donderdag 20 oktober 2016

Altijd blij zijn..?Tijdens de kraamweek van mijn dochtertje had ik door mijn hormonen last van een heel weemoedig gevoel, soort kraamtranen. Daardoor kon ik niet echt genieten van de kraamtijd en sliep ik ook niet goed. Na de kraamweek trok het gelukkig langzaam weg. Ik voelde me er best schuldig over: nu had ik een heel lief, gezond meisje van de Heere gekregen en voelde ik me nog geen eens meteen heel gelukkig en blij!

In de Bijbel worden we opgeroepen om ons altijd te verblijden in de Heere. Toch voelen we ons niet altijd blij. Soms zijn er hele verdrietige periodes of is het allemaal teveel en voelen we ons terneergeslagen. De Heere weet daarvan en we mogen weten dat Hij in zulke periodes even aanwezig is als in de blijde periodes van ons leven.

De onderstaande dingen hebben mij geholpen om tijdens deze weken mijn gedachten steeds weer te richten op Hem en om alles weer een klein beetje op een rijtje te krijgen:

* Een danklijst maken
Maak een danklijst met alle dingen waarvoor je dankbaar kunt zijn. Als je het opschrijft, dringt het beter door dan dat je er alleen aan denkt. Met dat je ze opschrijft besef je weer hoeveel je van de Heere hebt gekregen en denk je ook over punten na die je anders eigenlijk heel 'normaal' vind. Ik heb het gewoon in mijn stille-tijd schriftje gedaan, maar je kunt het ook op een los blad papier doen, er iets moois van maken en het een tijdje ophangen.  


* Richt je ogen op Jezus...
Het is altijd belangrijk om altijd je ogen gericht te houden op Jezus en toen ik zo weemoedig was heb ik vaak dit mooie lied gezongen. Ook al voel je je nog zo naar en vreemd, Hij is er altijd en als wij tot Hem gaan dan luistert Hij altijd direct naar ons. Het maakt niet uit op welk moment van de dag of nacht. Dat is een realiteit waaraan je je echt vast moet houden. Als je gevoel niet meekomt, dan kun je je met je verstand vastklemmen aan Hem. Vaak komt het gevoel dan langzaam wel weer terug. Bedenk ook dat de Heere Jezus in de hemel op ieder moment van de dag voor ons pleit als de trouwe Hogepriester. Ook op die momenten dat we ons naar voelen.
Praktisch gezien betekent je ogen gericht houden op Jezus, dat je tijdens je dagelijkste taken aan Hem denkt, bid en liederen over Hem zingt. In het bijzonder als je het verdrietige gevoel weer op voelt komen. Soms kun je je een mooie tekst herinneren of opzoeken en die de hele dag door voor jezelf herhalen. Op die manier behoed je ook je gedachten, zodat je niet helemaal wordt meegenomen door je emoties.

 
* Probeer elke dag je stille tijd te houden
Soms kan een bepaalde tekst uit je stille tijd al zoveel troost geven en het is goed om elke dag het aangezicht van de Heere te zoeken. In sommige periodes van ons leven kunnen we langer en dieper stille tijd houden dan in andere periodes, de Heere weet wat we aankunnen. In ieder geval is het wel heel belangrijk om te proberen elke dag je Bijbel open te hebben en om serieus te zoeken naar tijd samen met de Heere! Mijn ervaring is dat als je 's morgens eerder opstaat om stille tijd te houden je vaak al een krachtig fundament hebt voor de rest van de dag en dat je zelfs de vervelendste klusjes met meer moed, kracht en blijdschap op kunt knappen.


* Ga (elke dag) een stukje wandelen
Tijdens het wandelen kun je goed alles overdenken en je bent lekker in de buitenlucht.

* Besef dat je gewoon verdrietig mag zijn!
In de Bijbel lezen we vaak over verdrietige mensen. Ik ben zo blij met de eerlijkheid van bijvoorbeeld de Psalmen: 'God heb ik lief, want die getrouwe Heer', hoort mijne stem mijn smekingen mijn klagen...'. We mogen klagen en smeken bij de Heere. Er is genoeg plaats voor zulke gevoelens bij Hem. Denk bijvoorbeeld eens aan Hanna die geen kinderen kon krijgen. Ze stortte al haar verdriet uit voor de Heere. Hij luisterde naar haar en dat doet Hij nu nog steeds! 


De Heere Jezus was ook helemaal niet altijd blij, maar Hij verheugde Zich wel altijd in Zijn Vader. Ik denk dat we moeten beseffen dat we verdrietig mogen zijn, maar dat we tegelijkertijd ons toch ook kunnen verblijden in de Heere. Het klinkt raar, maar het kan wel: verdrietig en toch blij zijn in Hem. Die diepe blijdschap en vrede in je hart kun je blijven bewaren, ook al ben je verdrietig.


 
* Zorg dat je genoeg slaap krijgt
Je geest en je lichaam hebben alles met elkaar te maken en als je te weinig slaap hebt dan zie je vaak de dingen niet helemaal meer helder en voel je je sneller neerslachtig. Wanneer het mogelijk is met je kinderen, probeer dan overdag wat te rusten als je heel moe bent. Je kunt het ook beneden op de bank doen. Voor zover het lukt met het slaappatroon van mijn kinderen ga ik iedere middag nog even rusten en ik merk dat dat erg goed is, ook al ben ik snel geneigd om het niet te doen en maar gewoon door te gaan. Als ik lig, heb ik ook de tijd om rustig te bidden en al mijn gedachten aan de Heere te vertellen. Dat geeft ook helderheid, rust en vrede en helpt me om me weer te verblijden in Hem.

