maandag 21 maart 2016

Zelfaanvaarding

Afgelopen zaterdag was er op de Bijbelschool een  les over zelfaanvaarding. Dit kan soms best wel eens een moeilijk onderwerp zijn: aanvaard jij jezelf zoals je bent?

Denk eens even na over de volgende vraag:
Hoe zou jij het volgende zinnetje afmaken (heel eerlijk zijn!): 'Ik zou mezelf aanvaarden als....'
Wat je op de puntjes hebt ingevuld laat zien waar jij volgens jezelf aan moet voldoen om tot zelfaanvaarding te komen en welke criteria jij daarvoor gebruikt.

Er is namelijk altijd een bepaalde norm of criteria waaraan wij onszelf toetsen. Dit is als het ware een soort meetlat waar wij ons leven naast leggen. Dit kunnen de volgende criteria zijn:

* Lichamelijke criteria. Hierbij gaat het om het uiterlijk. Je kunt jezelf aanvaarden als je mooi bent, als je slank bent, als je er leuk uitziet of als je een gezond en sterk lichaam hebt. Je uiterlijk en je lichaam bepalen je zelfwaarde.

* Psychosociale criteria. Denk hierbij aan:
- Je bezittingen en of je rijk of arm bent.
- Je talenten en vaardigheden.
- Opvoeding en emotioneel welbevinden. Opvoeding heeft een grote invloed op het vermogen om jezelf te aanvaarden. Als je vroeger veel het volgende zinnetje hebt gehoord: 'Jij deugt nergens voor'  en je laat dat je meetlat zijn voor zelfaanvaarding, dan krijg je moeite om jezelf te aanvaarden.
- Sociale rollen en verwachtingen. Denk hierbij aan de hoeveelheid vrienden die je hebt, of je ergens bij hoort en of je aan bepaalde verwachtingen van mensen voldoet. Het kan ook zijn dat je je waarde laat bepalen door je man of kinderen, of dat je je juist minderwaardig voelt omdat je geen man en/of kinderen hebt.

* Geestelijke criteria
Hierbij gaat het om het niveau van het geestelijk leven. Hoe hoog ben je geklommen op de ladder van geestelijkheid? En groei je goed genoeg in je geestelijke gaven en talenten? Het lijkt misschien alsof deze criteria heel goed en geestelijk zijn, maar in werkelijkheid is ook dit een ongezonde basis voor zelfaanvaarding. Zeker als je jezelf toetst aan het ideaal van God, kom je erachter dat je daar nooit aan kan voldoen. De hoge eisen van Zijn wet confronteren je ermee dat je niet in staat bent om Hem te behagen. God is altijd hoger dan de hoogste trede die je in dit leven kunt bereiken!

Maar wat is dan wel een gezonde criteria voor zelfaanvaarding? Hoe kunnen wij onszelf aanvaarden?

Het antwoord is dat onze zelfaanvaarding niet in iets van onszelf ligt, maar in God. Als je door God bent aanvaard, heb je genade gevonden in Zijn ogen en vind Hij je leven kostbaar. Niet om iets wat jij doet of een bepaalde prestatie die jij hebt geleverd. Als je Zijn kind bent heeft Hij je namelijk lief omwille van iets in Hemzelf, niet door iets in jou. God houdt van ons door Zijn goedheid, door Wie Hij is. Hij houdt van ons omdat Hij er Zelf voor heeft gekozen om ons lief te hebben.

Wanneer je een kind van God bent dan ben je met Christus bekleed, je bent een nieuwe schepping en je identiteit ligt in Christus. De kern van wie je bent is Christus. Niet meer jij leeft, maar Christus leeft in jou (Galaten 2:20). Dat is de basis waarop je aanvaard bent.

Niet meer jijzelf staat dan centraal, maar Hij staat centraal. En omdat je mag weten dat je door God aanvaard bent, mag je ook jezelf aanvaarden en in geloof de werken die Hij voor jou heeft voorbereid uitvoeren. Je bent dan vrij van allerlei vermoeiende en op jezelf gerichte vragen als: 'Zie ik er wel goed genoeg uit? Hoe komen mijn man/kinderen over op anderen? Heb ik wel de juiste vrienden? Wat vinden andere van mij en voldoe ik aan hun voorwaarden?' Met die vragen hoef je niet meer bezig te zijn, want die zijn niet de basis waarop jij aanvaard wordt. In plaats daarvan mag je heerlijk rusten in Zijn aanvaarding en vandaaruit vrucht dragen zodat je Hem alle eer geeft!

P.S. Als zelfaanvaarding echt een lastig punt is in je leven kun je misschien het boekje 'Zelfaanvaarding' van Jef de Vriese eens lezen (kost maar 3 euro ;-)). Dit boekje en de les op de Bijbelschool heb ik gebruikt om bovenstaand stukje te schrijven.


5 opmerkingen:

 1. Dag Annemarie!

  Eén van deze dingen speelt wel in mijn leven op dit moment en ik ben je heel dankbaar voor dit stukje. Ik had De Heere om hulp gevraagd en het voelt alsof dit Zijn antwoord is. Ontzettend bedankt voor het delen, Annemarie!!!

  Lieve groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat fijn om te horen dat het tot zegen is! Hartelijke groet van Annemarie

   Verwijderen
 2. Goed stukje, Annemarie! Ik merk dat ik mezelf op dit gebied soms veel te veel van anderen aantrek. Wat ik vooral ook lastig vind, is van dezelfde personen keer op keer de vraag te krijgen of ik nog geen relatie heb. Alsof je identiteit daarvan afhangt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëtte, dat kan inderdaad vervelend zijn als mensen dat steeds zeggen! Houd maar goed vast aan het feit dat je identiteit in God ligt en dat je zeker evenveel waard bent als iemand die getrouwd is! Liefs Annemarie

   Verwijderen
 3. Dank! Ook een mooi boekje: Ontluiken (Edith Schouten)

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!