woensdag 6 mei 2015

Wereld in nood

 
De wereld is in nood. Er gebeuren zulke vreemde en erge dingen op deze aarde. Er zijn veel dingen waar ik van schrik en die ik niet begrijp.
 
Mensen die het eigenlijk wel fijn vinden dat de vluchtelingen in de Middellandse Zee zijn verdronken. Dan komen ze in ieder geval niet naar Nederland want hier hebben we al genoeg vluchtelingen. En dan de aardbeving in Nepal, waar zoveel mensen plotseling stierven. En wie van hen kent de Heere Jezus en is nu bij Hem? Ik hoop dat het er veel zullen zijn, maar dat weet ik helemaal niet zeker. Ook de situatie van sommige (kleine) kinderen en baby's op deze aarde is vreselijk. Een van mijn zussen hoopt over een tijdje een aantal maanden naar het kindertehuis Noah's Ark in Uganda te gaan om daar te helpen. Het is een plek waar kinderen worden opgevangen met meestal een traumatisch verleden en hun eigen papa en mama kunnen niet voor hen zorgen. Een paar dagen terug keek ik onderstaand filmpje over het kindertehuis. Het gaat over baby Jethro, die gevonden werd in een pitlatrine. Een pitlatrine is een gat in de grond wat als openbaar toilet wordt gebruikt. Het begin is akelig om te zien en je kunt er voor kiezen om dat niet te kijken. Toch heb ik het filmpje op mijn blog gezet omdat het ons heel duidelijk laat zien hoe groot de nood in de wereld is en ik hoop dat het ons hart zal raken. En het maakt mij zo dankbaar als ik na dit filmpje denk aan mijn eigen blije jongetje met zijn lieve bolle wangetjes. Waar heb ik het aan verdiend? Ik vind het eind ook heel mooi om te zien als de kleine Jethro zo lekker schoon ligt te drinken bij Pita (Pita heeft samen met haar man het kindertehuis opgericht).
 
 
Ook de vele verhalen van mensen die vervolgd worden omdat ze de Heere Jezus willen volgen en dienen vind ik vreselijk. Afgelopen weekend zijn wij op een conferentie geweest waar ook Habila sprak. Hij komt uit Nigeria en is vanwege zijn geloof door zijn hoofd geschoten. Als je het nog niet hebt gekeken, kun je hieronder zijn getuigenis zien op het onderstaande filmpje:
 
 
Wat een wonder dat hij nog leeft en zijn aanvallers zo liefheeft. Wat kan ik toch veel leren van deze man! Na de conferentie heb ik tijdens wat huishoudelijke klusjes bewust nog wat andere filmpjes gekeken van de SDOK om de nood van vervolgde christenen  te zien. Het helpt me om me meer met hen verbonden te voelen en meer voor ze te bidden en dat is toch zo hard nodig! Deze filmpjes heb ik gekeken, als je klikt op de link kun je ze ook kijken: 
 
* Klik hier als je het filmpje wil zien van de vrouw van Habila waarin ze vertelt
hoe zij en haar zoon de aanslag op haar man hebben ervaren.
* Klik hier voor het filmpje van het bezoek van ds. Anne van Olst en Piet Vergunst aan een Nigeriaans dorp na een terreuraanslag.
* Klik hier voor het filmpje van het bezoek van Kees van der Staaij aan Nigeria.
 
