)) Maar als we willen dat dat groeit is het wel heel belangrijk dat wij steeds vertellen wat er allemaal in ons hoofd omgaat! Want mannen weten dat anders echt niet. Voor hen voelt het soms  een beetje alsof ze zich in een soort moerasgebied begeven als ze proberen een vrouw beter te leren kennen.

4) Goed onthouden dat mannen net als een pizza zijn (met verschillende vakjes)!
Deze heb je vast wel eens eerder gehoord. Vrouwen zijn net als een
bord spaghetti en mannen zijn net als een pizza die verdeeld is in verschillende partjes. Bij een bord spaghetti zit alles door elkaar heen geweven en alles heeft met elkaar te maken. Dat is bij ons vrouwen ook echt zo. Spaghetti bestaat uit allemaal losse eindjes, die allemaal invloed hebben op elkaar. En als iemand iets vervelends heeft gezegd tegen ons, dan heeft dat meteen invloed op ons hele wezen. Dan zijn we uit balans. Een man heeft het hierin wel wat gemakkelijker (vind ik). Die is als een pizza, opgedeeld in verschillende vakjes, zoals het plaatje hiernaast. Zit hij in het vakje werk, huis, vrienden, sport enz. dan is hij daar helemaal mee bezig en kan hij al het andere vergeten. Ook kan hij heel snel en makkelijk van het ene vakje naar het andere vakje gaan. Het is regelmatig gebeurd dat ik dat een beetje moeilijk kon accepteren. Dan was er iets vervelends gebeurd en was ik nog helemaal een beetje van slag en dan was mijn man al weer vrolijk met iets anders bezig. Dan kan ik best wel een beetje verontwaardigd zijn, want voor vrouwen is dat gewoon een beetje apart. We hebben het er ook een keer over gehad dat ik eigenlijk altijd wel aan mijn man en kind denk. Die draag ik mee in mijn hart en dus ook in mijn gedachten: tijdens het strijken, wassen, boodschappen doen enz. Mijn man zei toen dat hij tijdens zijn werk eigenlijk niet aan ons denkt, want dan is hij gewoon met zijn werk bezig. Dan zit hij in het vakje 'werk'. Als ik denk aan die pizza dan begrijp ik dit soort dingen beter en kan ik het beter accepteren. Het is niet dat mijn man niet van mij houdt als hij tijdens zijn werk niet aan me denkt (en ik wel aan hem) hij heeft gewoon geen spaghettihoofd, zoals ik ;-).  
 
* Nog even een paar leuke dingetjes.....
 
In de workshop werd gezegd dat vrouwen links en rechts door elkaar heen halen. Een vriendin van mij herkende het niet, maar ik wel. Pas nog gaf mijn man aan dat ik rechts moest en toen ging ik toch bijna links. Maar mannen  hebben ook iets. Ze schijnen vaak een beetje kleurenblind te zijn. Een man ziet bijvoorbeeld gewoon de kleur rood en een vrouw kan allerlei verschillende nuances daarin zien. En dan nog iets: mannen hebben een 'pizzavakje' voor werk, gezin, hobby enz. Maar ze hebben ook een vakje en dat is 'leeg' en daar kunnen ze soms ook in zitten met hun gedachten. Ik heb het nagevraagd bij mijn man en die zei dat het inderdaad waar is. Soms denkt hij gewoon aan niets en zit hij in dat vakje leeg. Hoe handig is dat??! Gewoon lekker even nergens aan denken, mijn gedachten staan geloof ik nooit stil...
 
Ik ben benieuwd of je je een beetje herkent in deze verschillen. Het zal per vrouw ook weer anders zijn, denk ik. En misschien ligt het ook nog aan het aantal jaar dat je al getrouwd bent. Een ding is mij in ieder geval wel weer duidelijk geworden, en dat is dat het ontzettend belangrijk is dat je weet hoe je man denkt. Dan weet je namelijk het beste hoe je hem kan steunen en tot zijn recht kunt laten komen. Dan kun je ook je man liefhebben op een manier die bij hem past. En je man kan je ook helpen op de gebieden waar jij niet zo goed in bent en hij wel. Want wat bij de vrouw soms haar zwakte is, kan bij de man juist zijn kracht zijn. En dat geldt ook andersom. Ik kan soms een groot probleem hebben (denk ik) en dat vertel ik dan tegen mijn man. Die reageert dan met een paar zinnen en heeft zo een handige oplossing. Gewoon omdat hij logisch en verstandelijk nadenkt. Waarom ben ik toch niet op die oplossing opgekomen? Denk ik dan vaak...;-). Praat er dus over met elkaar: wat vindt hij fijn en wat vindt jij fijn? Wat is echt belangrijk voor hem en wat is echt belangrijk voor jou? Dan kun je groeien in eenheid en komt je huwelijk tot bloei. In plaats dat je tegenover elkaar komt te staan kun je dan juist bij elkaar inhaken om samen het beeld van de Heere Jezus en Zijn gemeente te tonen!

