vrijdag 15 mei 2015

Voel je je ook niet altijd een Spreuken 31 vrouw?Heel veel vrouwen vinden Spreuken 31 een heel mooi hoofdstuk. Ik ook wel, maar tegelijkertijd vind ik het soms ook een beetje moeilijk om te lezen. Want elke keer als ik het lees vind ik alles wel heel mooi, maar tegelijkertijd besef ik dat ik lang niet zo 'goed ben' als die vrouw die daar wordt beschreven. Ik geloof wel dat je al die teksten die daar staan misschien niet zo letterlijk moet nemen zoals ik soms doe, maar toch....

Dan lees ik bijvoorbeeld in vers 15: 'Zij staat op als het nog nacht is' en in vers 18: 'Haar lamp dooft 's nachts niet.' Nu ben ik iemand die echt veel slaap nodig heeft, het liefst elke nacht iets van 8 uur. Niet dat dat altijd lukt hoor, maar ik probeer er wel een beetje op te letten. Dus als ik opsta als het nog nacht is en mijn lamp 's nachts niet dooft dan gaat het gewoon niet zo goed ;-(. En zo zijn er eerlijkgezegd nog wel een paar dingetjes uit Spreuken 31 die ik lang niet haal zoals daar beschreven wordt en dat geeft me dan een beetje een gevoel dat het allemaal niet haalbaar is.

Nu las ik pas het eerste hoofdstuk van het boek 'De Godvrezende vrouw' van Martha Peace ook iets uit Spreuken 31 wat ik juist wel erg mooi vond. Gelukkig zorgde dat ook weer voor wat opheldering over hoe ik naar Spreuken 31 moet kijken ;-). Martha noemt een aantal prachtige karaktereigenschappen van een Godvrezende vrouw die in Spreuken 31 worden genoemd. Ik zal ze hieronder eens noemen:
 
* Te vertrouwen
* Gul
* Van onschatbare waarde
* Goed voor haar man
* Respectvol naar haar man
* Wijs
* Werkt met haar handen
* Niet bang
* Geprezen
* Zorgvuldig
* Gezegend door haar kinderen
* Zij vreest de Heere
* Vriendelijk

Als ik mezelf de vraag stel: 'Zijn dit de eigenschappen die ik in mijn leven wil?' Dan is het antwoord: 'Ja!' Maar misschien denk je ook stiekem wel eens (net als ik dus) dat dat nooit mogelijk is, tenminste niet voor jou. Wat ik zo mooi vind aan dit hoofdstuk uit het boek is dat Martha zegt dat het wel mogelijk is. Ze zegt dat iedere vrouw kan groeien onder de voedende hand van een trouwe en liefdevolle God. En daarvoor geeft ze ons een prachtige tekst mee:

'Immers, Zijn Goddelijke kracht heeft ons alles geschonken wat tot het leven en de godsvrucht behoort, door de kennis van Hem Die ons geroepen heeft door Zijn heerlijkheid en Zijn deugd.' (2 Petrus 1: 3)

Als ik die tekst lees dan wordt ik weer erg bemoedigd om meer naar deze prachtige eigenschappen van een Spreuken 31 vrouw te zoeken in mijn eigen leven en om er meer naar te gaan leven. Wat ik zo fijn vind uit de tekst van 2 Petrus 1:3 is dat daar zo mooi instaat dat Zijn Goddelijke kracht ons alles al geschonken heeft wat hoort bij het leven en de godsvrucht. Het is zo belangrijk om te beseffen dat we niet zelf heel krampachtig aan de slag hoeven te gaan, maar dat we mogen vertrouwen op Zijn kracht in ons. Hij heeft mij al alles geschonken. Ja, Hij heeft echt in alles voorzien wat wij nodig hebben om een Godvrezende vrouw te worden zoals Hij het heeft bedoeld. Wij moeten ons veel meer bewust zijn van Die kracht, eruit gaan leven en voortaan alleen nog uit die kracht putten!

