dinsdag 31 mei 2016

Mijn schild


Tot nu toe is mijn zwangerschap nog steeds behoorlijk pittig en lukt het me dan ook eerlijkgezegd niet om 's morgens stille tijd te houden. Ik doe het nu als mijn zoontje 's middags op bed ligt. Ook fijn, want het is gelijk een heerlijk rustmoment. Toch mis ik het lezen en bidden 's morgens wel een beetje, want wat ik zo fijn vind aan 's morgens stille tijd houden is dat je het geleerde de hele dag met je mee kan nemen. 

Sinds kort probeer ik daarom iets eerder (10 minuten) uit mijn bed te komen om nog even, voordat de vaak drukke dag begint, een Psalm te lezen en ik merk dat dat me vaak kracht geeft voor de rest van de dag. Vorige week las ik een tekst die me erg bemoedigde uit Psalm 5: 13:
'U immers zegent de rechtvaardige, HEERE; U omringt hem met goedgunstigheid als met een schild.'

Het is vooral dat laatste zinnetje wat mij zo bemoedigt: 'U omringt hem met goedgunstigheid als met een schild.' In de Statenvertaling staat er voor het woordje omringt zelfs kroont: 'U kroont hem met goedgunstigheid als met een schild.'

Het woordje 'goedgunstigheid' is een beetje een oud, maar wel een heel mooi woord. Ik zocht  een aantal synoniemen van het woord op om het beter te begrijpen en vond het volgende:
vriendelijkheid, attentie, gedienstigheid, goedheid, gunst, hartelijkheid, toeschietelijkheid, voorkomendheid, welwillendheid en gratie. Bij het woord gratie moet ik meteen denken aan het woord genade.

Als je de betekenis van het woord 'schild' opzoekt in het woordenboek dan staat er onder andere:
- een plaat die bescherming geeft
- het voorzien van een barrière of omsluiting ter bescherming tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

Wanneer ik deze betekenissen op me in laat werken dan bedenk ik hoe heerlijk het is dat de goedgunstigheid van de Heere om mij heen is als een schild! Het betekent dat Gods goedgunstigheid mij de hele dag door omringt, bij alles wat ik doe. Ook al voel ik het niet, het is er wel. En het omringt me als een schild. Dat betekent dat als er schadelijke pijlen op mij worden afgeschoten, ze afketsen op dat schild van Zijn goedgunstigheid wat me beschermt. Dan denk ik aan pijlen van neerslachtigheid, vermoeidheid, pijn, twijfel, angst...Maar ook pijlen van bergen wasgoed of lange lijstjes van dingen die je nog moet doen en die maar niet af lijken te komen. En er zijn nog zoveel ander pijlen die je hier in kunt vullen, voor ieders leven weer verschillend.

Maar als je merkt dat er zo'n pijl op je wordt afgeschoten, bedenk dan steeds: Gods schild van goedgunstigheid is om mij heen en dat beschermt mij. En laat de diepe blijdschap die dit geeft niet van je afpakken. Vergeet niet: iedere pijl die wordt afgeschoten op Zijn schild van goedgunstigheid zal afketsen, want dat schild is sterker dan welke pijl ook.

Ga ook deze dag met nieuwe moed verder. Onder de veilige bescherming van de Almachtige, schuilend in Zijn goedheid en genade, die ons omringen als een schild!

Liefs, Annemarie

7 opmerkingen:

 1. Dankjewel! Heel mooi en praktisch! ( bergen wasgoed..., moedeloosheid...) Ja, zo wil God er zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel, Annemarie! Ik heb veel zorgen op dit moment, je hebt geen idee hoe goed deze woorden me hebben gedaan. Wat een bemoediging!
  Liefs van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat vind ik het fijn om te lezen dat het zo'n bemoediging voor je was. Heel veel sterkte!(Psalm 34: 7-8)
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
  2. Dank je wel, Annemarie, ook voor de tekst van Psalm 34! En jij heel veel sterkte met je zwangerschap!
   Groetjes van Marjet!

   Verwijderen
 3. Dank je wel! Heel blij dat ik dit gelezen heb.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!