Bovenstaande filmpjes kunnen me verdrietig maken, maar een ding mogen we wel weten: de omgekomen christenen zijn nu bij hun Vader in de hemel. Hij zorgt het allerbest voor hen en wat zullen ze het daar heerlijk hebben. Zij kennen de Heere Jezus! Maar denk ook eens aan al die andere mensen op deze aarde die de Heere Jezus niet kennen en daardoor ook in nood zijn... K.P. Yohannan, een van de sprekers van afgelopen conferentie, heeft het een en ander over deze grote nood verteld. Hij is de oprichter en directeur van de zendingsorganisatie Gospel for Asia. Hij heeft zo'n bewogen hart en hij kan huilen om de arme en verloren zielen van mensen in deze wereld. Ik heb veel geleerd van de woorden van deze man, maar eigenlijk nog meer van zijn persoonlijkheid. Tijdens de conferentie herinnerde ik me weer dat ik ooit het boek 'Revolution in world missions' van hem heb besteld. (Als je dit boek ook gratis wil bestellen klik dan hier) Toen ik thuis kwam heb ik dat meteen opgezocht. Ik moet nu best wel veel denken aan twee vragen die ik al bladerend in het boek tegenkwam. Het zijn vragen die Yohannan aan mensen stelt die in het rijke Noord Amerika en Europa zijn geboren, dus ook aan mij:
 
1) Waarom zou God het hebben toegestaan dat je bent geboren in het rijke Noord Amerika of Europa en niet in het arme Afrika of Azië en dat je zo gezegend bent met zoveel materiële en geestelijke zegeningen?
2) Wat zou jouw minimale verantwoordelijkheid zijn voor miljoenen verloren en lijdende mensen in tweederde van de wereld, in het licht van de enorme overvloed die je hier mag genieten?
 
De afgelopen dagen denk ik daar best wel over na. Nu ken ik best wel wat mensen die naar (armere) landen zijn gegaan om daar het Evangelie te vertellen en daar te helpen, maar mijn man en ik hebben die roeping tot nu toe niet. Toch kunnen we ook zoveel doen op ons eigen plekje en dat begint denk ik bij ons hart. Aan het eind van de laatste lezing heeft Yohannan ons twee belangrijke dingen meegegeven om in ons leven toe te passen:
 
1) Ga (opnieuw) aan de voeten van de Heere Jezus zitten. Maak Hem tot de belangrijkste en maak je niet zoveel zorgen wat anderen van je denken.
2) Leef je leven om anderen tot Christus te zien komen.
 
Ik geloof dat als je bovenstaande twee dingen in praktijk gaat brengen dat daar vanzelf heel veel uit zal voortvloeien: meer gebed, meer toewijding, meer liefde, meer leven in het licht van de eeuwigheid, meer bereidheid om eenvoudig te leven en van je materiële en geestelijke rijkdommen uit te delen, meer dankbaarheid....Dan kun je ook zoveel betekenen en ook zoveel geven en uitdelen op je eigen plekje.
 
Wat een dankbaarheid komt er in mijn hart als ik na het schrijven van dit stukje bedenk dat ik de Heere Jezus mag kennen! Midden in deze gebroken wereld waar zoveel erge dingen gebeuren mag ik weten dat Hij voor me zorgt en mij ziet. Ik geloof dat ik zo vreselijk bang zou zijn als ik Hem niet zou kennen. Want waarom zou ik dan leven en wie zou mij beschermen tegen alle gevaren en de onbekende toekomst van deze wereld? Wat ben ik dan blij dat er een Grote Wachter is Die over mij waakt en Die nooit slaapt:
 
 
En juist als ik van al deze dingen hoor moet ik eraan denken dat deze aarde niet mijn thuis is. Mijn thuis is bij de Heere in de hemel. Ik kan zo vreselijk druk bezig zijn met de dingen van deze aarde en daar zo aan vast zitten. Juist dan is het zo goed om me te realiseren dat dit leven maar een heel, heel klein stukje is van de eeuwigheid die straks zal komen. De Heere zal al Zijn kinderen bij Hem thuis halen. Dan zullen we zijn waar Hij is en zal er geen verdriet, pijn of angst meer zijn.
 