En dan zie ik ook weer (gelukkig ;-)) dat het voor mij persoonlijk er helemaal niet om gaat dat ik mijn lamp 's nachts niet moet uit doen of nog moet opstaan als het nog nacht is. In mijn geval zal dat er alleen maar voor zorgen dat ik bijvoorbeeld meer ongeduldig zal worden en minder kan doen omdat ik dan moe ben. En daardoor zou ik juist helemaal geen godvruchtigere vrouw worden! Het gaat er niet om dat wij letterlijke kopieën worden van de vrouw uit Spreuken 31. Waar het wel om gaat is dat we biddend die dingen uit Spreuken 31 eruit nemen waardoor we wel meer zullen groeien en ontwikkelen in ons leven en waardoor we meer een heerlijke weerspiegeling zullen worden van de Heere. Ik las pas ook nog de volgende tekst:

'Want u bent volmaakt geworden in Hem...' (Kolossenzen 2: 10)

We zijn ten diepste door de Heere Jezus al volmaakt. God kijkt naar ons en dan ziet Hij ons als volmaakt in Zijn Zoon. En natuurlijk zijn we in de praktijk niet volmaakt, maar het is wel heel goed om dit voor ogen te houden. En als we falen en fouten maken? We zullen inderdaad fouten blijven maken en blijven zondigen. Maar dan is daar die prachtige tekst uit 1 Johannes 1: 9 die we eigenlijk uit ons hoofd zouden moeten leren:

'Als wij onze zonden belijden: Hij is getrouw en rechtvaardig om ons de zonden te vergeven en ons te reinigen van alle ongerechtigheid.' (1 Johannes 1:9)

Dat betekent dat als we met onze zonden naar Hem zijn toegegaan en we ze hebben beleden, dat we niet met ons hoofd naar beneden verdrietig rond hoeven blijven lopen. De Heere wil dan juist dat we weer vol moed en blijdschap samen met Hem verdergaan!

In haar boek gaat Martha nog dieper in op de vraag hoe je steeds meer een Godvruchtige vrouw kunt worden die iets van de heerlijkheid van de Heere weerspiegelt in haar leven. Ik wil het boek graag verder gaan lezen. Het zal misschien niet zo snel gaan, omdat ik op het moment in drie boeken tegelijk bezig ben. Dat gebeurt we vaker bij mij ;-). Toch wil ik proberen om regelmatig iets te schrijven op mijn blog van wat ik heb geleerd uit het boek. Ik geloof zeker dat er nog heel veel waardevolle lessen in zullen staan!

http://www.heartcry.nl/webshop_Boeken_448
 

11 opmerkingen:

 1. Een prachtige stuk, op precies het goede moment! Ik kan er soms ook echt een potje van maken en me dan zo schuldig voelen. Dit is dan erg bemoedigend om te lezen. Heerlijk dat je iedere dag weer opnieuw mag beginnen, omdat Hij dat mogelijk maakt! Lieve groet, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mieke, dat is inderdaad heerlijk: je mag elke keer weer opnieuw beginnen met de Heere. Goed onthouden ;-). Fijn dat dit stukje precies op het juiste moment kwam! Liefs Annemarie

   Verwijderen
 2. ik heb er pas een boekje over gelezen en die verklaring zegt dat in het hebreeuws oorspronkelijk allerlei namen voorstaan. Zo zijn er elf vrouwen genoemd en hun eigenschappen. Dat geeft ruimte! Je hoeft niet perfect te zijn!
  boekje heet: een sterke vrouw zoals jij. Het is pas nieuw.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie, wat mooi die verschillende vrouwen met elk hun persoonlijke eigenschappen. Ik zal de naam van het boekje opschrijven, ga ik eens kijken of ik het ergens kan krijgen! Liefs Annemarie

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. Graag gedaan ;-). Jij ook bedankt voor de reacties die je vaak op mijn blogs geeft want dat is voor mij vaak weer een bemoediging om door te gaan met schrijven. Hartelijke groetjes Annemarie

   Verwijderen
  2. Lief dat je het zegt. Ik ben een slagje ouder dan jou maar geniet erg van je blogs. Het is verfrissend. En deze vond ik erg speciaal.

   Verwijderen
 4. Inderdaad is het een gevaar om jezelf te gaan meten met deze vrouw of andere vrouwen in je omgeving. Dan moet ik denken aan dat stukje wat ik op mijn memobord heb hangen, een gedicht van moeder Teresa wat zo eindigt: 'Terwijl ik heilig word zoals U heeft bedoeld'. Erg mooi blogje. Benieuwd wat je nog meer gaat delen! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Lisanne, dat is een mooi zinnetje! Het gaat erom dat we de vrouw worden zoals de Heere het heeft bedoeld en niet de perfecte vrouw die we zelf in ons hoofd hebben...Dankjewel ;-).

   Verwijderen
 5. Mooie blog! Ik geloof ook dat Spreuken 31 niet in de Bijbel staat om ons te ont-moedigen, maar juist te be-moedigen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Carolien, bedankt voor je reactie. Mooi gezegd: niet om te ontmoedigen maar om te bemoedigen!

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!