maandag 18 januari 2016

Omgaan met angst en bezorgdheidSoms kunnen er erg moeilijke of onbegrijpelijke dingen in je leven zijn en kun je je ontzettend bezorgd en angstig voelen. De afgelopen weken merkte ik dat ik erg vatbaar was voor deze gevoelens. Natuurlijk was ik ontzettend blij en dankbaar met mijn zwangerschap! Maar toen ik iedere avond al vroeg moe en ziek op bed lag, blij dat er weer een dag voorbij was, merkte ik dat allerlei gedachten me heel makkelijk naar beneden trokken: 'Stel dat ik de hele zwangerschap zo blijf? Dat ik niet meer voor mijn man en kind kan zorgen? Dat het nog erger wordt? Dat het een miskraam wordt...?'

Vlak voor ik zo naar werd door mijn zwangerschap, las ik een stukje uit het boek 'De Godvrezende vrouw' van Martha Peace. En dat ging precies over bezorgdheid en angst. Ik heb er nog regelmatig aan gedacht toen ik bijna geen energie had om iets te lezen. Ook nu, (ook al gaat het al beter en daar ben ik zo dankbaar voor!) komt wat ze schrijft nog regelmatig in mijn gedachten. Martha schrijft 9 punten op die je kunnen helpen als het gaat om angst. Degene die mij het meest hebben geholpen heb ik hieronder in eigen woorden opgeschreven:

1. Breng jezelf Gods Woord in herinnering.
'U bent mijn schuilplaats en mijn schild, op Uw woord heb ik gehoopt.' (Psalm 119: 114)
Lees bepaalde beloftes in Gods Woord die voor jou in deze situatie van toepassing zijn. Hang ze op in huis, schrijf ze op een briefje wat je in je zak stopt, of leer ze uit je hoofd. Telkens wanneer je de angst of bezorgdheid op voelt komen kun je deze woorden voor jezelf herhalen. Als je jezelf op deze manier steeds herinnert aan Gods woord, zal je angst wegebben of misschien zelfs wel helemaal verdwijnen. De beloftes in het Woord van God zijn beproefd en waar en zullen je versterken.

2. Besef dat de kracht van God werkzaam is in jou.
'Want God heeft ons niet gegeven een geest van vreesachtigheid, maar van kracht en liefde en bezonnenheid.' (2 Timotheüs 1:7)
De kracht van God is onbeperkt. Met Zijn kracht kan God een wereld scheppen en dragen. Hij kan iemand opwekken uit de dood. Wanneer je angstig, verdrietig of bezorgd bent herinner je dan dat Gods kracht in jou werkzaam is. Deze kracht kan er zeker ook voor zorgen dat je getroost wordt door Hem en je zult niet langer overmand worden door angst of verdriet.

3. Besef dat God altijd bij je is.
'Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent bij mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij.' (Psalm 23:4)
Herinner jezelf eraan en vertrouw erop dat God altijd bij je is. Als je een kind van de Heere bent, weet je net zo zeker dat je op een dag met de Heere Jezus in de hemel bent als dat je nu deze zin leest. Herinner jezelf aan Gods belofte om met jou 'door een dal vol schaduw van de dood' te gaan. Je zult nooit alleen zijn. Dit is een feit, of je het nu voelt of niet. Met Hem hoef je niet bang te zijn.

4. Zoek direct de Heere als je bang bent.
'Ik heb de HEERE gezocht en Hij heeft mij geantwoord, en mij gered uit al wat ik vrees.' (Psalm 34:5)
God wil je verlossen van elke angst, groot of klein. Wij zoeken niet altijd meteen de Heere als we angstig of bang zijn. We gaan soms gewoon door met ons werk, proberen het te vergeten of we doen het pas later. Maar het is zoveel beter om wanneer je angst voelt opkomen meteen naar de Heere toe te gaan en als eerste je hart voor Hem uit te storten. Dat kan altijd en overal: ook als er andere mensen om je heen zijn. Vertel Hem duidelijk en precies wat er aan de hand is, benoem het probleem en je gevoelens. Weet dat Hij naar je luistert en vertrouw erop dat Hij je angst weg wil nemen.

