maandag 6 juni 2016

Handig avondmaaltijden en boodschappen bedenken en inplannen

 

Een paar weken geleden heb ik een handige receptenmap aangelegd met allemaal lekkere recepten voor de avondmaaltijden die ik vaak kook. Ik vind het altijd erg leuk om te koken, maar zo langzamerhand zag ik door de bomen het bos niet meer omdat ik overal een recept had staan: ergens op een blog, in de map met recepten die ik van mijn schoonmoeder heb gekregen, op de mail van een vriendin enz.

Daarom heb ik een hele handige receptenmap gemaakt en alles zit er nu geordend in. Ik heb ook maar gelijk een leuk voorkantje gemaakt, zodat ik extra gemotiveerd ben om lekkere maaltijden klaar te maken ;-).


Hieronder zal ik laten zien hoe ik dit heb gedaan en ook hoe ik nu sneller klaar ben met het bedenken en voorbereiden van de maaltijden en boodschappen.


In mijn receptenmap heb ik allemaal tabbladen gemaakt met verschillende soorten recepten:
- Aardappelgerechten
- Rijstgerechten
- Pastagerechten
- Maaltijdsalades
- Soeprecepten
- Hartige taarten
- Overige recepten
En ook een tabblad voor toetjes en bakrecepten achterin.

Ik vind het leuk om elke week een beetje gevarieerd te eten, dus kies ik vaak per week van elk tabblad wat: een aardappelgerecht, rijstgerecht, pastagerecht enz.

In mijn map zitten alleen gerechten die ik al heb uitgeprobeerd, nog geen nieuwe recepten.
Ik probeer wel nieuwe dingen uit, maar die komen pas in deze map als we ze echt lekker vinden, zodat ik hier alleen de recepten in heb staan die ik regelmatig en snel kan gebruiken en al vaker heb uitgeprobeerd. Als ik iets nieuws uitprobeer, doe ik dat op een dag dat ik wat meer tijd heb om te koken, zodat ik niet hoef te haasten. Vinden we het een lekker recept, dan komt hij daarna ook in de map.

Aan de hand van mijn receptenmap bepaal ik de boodschappen voor de avondmaaltijden. Met de andere boodschappen (zoals lunch, fruit, ontbijt enz.) was ik altijd zo klaar, maar de avondmaaltijden duurde wat langer en nu gaat dat dus sneller omdat ik al mijn recepten al keurig op een rijtje heb. 

De boodschappenbriefjes maak ik altijd voor een halve week: voor maandag t/m woensdag en voor donderdag t/m zondag. Ik plan mijn avondmaaltijden daarom ook altijd per halve week. Dat is ook wel handig, want soms komt er bijvoorbeeld aan het eind van de week toch nog iemand onverwacht eten en dan kun je je lijstje daarop makkelijker aanpassen omdat je nog niet de hele week hebt gepland.

 
Het lukt nu nog om alleen op maandag en donderdag boodschappen te doen voor het eten. Ik vind het handig om op vaste dagen van de week boodschappen te doen, want dan weet ik al dat ik die dag bijvoorbeeld iets minder tijd heb voor andere dingen en die plan ik dan weer een andere dag in.
 
 
Voordat ik bepaal wat we gaan eten kijk ik altijd even of er nog leuke aanbiedingen zijn, zodat we dat kunnen eten. Ook kijk ik altijd wanneer ik een wat drukkere dag heb, zodat ik dan bijvoorbeeld al eerder een ovenschotel plan waarvan we twee keer kunnen eten zodat ik de drukkere dag niet hoef te koken. Of ik kies een makkelijk recept uit voor die dag: bijvoorbeeld aardappelen, groenten en vlees. Verder kijk ik of er dingen zijn waarvan je twee keer kunt eten: paprika's zijn bijvoorbeeld goedkoper in een zakje van drie, dus dan probeer ik die week twee keer een maaltijd met paprika te doen zodat ik niets weg hoef te gooien.

Ik probeer steeds meer E-nummer vrij en zonder pakjes te koken, al is het niet zo dat ik het altijd doe. Soms eten we ook nog wel eens 'ongezond'. Ik probeer er wel stukje bij beetje steeds meer aan te wennen, want gezonde maaltijden vind ik belangrijk. Verder vind ik het fijn om te weten wat er in mijn eten zit en dat weet ik vaak niet met al die toegevoegde vreemde namen van smaakstoffen die op de pakjes staan. Ik kijk daarom regelmatig op de bekende site van smakelijck en dat vind ik een heel leuke en handige site. Ik heb er al verschillende lekkere recepten vandaan gehaald en het is echt een aanrader als je graag wilt beginnen met E-nummer vrij koken. Ook kijk ik soms op internet of een andere blog hoe ik iets zonder zakje of pakje klaar kan maken. Dit is bijvoorbeeld ook een leuke site om eens op rond te kijken.


Als ik terugkom van boodschappen doen schrijf ik altijd het bedrag wat ik heb uitgegeven op een maandlijstje. Zo weten we wat we per maand uitgeven aan boodschappen en geven we minder snel teveel uit.

