woensdag 24 februari 2016

Paas-kijktuin: stille week met jonge kinderen


Gisteren heb ik alvast de Paas-kijktuin gemaakt die ik samen met mijn zoontje wil gaan gebruiken tijdens de stille week die er al weer bijna aankomt!

De basis van de Paas-kijktuin bestaat uit:
- Een dienblad of blad met opstaande rand, waarvan je de bodem bedekt met grond. (evt. even een plastic vuilniszak eronder leggen zodat het dienblad mooi blijft)
- Een lege pot voor het graf. Deze leg je in de tuin en bedek je met grond zodat alleen de opening overblijft.
- Een kruis gemaakt van twee houten stokjes.
- Zeven waxinelichtjes. Elke dag van de stille week gaat er een kaarsje meer aan als symbool van de Heere Jezus, Die het licht van de wereld is. Op Goede Vrijdag en Stille Zaterdag gaan alle kaarsjes uit en op Paasdag (de opstandingsdag) branden alle kaarsjes.
- Zeven tekstkaartjes. Voor elke dag maak je een kaartje met de Bijbeltekst die past bij het verhaal van die dag. Dit kaartje zet je in de tuin.

Tekstkaartjes voor in de tuin
De Paas-kijktuin laat elke dag van de stille week een ander verhaal zien omdat je elke dag een aantal kleine dingen toevoegt die te maken hebben met het verhaal wat je die dag hebt verteld. Vandaar: een kijktuin. Voor elke dag (7 dagen) heb ik een gedeelte om te lezen, een toevoeging in de Paas-kijktuin, een Bijbeltekst, een lied en een opdracht die ik samen met mijn zoontje wil gaan doen. Op deze manier wil ik samen toeleven naar Goede Vrijdag en Pasen. Voor de opzet heb ik dankbaar gebruikt gemaakt van deze pagina van de site van generatio. Ik heb het een en ander aangepast en de opdrachten zo gemaakt dat ze goed passen bij de leeftijd van mijn zoontje (1 jaar). Hieronder zal ik weergeven wat ik per dag wil gaan doen. Wie weet kun je dit ook gebruiken of brengt het je op mooie ideeën die passen bij jouw kind(eren)! 

Maandag 21 maart - Palmpasen (officieel is dat natuurlijk zondag, maar in een voorbereiding van 7 dagen komt het beter uit om het op maandag te doen)
Lezen: Verhaal van de intocht in Jeruzalem
Toevoegen tuin: Palmtak (buxus takje), ezel (van Playmobil of Duplo), mantels, kaartje met Bijbeltekst, 1 kaarsje aan.
Bijbeltekst: 'Hosanna! Gezegend is Hij Die komt in de Naam van de Heere, de Koning van Israël.' (Johannes 12:13b)
Zingen: 'Hosanna, hosanna, de koning komt'
Werkvorm: Mijn zoontje mag de mantels neerleggen voor het ezeltje en zwaaien met het palmtakje. We zingen 'Hosanna, hosanna, de koning komt' en laten het ezeltje over de mantels heen en weer lopen.

Dinsdag  22 maart - De voetwassing
Lezen: Verhaal van de voetwassing
Toevoegen tuin: Bakje met water en doekje, kaartje met Bijbeltekst, 2 kaarsjes aan.
Bijbeltekst: 'Want Ik heb u een voorbeeld gegeven, opdat ook u zult doen zoals Ik voor u heb gedaan.' (Johannes 13:15)
Zingen: 'Ik was hongerig en jij gaf mij te eten'
Werkvorm: We wassen samen de voeten van een poppetje (van Duplo) met water uit een bakje en een doekje.

