donderdag 26 november 2015

Gezellige thuisideetjes voor de wintermaanden

Buiten wordt het langzamerhand steeds kouder en 's avonds is het al snel donker. Maar wat houd ik rond deze tijd dan juist van de gezelligheid en warmte in huis! Hieronder een paar ideeën die je rond deze tijd in huis kunt doen...

* Kaarsjesavond
De kaarsjes gaan hier al zoveel mogelijk aan. Wat ook erg leuk is, is om een kaarsjesavond te houden. Je doet een keer 's avonds  helemaal geen lampen, maar alleen overal kaarsjes aan. En dan iets lekkers erbij en iets gezelligs doen met elkaar: bijvoorbeeld lekker lang voorlezen  (bij kaarslicht ;-)) of een leuk spel.


* Pindaketting maken
Sinds wij verhuisd zijn hebben we ook een tuintje en heel wat vogels in de tuin. Echt heel leuk! Het is leuk om een pindaketting te maken samen met je kinderen en die 's winters op te hangen. Je kunt er pinda's, maar eventueel ook rozijnen aan rijgen. En dan vogels kijken, herkennen en tellen in de tuin met bijvoorbeeld deze leuke vogel zoekkaart die je gratis uit kunt printen.

* Winterhoekje maken
Maak ergens in huis een gezellig winterhoekje voor tijdens de wintermaanden op bijvoorbeeld een dienblad. Op Pinterest kun je enorm veel ideetjes vinden en die zijn erg makkelijk na te maken (vaak met dingen die je al in huis hebt):

* Maak iets van dennenappels
Met dennenappels kun je heel veel leuke dingen maken.
- Doop ze in een pot witte latex die je nog hebt staan of andere overgebleven verf (lekker goedkoop ;-)):


- Doe ze in een mooie glazen pot, met eventueel nog een mooi lintje erom heen:


- Maak er een mooie waxine lichthouder van:


* Je kunt er ook een mooie krans van maken of een soort schilderij:* Warme chocolademelk, speculaas, kruidnoten, koekjes bakken enz. enz. enz.....
In de winter is het extra leuk en lekker om zelf warme chocolademelk te maken! En ook iets lekkers bakken is altijd erg gezellig. Alleen al het huis wat zo lekker ruikt. Je kunt iets bakken wat echt bij deze tijd past: bijvoorbeeld speculaas of kruidnoten of kruidnotencake....Mmmmm!!
Hier een paar links naar recepten. Ik heb ze zelf nog niet uitgeprobeerd moet ik eerlijk zeggen, maar hopelijk zijn ze lekker ;-).
- chocoladekruidnotencake
- gevuld speculaas
- kruidnoten
Wil je liever een gezondere variatie? Hier nog een paar recepten van de site van Smakelijck (wel iets ingewikkelder, maar dan heb je ook wat: e-nummer vrij en vaak zonder suiker):
- gevuld speculaas
- speculaasbrokken
- pepernoten
Je kunt ook gezellig een middagje koekjes bakken. Daarvoor kun je bijvoorbeeld de leuke koekvormpjes van Blue Band gebruiken. Je kunt deze per setje gratis krijgen met 7 spaarzegels van Blue Band producten (heb je al snel bij elkaar). Lees hier meer over de actie. Ik heb een tijdje geleden 3 setjes bij de Marskramer opgehaald, ze zijn erg leuk. De actie loopt nog tot het einde van dit jaar.

 

* Mooie (kerst) muziek
Mooie muziek in huis is altijd erg fijn! Ik heb nu al vaak kerstliederen aan. Voor mijn zoontje laat ik regelmatig de liedjes van de cd 'Een boom vol kersliedjes' horen. Een erg mooie cd, op een paar nummers na (maar dan doe ik gewoon de volgende ;-)). Ik vind de cd  'Gloria'  van Sela ook een prachtige cd om naar te luisteren voor mezelf. Je kunt ook een aflevering van Nederland zingt via de knop 'gemist' op hun site opzoeken en die naluisteren of kijken. Ik houd van  de prachtige kerken waarin het is opgenomen en rond deze tijd worden er ook vaak veel mooie kerstliederen gezongen. Tijdens het koken luister/kijk ik vaak precies een aflevering. Wanneer je van koor en samenzang houd, kun je ook gratis de hele dag door muziek luisteren van de reformatorische omroep via hun site.
 

 
* Mooi boek
Ik doe het veel te weinig, maar heerlijk op de bank met een warm dekentje, kop thee (of koffie ;-)) en een heel mooi boek dat is echt genieten!  Wat ik ook wel eens doe is een boek waarvan ik weet dat ik het echt heel erg mooi vond gewoon nog een keer lezen ;-). Deze bijvoorbeeld (als je klikt op het boek kun je een korte recensie van het boek lezen):

http://www.lezen.nu/boeken/een-kind-van-verzoening.html

http://www.kok.nl/boek/witter-dan-sneeuw-2/

http://www.bol.com/nl/p/eva-s-dochters/666877700/
 
* Haken
Ik ben er zelf (nog) niet mee begonnen, maar wat krijg ik veel zin om te gaan haken als ik de verhalen van anderen hoor of deze leuke voorbeeldjes zie:

- Een mooi gehaakt theelichtje:


- Een leuke poncho:

 

- Mooie kussentjes:


- Geurzakjes:


- Dekentjes en kleedjes:


- Allerlei (kleine) leuke dingen voor in huis:


          


Heb je erge zin gekregen om te haken? Hieronder een filmpje met de basissteken. Verder zijn op YouTube echt enorm veel filmpjes te vinden waarin precies wordt voorgedaan hoe je iets moet haken, ook van bijvoorbeeld soortgelijke roosjes als hierboven. Erg leuk en makkelijk!


* Iets gezelligs doen met of voor iemand anders
Juist rondom Kerst en de wat donkere dagen is er veel eenzaamheid. Het is heel mooi om daarom ook samen iets te bedenken om voor een ander te doen. Bijvoorbeeld: iets lekkers maken/bakken en dat langsbrengen, een gezellig bezoekje, een mooie kaart of leuk cadeautje bij iemand door de bus, mensen uitnodigen om samen een avondje te zingen enz. Rond de Kerst is er ook een actie van Ark Mission om kerstkaarten te schrijven voor mensen in de gevangenis. Daar kun je hier meer over lezen.


6 opmerkingen:

 1. Wat een gezellige ideeën allemaal. Ik hoop er zeker een paar van uit te voeren.
  Op de site 'Haak maar aan' vindt je ook allerlei leuke haakpatronen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor de tip: wat veel keus zeg op die site, leuk!

   Verwijderen
 2. Gezellig, Annemarie! Als je dit zo ziet, dan zou je willen dat het het hele jaar door winter blijft haha! Haken zou je echt eens moeten proberen, kleine waarschuwing: je kunt haast niet meer stoppen, er is zoveel leuks.....

  Groetjes van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Nou, ik geloof zeker dat je haast niet meer kunt stoppen! Maar waarschijnlijk ga ik toch binnenkort wel met iets (kleins) beginnen...
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!