 
 

10 opmerkingen:

 1. het kan je soms aanvliegen he! Al die nood in de wereld en zoveel mensen zonder God en zonder uitzicht.
  Ik denk dat het waar is wat je schrijft; we hebben op onze eigen plek een roeping om te bidden voor al diegene die lijden. Gods koninkrijk zal komen! En dat begint al hier op deze (lijdende) wereld. Onvoorstelbaar!
  En toch...een licht zijn in je omgeving is óók een taak.
  Dank je wel voor deze blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Catherina,
   Ja, soms kan het je ineens weer duidelijk worden als je buiten je eigen kleine wereldje kijkt wat een verdriet en pijn er allemaal is en hoe goed wij het hier wel niet hebben. En dat is heel goed, want dat roept ons weer op om echt volhardend te bidden voor deze mensen. Ik heb wel weer gezien dat dat zo belangrijk is! En inderdaad je hoeft niet gelijk naar zo'n gebied toe te gaan (wat ik dan soms bij alles wat ik hoor wel even kan denken) maar je kunt ook zoveel in je eigen omgeving betekenen, zeker als je je ook weer meer bewust bent geworden van alle nood die er is! Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 2. Eerst ga ik nog even genieten van jouw lieve jongetje met zijn lieve wangetjes ♥
  Mooie blog heb je geschreven! Heel mooi die 2 opdrachten en vragen, die neem ik mee:) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Groot gelijk! Ja, die vragen zitten ook in mijn hoofd: ook hoe ik ze in de praktijk kan toepassen. Liefs!

   Verwijderen
 3. Dank je wel voor het schrijven van deze blog. Ik lees hem in twee keer en ik ga vandaag geen filmpje kijken dat me te erg raakt. Soms voel je je daar te kwetsbaar voor en ik wil graag heel goed voor mijn kinderen zijn. Niet te down. Midden in deze gebroken wereld mogen wij schijnen als sterren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, soms kan het wijzer zijn om zoiets niet te kijken als het op dit moment niet tot zegen voor jou en anderen (zoals je kinderen) is. Ik begrijp het. De laatste twee liederen (Psalm 121 en Lichtstad met uw paarlen poorten) zullen denk ik wel een bemoediging zijn, dus wie weet kun je die in ieder geval fijn kijken ;-).

   Verwijderen
 4. Dit onderwerp hield me ook veel bezig de laatste tijd; maar ik kan soms ook zo bezig zijn met de onbelangrijke dingen van het leven; dankjewel voor deze blog. Ik vind het lied van Trinity erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marieke, wat je schrijft over het soms zo bezig zijn met de onbelangrijke dingen van het leven is helaas herkenbaar. Het is dan heel goed als je weer even met je neus op de feiten wordt geduwd! Ja hè, het lied van Trinity is mooi. De muziek en het zingen vond ik altijd al prachtig en met dit filmpje ben ik erg blij met de vertaling ;-).

   Verwijderen
 5. Miranda Aarnoudse12 januari 2016 om 09:52

  Beste Annemarie,

  Je blogs treffen me enorm. Ik leefde zelf in zo een geestelijke lauwheid. En nu het filmpje bekeken van Habila. Wat had ik gedaan? Was ik ook bereid geweest voor Hem te kiezen? En dan psalm 121 De Heer is Uw bewaarder.. de Heere is uw Schaduw. Wat een bemoediging. Ik zie het alsof de Heere me nu weer terug bij Hem roept. Door jou woorden. Laat ik niet in jou blog eindigen maar Hem daarvoor de dank toebrengen! Gefeliciteerd met jullie nieuwe zwangerschap. Gods zegen toegewenst. Gr. Miranda Aarnoudse

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Miranda,
   Bedankt voor je reactie!
   Fijn om te horen dat je getroffen werd door deze woorden, maar inderdaad: de Heere hiervoor alle eer!
   Ik weet ook niet wat ik had gedaan in de situatie van Habila...Volgens mij was het Corry ten Boom die eens zei dat de Heere je op het moment zelf de genade zal geven die nodig is om voor Hem te kiezen...
   Liefs Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!