Woensdag 23 maart - Laatste avondmaal
Lezen: Verhaal van het laatste avondmaal
Toevoegen tuin: Bordje of bakje met stukjes matze en klein bekertje met druivensap of rode limonade, kaartje met Bijbeltekst, 3 kaarsjes aan.
Bijbeltekst: 'En terwijl zij aten, nam Jezus brood en toen Hij het gezegend had, brak Hij het en gaf het hun en zei: Neem, eet, dit is Mijn lichaam.' (Marcus14:22)
Zingen: 'Welk een vriend is onze Jezus'
Werkvorm: Een matze in kleine stukjes breken en eten en druivensap of rode limonade drinken.

Donderdag 24 maart- Verloochening door Petrus
Lezen: Verhaal van de verloochening van Petrus
Toevoegen tuin: Haan, kaartje met Bijbeltekst, 4 kaarsjes aan. 
Bijbeltekst: 'Voordat de haan twee keer gekraaid zal hebben, zult u Mij driemaal verloochenen' (Marcus 14:72b)
Zingen: 'Heer' ik kom tot U, hoor naar mijn gebed' 
Werkvorm: Kleurplaat van deze haan samen inkleuren.

De verloochening van Petrus
Vrijdag 25 maart - Sterven van Jezus
Lezen: Verhaal van de kruisiging
Toevoegen tuin: Grote grijze steen voor het graf, kruis plat (aan het eind van het verhaal), kaartje met Bijbeltekst, 5 kaarsjes aan en aan het eind van het verhaal alle vijf de kaarsjes uitblazen als symbool dat de Heere Jezus is gestorven.
Bijbeltekst: 'Het is volbracht!' (Johannes 19:30b)
Zingen: 'Als ik mijn ogen sluit...'
Werkvorm: Ik heb op stenen een aantal zonden geschreven, die doen we in een potje. Ik leg uit dat het belangrijk is dat we de zonden niet voor onszelf houden (in ons hart, het potje), maar bij het kruis (de Heere Jezus) brengen. We keren het potje met de zonden om aan de voet van het kruis. Als wij onze zonden bij Hem brengen en er eerlijk en oprecht verdriet van hebben, kan en wil Hij vergeven. Hij is juist voor die zonden gestorven aan het kruis en heeft de schuld betaald. Het is volbracht!

Stenen (zonden) in de pot
Zaterdag 26 maart - Stille zaterdag
Lezen: Verhaal van begrafenis en opdracht tot beveiliging van het graf
Toevoegen tuin: Steen voor het graf, kruis nog steeds plat, soldaat (Playmobil poppetje) voor het graf, kaartje met Bijbeltekst, geen kaarsjes aan.  
Bijbeltekst: 'En toen hij het van het kruis afgenomen had, wikkelde hij het in fijn linnen en legde het in een graf dat in een rots uitgehouwen was, waarin nog nooit iemand gelegd was.' (Lukas 23: 53)
Zingen: 'Waarom bleef U zo stil...'
Werkvorm: Ik leg elke keer een voorwerp wat te maken heeft met dit verhaal onder een kleed. Mijn zoontje mag het er onder vandaan halen en dan leg ik uit wat het met het verhaal te maken heeft. (Bijvoorbeeld het Duplo poppetje van de soldaat, witte doeken voor het lichaam van de Heere Jezus, Jozef en Nicodemus (twee Duplopoppetjes), bloem uit de tuin waar het graf was) 

Stille zaterdag
Zondag 27 maart - De opstanding
Lezen: Het verhaal van de opstanding
Toevoegen tuin: De steen van de opening van het graf, in het graf netjes opgevouwen doekjes, de drie vrouwen bij het graf, potje met bloesem of andere takjes als symbool voor Nieuw leven, kaartje met Bijbeltekst, alle 7 kaarsjes aan.
Bijbeltekst: 'Hij is hier niet, maar Hij is opgewekt.' (Lukas 24: 6a)   
Zingen: 'Maria kwam bij het graf'
Werkvorm: Ik laat een wit en een zwart papier zien aan mijn zoontje. Het witte papier blijft heel, het zwarte papier mag hij helemaal in stukjes scheuren als teken dat de Heere Jezus de dood en de zonde (zwart) heeft overwonnen.

