zaterdag 24 oktober 2015

Heerlijke tomatensoep zonder pakjes of zakjes

 
Dit recept voor tomatensoep kreeg ik een tijd geleden van een vriendin die me vertelde dat ze zulke lekkere, verse tomatensoep had gemaakt. Nou, ze had helemaal gelijk: deze tomatensoep is heerlijk, gezond en ook makkelijk te maken. Geen pakjes en zakjes maar alleen maar verse groenten zoals tomaten, wortel en paprika. Vanmiddag heb ik weer een grote pan gemaakt, alvast voor morgen. Ik weet niet precies voor hoeveel personen dit recept is, ik denk wel voor 10 tot 15 personen. Ik doe het altijd in een hele grote pan (de grootste die ik heb) en dan vries ik ook gelijk een paar porties in voor een andere keer.

Benodigdheden:
2 tot 3 kilo (tros)tomaten
2 winterwortels
3 paprika's
2 uien
1 bos selderij
2 bouillonblokjes tuinkruiden
1 bouillonblokje rundvlees
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel kervel
1 theelepel bieslook
300 gram rundergehakt (eventueel met peper en zout)

Bereiding:
Was de tomaten (ontvellen is niet nodig), snijd ze doormidden of in vieren en doe ze in de pan. Daarna stamp je ze even aan met de aardappelstamper, zodat er wat tomatensap uitkomt en er wat vocht in de pan zit. Zo brand de pan straks niet aan als alles aan de kook wordt gebracht.
Snijd de winterwortels en paprika's in grote stukken en de uien in stukjes en doe ze in de pan.
Doe alle bouillonblokjes en de zwarte peper, kervel en bieslook erbij. 
Breng dit aan de kook en laat het ongeveer anderhalf uur tot twee uur zachtjes koken.
In het begin stamp ik af en toe nog wat met de aardappelstamper en roer ik er een beetje doorheen, maar dat is eigenlijk al snel niet meer nodig en je hebt er verder dus weinig omkijken naar.
Na anderhalf tot 2 uur  zijn alle groenten als het goed is lekker zacht geworden en is het een heerlijk 'drabje' geworden:
 
 
Dan doe je de bos selderij erbij en ga je er me de staafmixer doorheen, zodat alles goed gepureerd wordt. Je kunt er nog (een beetje) water bij doen, net wat je lekker vind. Ik doe het niet, hoe minder water hoe voller de smaak.
Nu kruid je eventueel de rundergehakt met zout en peper en maak je er kleine gehaktballetjes van die je in de soep doet. Daarna laat je het nog een kwartier koken en dan is de soep helemaal klaar.
Eet smakelijk!
 
 

9 opmerkingen:

  1. Klinkt goed! Ik doe als smaakmaker wel eens een paar eetlepels pesto door de soep. Een echte e-vrije oplossing heb ik nog niet gevonden. Maar deze soep is al veel gezonder dan idd die pakjes enzo. Geniet er van!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Lisanne, dat is inderdaad ook een idee! Bedankt voor de tip. Wie weet heb je ook ergens bouillonblokjes zonder E-nummers? Vast wel denk ik, alleen zijn die misschien erg duur. Groetjes Annemarie

      Verwijderen
    2. Ja, die zijn er, ja. Ik weet alleen ff niet meer hoe duur

      Verwijderen
  2. DANK. Ik ben dol op soep en verzamel soep-ideetjes :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Dan kun je deze weer bij je verzameling doen ;-). Liefs Annemarie

      Verwijderen
  3. wat een lekker soepje ;) ik heb het afgelopen weekend met Adriaan zijn verjaardag nog gemaakt groetjes Tineke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Inderdaad, ook voor een verjaardag handig om te maken! Wij maken hem regelmatig, dus erg bedankt voor het recept ;-). Groetjes Annemarie

      Verwijderen
  4. Heb je ook zo'n lekker recept voor groentesoep, Annemarie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vroeg mijn man pas ook al ;-). Nee, helaas niet! Maar wanneer ik er nog eens een tegenkom, zal ik hem op mijn blog zetten ;-).

      Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!