Achterin mijn receptenmap heb ik ook een tabblad met toetjes en bakrecepten. Op vrijdag is het altijd mijn 'bakdag'. Dan vind ik het altijd erg leuk om iets te bakken voor het weekend, dus dat schrijf ik dan ook op mijn boodschappenlijstje. Een toetje bij de avondmaaltijd vind ik ook erg leuk om te maken, maar het is soms wel wat veel werk en een beetje erg ongezond natuurlijk om het vaak te doen ;-). Dus ik doe het niet heel veel, of ik plan het op een speciale dag of als we visite hebben. Dan blijft het speciaal.

 
Nu wil ik nog graag een keer bakjes kopen voor mijn kruidenvoorraadje. Ik koop steeds vaker een zakje bij de buitenlandse supermarkt, want daar heb je meer voor minder geld. Alleen die zakjes vind ik niet zo praktisch werken tijdens het koken. Het lijkt me daarom handig om bakjes te kopen en daarop een etiketje met de kruidennaam te maken. Die kun je makkelijk ook steeds weer bijvullen. In plaats van bakjes, kun je ook van die mini-weckpotjes kopen (bijvoorbeeld bij de action), staat ook heel leuk. Vooral als je kruidenvoorraadje ergens zichtbaar op een plank in je keuken staat:Sinds ik getrouwd ben heb ik al heel wat nieuwe recepten uitgeprobeerd, ik probeer er regelmatig ook wat van op mijn blog te zetten. Verder gebruik ik ook recepten van andere blogs of websites. Hieronder een rijtje van de recepten van anderen die ik heb uitgeprobeerd en die bij ons erg in de smaak vallen. Ze zijn vaak ook nog eens makkelijk en handig klaar te maken. Wie weet kun je ze ook eens uitproberen:

Macaroni zonder pakjes en E-nummers. Dit is een grote hoeveelheid, dus meestal doe ik dit als we eters hebben of ik vries wat in voor een dag dat ik weinig tijd heb om te koken.
Rijst met prei-roomsaus. Dit recept heb ik wel wat aangepast. In plaats van de gehakt doe ik 250-300 gram kip (lekker gekruid). Ook doe ik wat minder prei en wat extra kruiden erdoor: uienpoeder, knoflookpoeder, witte peper en natuurlijk gewone peper en zout.
Chili con carne zonder pakjes en E-nummers. Dit recept heb ik vandaag nog gemaakt met verse ananasstukjes. Vanmorgen had ik de ananas al in kleine stukjes gesneden en in de koelkast gedaan, heerlijk voor erbij met dit weer! We hadden nog wat stukjes over, maar dat komt zeker morgen wel op tussendoor. Ik had de hoeveelheid keer twee gedaan: vandaag aten we het met rijst en woensdag hopen we het met wraps te eten. Voor woensdag ben ik dan zo klaar met het eten: even de wraps opwarmen en kaas raspen (zie recept). De guacemole heb ik nog niet uitgeprobeerd, maar met kaas en crème fraise erbij is het ook erg lekker.
Ovenschotel aardappel, gehakt, wortels en erwtjes. Ik doe wel iets minder aardappels, we vinden de laag aardappels anders iets te dik. Verder doe ik er soms ook nog andere groenten bij als ik die overheb van een andere maaltijd: bijvoorbeeld nog een paprika in plaats van erwtjes. Dat smaakt er ook lekker bij en het is handig als je nog een restje groenten op wilt maken.   
Ham-prei taart. De spekkies zijn niet heel gezond (wel heel lekker ;-)). Je zou ze kunnen vervangen door gehakt, al smaakt de taart dan wel heel anders denk ik.
Heerlijke lasagne ovenschotel zonder pakjes en E-nummers. Deze ovenschotel wil mijn man liefst heel vaak eten ;-).

Tot slot nog een plaatje van een mooi gedekte tafel. Dit lijkt me leuk om te doen als er bijvoorbeeld iemand jarig is, als je gasten hebt of gewoon zomaar een keer als je een extra lekkere maaltijd hebt klaargemaakt.  


En als allerlaatst nog een vrolijk boodschappenlijstje om je boodschappen eens een keer op te noteren voor als je niet zo'n zin hebt om boodschappen te doen ;-):

 
 

4 opmerkingen:

 1. Handig om op deze manier je recepten te ordenen! Een poosje geleden heb ik juist een heleboel recepten(boekjes, zoals Allerhandes) weggegooid. Ik had er zo veel! De recepten die ik nog heb, kan ik misschien ook op deze manier gaan bewaren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, leuk! Het is heel handig en praktisch. Ik zou alleen de recepten die je echt heel lekker vind en regelmatig gebruikt eruit halen en daar dan de map van maken, dan blijft het overzichtelijk en heb je er ook iets aan! Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 2. Tip: op lifesabout.nl vind de wereldgerechten van Knorr, maar dan zonder pakje. De Kip Tandoori is hier een grote hit en ook de risotto is erg lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt, wat leuk! Daar ga ik zeker op kijken en wat van uitproberen ;-).

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!