Het zwarte en witte papiertje (beetje een wazige foto, maar ik heb geen andere ;-))
 
De opstanding: alle 7 kaarsjes branden en de takjes bloesem staan erbij als teken van Nieuw leven! 

10 opmerkingen:

  1. Hoi Annemarie, Wat mooi om op deze manier bezig te zijn in de stille week! Fijn dat je het stap voor stap beschrijft en laat zien. Alvast veel zegen toegewenst.
    Groetjes, Ariëtte

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Ariëtte,
      Bedankt voor je reactie. Ik vind het zelf inderdaad ook erg mooi om er zo naar toe te leven en ik ben benieuwd hoe Kaleb het op gaat pakken! Groetjes Annemarie

      Verwijderen
  2. Dag Annemarie!

    Wat mooi en duidelijk uitgewerkt, dank je wel! Ik ga er zeker in mijn klas gebruik van maken! Veel zegen gewenst als je dit met Kaleb gaat doen!

    Groetjes van Marjet.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Marjet,
      O mooi dat je het gaat gebruiken! Je hebt kleuters toch? Dan kun je vast de opdrachten hier en daar nog een stukje uitdiepen. Een heel gezegende stille week!
      Liefs Annemarie

      Verwijderen
  3. Wat leuk om zo even bij jou te om het hoekje te kijken en je bent al helemaal klaar met al je voorbereidingen!
    Motiveert mij ook weer om aan de slag te gaan.
    Ik ben meestal niet zo op tijd, bij komt het altijd wat later.
    Alvast een hele gezegende week met elkaar toegewenst!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Amanda,
      Dankjewel! Ik ben inderdaad lekker vroeg. Met Kerst wilde ik namelijk ook iets doen, maar dat is er toen helemaal niet meer van gekomen en dat vond ik achteraf toch wel jammer. Dus vandaar dat ik nu al op tijd ben begonnen dan weet ik zeker dat het er niet bij inschiet!
      Groetjes Annemarie

      Verwijderen
  4. Beste Annemarie,
    Via een vriendin vond ik jou blog met daarop het idee voor deze paastuin. Voorgaande jaren had ik al een paar keer hetzelfde gedaan en nu wilde ik weer eens iets nieuws. Ik ben dus met de paastuin aan de slag gegaan en de kinderen vinden het erg leuk. (Doordat wij varen en onze kinderen op het internaat zitten, kunnen wij het alleen in het weekend doen en daardoor ben ik dus al begonnen). Nu had ikzelf nog zomaar een tip wat je ook zou kunnen doen m.b.t. de waxinelichtjes: Jij schrijft dat je er elke dag 1 extra aan doet. Ik ben juist de eerste dag met 7 kaarsjes begonnen, het is dan tenslotte nog feest: de intocht. Naarmate we dichter bij Goede Vrijdag komen wordt het steeds verdrietiger en dus ook steeds donkerder totdat er op stille zaterdag niets meer brandt. Des te groter is het contrast als op Paasmorgen álle kaarsjes weer branden.
    Nou ja, het is zomaar een idee, wat ik je even wilde doorgeven.
    Veel zegen in je gezin bij de voorbereiding op Pasen!

    Hartelijke groetjes,
    Lineke Speksnijder

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Lineke,
      Dankjewel voor je tip. Ik ga vandaag beginnen en ik ga het met de waxinelichtjes net zo doen als jij. Het past inderdaad mooier bij de verhaallijn zo! Wat fijn dat je dit ieder weekend met je kinderen doet: ondanks dat ze op het internaat zitten heb je zo toch de kans om ook als moeder samen met hen over Goede Vrijdag en Pasen na te denken! Hartelijke groet, Annemarie

      Verwijderen
  5. Ik wil je nog bedanken voor het idee, wij maken er met veel plezier gebruik van! Groeten, Alina

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fijn om te horen en graag gedaan! Ook al is mijn eigen mannetje nog maar anderhalf hier is het ook genieten samen! Groetjes Annemarie

      Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!