5. Vertrouw op God
'In God prijs ik Zijn woord, op God vertrouw ik, ik vrees niet; wat zou een schepsel mij kunnen doen?' (Psalm 56 :5)
Heel vaak vertrouwen wij naast God, ook voor een groot gedeelte nog op ander dingen: op een sterk en gezond lichaam, financiële zekerheid, vrienden enzovoort.  Wanneer ons lichaam bijvoorbeeld gezond is dan voelen we ons goed, maar wanneer het niet meer sterk en gezond is, is ons vertrouwen weg. Dan worden we angstig en bezorgd. Maar het is niet ons lichaam of iets of iemand anders waarop we ons vertrouwen moeten stellen. God is de Enige op Wie we met ons hele hart ons vertrouwen kunnen en moeten stellen, altijd. Je kunt God vertrouwen omdat Hij als Enige de soevereine macht heeft over alle mensen en alle dingen van hemel en aarde. Wat er ook gebeurt, je kunt erop vertrouwen dat God je in Zijn oneindig sterke hand houdt en dat wat Hij doet goed is. Een heel mooi lied wat ik hierbij vind passen is het lied 'Blessings' van  Laura Story. Dit lied laat zien dat God een doel heeft met de moeilijke dagen van ons leven en dat ze vaak Gods verborgen genade zijn. Genezing komt regelmatig door tranen heen en slapeloze nachten kunnen ons zoveel dichterbij Hem brengen. De Heere vraagt ons niet om Hem helemaal te begrijpen, maar wel om Hem helemaal te vertrouwen! En als je dat doet, zal je minder bezorgd en angstig zijn omdat je weet dat Hij in elke omstandigheid je trouwe en sterke God is en blijft. Ik heb het lied van Laura hieronder geplaatst (het is met Nederlandse vertaling) en wil daarmee afsluiten:

 
Een volgende blog wil ik graag iets schrijven over Filippenzen 4: 6-9. Deze verzen kunnen een heel krachtig hulpmiddel zijn om met behulp van de Heere bezorgdheid en angst tegen te gaan.

11 opmerkingen:

 1. Mooi! Ik herken wat je schrijft. Ware dingen bedenken is erg krachtig. En het gelijk aan de Heere vertellen ook. Ik herinner me een angstig moment in de nacht en kreeg na het bidden zoveel rust dat ik weer lekker kon slapen. Waar zouden we zijn zonder de Heere? Wat een heerlijke toevlucht is Hij. Geen gebed is Hem teveel. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor je reactie, mooi die laatste zinnen...Liefs Annemarie

   Verwijderen
 2. Dank je wel, Annemarie, een beter moment had je niet kunnen kiezen voor dit stukje! (of eigenlijk moet ik zeggen: de Heere heeft het op dit moment aan ons/mij gegeven, wat helpt Hij toch altijd wonderlijk op Zijn tijd!). Fijn om te lezen!
  Hartelijke groeten van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Heel mooi om te lezen dat het precies op tijd kwam zeg!
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 3. Van de week las ik een heel bemoedigende uitspraak, waar ik ook wel een beetje om moet lachen:
  Het universum zal nog eerder uit elkaar spatten, dan dat God Zijn belofte aan jou niet na komt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit stukje kwam ook voor mij precies op het juiste moment.
  Vanavond was ik zo bezorgd dat ik niet wist hoe ik eruit moest komen.
  Ik heb gebeden om uitkomst en om iemand van wie ik goede raad kon krijgen.
  En toen las ik dit stukje.
  Wat zorgt de Heere toch goed voor ons!
  Wat een troost dat Hij overal boven staat.

  Groeten van Jolanda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Jolanda,
   Heel mooi om te lezen! Bemoedigend hoe direct de Heere gebeden kan verhoren!
   Hartelijke groetjes van Annemarie

   Verwijderen
 5. Lieve Annemarie,
  Wat een prachtig stukje! Echt ook voor mij!
  En het is zo waar:
  WIE VERTROUWEN OP DE HEERE ZIJN ALS DE BERG SION, DIE NIET WANKELT MAAR BLIJFT IN EEUWIGHEID!
  En als wij het niet meer weten, de Heere weet het wel en Hij houdt ons vast! Wat een troost!
  Liefs,
  mama

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha mams,
   Nou, inderdaad. Hele mooie psalm die u noemt!
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 6. Hoi Annemarie,
  Wat fijn om deze blog te lezen. Zelf lijd ik aan een angststoornis waarvan ik hoop dat de Heere mij zal genezen. De angst overvalt mij plots, en is zonder specifieke aanleiding, maar het neemt me in zijn greep en maakt me erg wanhopig. Het laat mijn geloof soms wankelen. Hoe belangrijk is het om op Hem te bouwen.
  Fijne tips!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!