 
P. S. Ik heb dit hele verhaal nog even keurig aan mijn man laten lezen en hij vond dat het zo wel op m'n blog kon ;-).  

12 opmerkingen:

 1. Haha, het is allemaal zó herkenbaar! Mooie blog. Waar ik me nog het meest over heb verbaasd is het lege vakje. Dan vraag ik bijv. op de snelweg waar hij aan denkt tijdens een rustig moment en dan denkt hij gewoon aan niets. Huh? Mijn gedachten staan ook echt nooit stil! Het beeld van het tegenover elkaar staan is nieuw voor me, mooi uitgelegd zo.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En idd...ook na twaalf jaar verbaas ik me nog over kunnen denken aan niets...:-D

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk zeg, jullie reacties van herkenning. Ja, dat lege vakje blijft erg bijzonder ;-)

   Verwijderen
 3. Dank je wel Annemarie. Heel erg leerzaam voor mij. Ik denk wel dat ik een heel speciale man heb, als ik dit lees. Hij is namelijk hooggevoelig. Dat maakt dat hij stemmingen peilt en aanvoelt. Heel blij om dit allemaal te lezen: vooral dat tegenover elkaar staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je man hooggevoelig is kan ik me voorstellen dat sommige punten die ik hier beschrijf voor jullie misschien wat anders kunnen liggen. Maar toch fijn dat het zo leerzaam was, voor mezelf ook hoor :-). Liefs Annemarie

   Verwijderen
 4. Mooi en leerzaam. Dank je wel voor het delen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooi stukje joh! Wat mij ook altijd helpt is een wijsheid van Michelle Duggar: "verwachtingen veruineren een relatie." En das echt een waarheid als een koe! Dingen van je partner verwachten en dan teleurgesteld zijn als hij het niet heeft gedaan is echt een valkuil. Bij mij iig wel! ' ik neem aan als ik straks thuiskom dat hij die was wel heeft opgehangen' das een verwachting die, als hij die was niet heeft gedaan, kunnen leiden tot teleurstelling en geïrriteerdheid. Maar hij kan geen gedachten lezen, dus is het niet reëel om te verwachten. En als je geen verwachtingen hebt, en hij heeft wel die was gedaan, ben je echt verrast en zie je het niet meer als vanzelfsprekend! Erg goed voor de relatie!! Ik zal eerlijk zijn, ik moet me er nog verder in bekwamen, maar de bewustwording is er :)
  Leuke blog heb je, ik ga je volgen! Groetjes Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mieke, gezellig dat je me gaat volgen ;-). Wat jij hier schrijft is voor mij ook zo herkenbaar! Vooral in het begin van mijn huwelijk had ik allerlei onuitgesproken verwachtingen. Dat zorgde nog wel eens voor vervelende situaties waar mijn man eigenlijk niets aan kon doen. Het is erg belangrijk om je verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Als je dat niet doet, is het inderdaad ook niet eerlijk om bepaalde dingen van je man te verwachten. Ja; ik ben hier ook nog steeds volop in aan het leren, maar zulke uitspraken zoals van Michelle Duggar helpen daarbij wel, dankjewel! Liefs Annemarie

   Verwijderen
 6. Hoi Annemarie, mooi stuk en weer erg herkenbaar. Dat lege vakje blijft voor mij moeilijk voor te stellen, maar ik heb dan ook een giga-spaghettihoofd :-) Ik vind het bijv. ook onbegrijpelijk dat mijn man tijdens zijn werk niet steeds aan thuis denkt, terwijl hij wel in mijn gedachten is tijdens de dingen die ik doe. Maar verschillen zijn ook heel mooi gelukkig, zoals van dat voorbeeld van tegenover elkaar staan. Kende ik niet, maar heel mooi! Door de verschillen blijft het samenleven in ieder geval een avontuur :-) Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Annelies, het is inderdaad heel goed om de verschillen ook als iets moois te blijven zien. Het helpt mij ook om bepaalde dingen (zoals dat hij weinig aan me denkt tijdens het werk) gewoon te accepteren. Want begrijpen doe ik het toch nooit en ik weet dat hij ondanks dat toch heel veel van me houdt! Groetjes, Annemarie (Erg leuk woord trouwens: giga-spaghettihoofd ;-))

   Verwijderen
 7. Oh, wat grappig om te horen dat jouw man ook dat denken-aan-niets heeft. Toen ik nog niet wist dat dat normaal was, vroeg ik zo vaak: waar denk je nu aan? En als hij dan 'niks' zei, dacht ik dat hij het niet wilde zeggen. Maar het is echt waar... raar voor ons vrouwen!
  Ik vind het zo bijzonder om te zien hoe mijn man en ik elkaar aanvullen.. onze verschillen maken ons samen compleet. Zo wonderlijk door God bedacht! Soms leidt het juist tot strubbelingen als we elkaar niet begrijpen, maar het is zo mooi bedoeld... Dankt God in alles!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!