* Zing
Zingen tijdens je dagelijkse bezigheden of mooie liederen opzetten helpt! Deze mooie blog van Lisanne gaat daar ook over.

* Probeer in je ritme te blijven
Het is het beste om als je je neerslachtig voelt toch gewoon zoveel mogelijk in je ritme te blijven of je ritme weer op te pakken, voor zover dat kan. Ook al voel je je lusteloos, op de bank zitten maakt vaak alleen maar meer verdrietig...Als je je je ritme oppakt en je bent lekker bezig, dan geeft dat juist een tevreden gevoel.

* Schrijf dingen van je af
Omdat ik een hele snelle bevalling had kreeg ik de tip van de verloskundige om alles op te schrijven, zodat ik het een beetje emotioneel kon verwerken. Dit hielp goed. Het helpt bij mij vaak om bepaalde (grote) gebeurtenissen en dingen waar ik mee zit van me af te schrijven. Als ik tijd heb ook nog met foto's erbij ;-).


* Praten
Het is ook heel goed om over je gevoelens en vervelende dingen te praten. Soms helpt het zelfs om een zelfde gebeurtenis wel 2 of 3 (of 10 ;-)) keer te bespreken. Voor vrouwen is praten nu eenmaal vaak een heel belangrijke manier van emoties verwerken. Het helpt je ook om je gevoelens meer helder te krijgen en als je er samen met je man over praat kan zijn nuchtere kijk op verwarde emoties nogal eens een beetje  helpen.

* Geef het de tijd
Zeker als er iets (heel) verdrietigs is gebeurd mag je jezelf ook gewoon tijd geven om te herstellen. Bij (hele) verdrietige dingen heb je tijd nodig om te rouwen en het is ook goed om iets langzamerhand een plekje te geven. Het is een proces en niet van de ene op de andere dag even geregeld in je hoofd. Dat is niet vreemd en ook niet kinderachtig, maar heel normaal.

* Denk of doe iets voor iemand die het even moeilijk of nog moeilijker heeft dan jij
Als je zelf neerslachtig bent helpt het om aan mensen te denken die het even moeilijk of nog (veel)moeilijker hebben dan jij. Ik denk dat die er meestal wel genoeg zijn. Als je het lichamelijk aankunt kun je iets doen voor die persoon, bijvoorbeeld op bezoek gaan. Maar je kunt ook gewoon een kaartje sturen, iets lekkers bakken of voor die persoon bidden. Door aan die andere persoon te denken worden je eigen problemen vaak kleiner en de Heere zegent het ook als we onze liefde uitdelen aan anderen door ons blijdschap in ons hart te geven.

* Bedenk dat je niet de enige bent
Soms kan het aan de buitenkant lijken of het bij andere mensen allemaal perfect gaat, maar bedenk dan dat dat niet zo is. Zelfs de gezinnen die er van de buitenkant heel gelukkig uitzien, hebben wel iets om verdrietig over te zijn of anders zal dat in de toekomst komen. Je bent de niet de enige met verdriet, het is hier op aarde niet volmaakt. Het lijden hoort erbij, dat zegt de Heere Jezus ook. Wat is het mooi als wij eerlijk naar elkaar zijn over ons (soms kleine stukje) lijden hier op aarde en dat we het niet voor elkaar proberen te verbergen. Zo kunnen we elkaar bemoedigen en helpen!

* Doe af en toe iets wat je echt leuk vind
Af en toe is het belangrijk om tijd vrij te maken en iets te doen waar je blij van wordt. Maak bijvoorbeeld tijd vrij om met een goede vriendin af te spreken, een keer een nieuw recept uit te proberen als je van koken houdt, een keer te winkelen, te zwemmen of vul zelf maar iets in...:-).
 
* Verdeel de dag in blokjes
Als je erg tegen de dag opziet (als een soort hoge berg), kun je de dag in je hoofd in blokjes verdelen. Het eerste blokje is bijvoorbeeld vanaf het opstaan tot het koffie drinken en het tweede blokje is bijvoorbeeld vanaf het koffie drinken tot de lunch enz. Die hoge berg worden dan allemaal kleine heuveltjes en dat is heel wat beter ;-). Als één blokje niet zo goed is gegaan, begin je in het nieuwe blokje gewoon weer vol goede moed opnieuw. En als er één blokje juist wel goed is gegaan, geeft dat ook weer moed voor het volgende blokje!


12 opmerkingen:

 1. Wat mooi dat je dit deelt. Dank je wel, hier kan ik wat mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal waar Annemarie. Ik vind de Herderlijke zorg van de Heere zo mooi en liefdevol. Zeker als we wat zwakker zijn. Hij draagt ons. Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi geschreven, heel bemoedigend, dank je wel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan, fijn dat het een bemoediging was. Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 4. We hadden het er eens met de kinderen over. Voel je je altijd blij als je in God gelooft. Ze zeiden: je hebt dan wel altijd een liedje in je hart, 'maar je hoort het niet altijd even goed. Maar het is er wel.
  Vond dat zo mooi gezegd!
  Fijne blog deze.
  En ja hormonen doen rare dingen met je...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Carlien,
   Wat mooi dat de kinderen het zo omschreven!
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 5. Dank je wel! Ik heb heel veel aan wat je schrijft!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bedankt, Annemarie!
  Wat een bemoediging, fijn dat je dit met ons delen wilt. Ik heb nogal wat zorgen op dit moment en dit stukje helpt me net weer even om mijn gedachten op de Heere te blijven richten! Je hebt geen idee hoe fijn het is om op deze manier bemoedigd te worden, bedankt!
  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik heel mooi om te horen! Heel veel sterkte en Gods nabijheid toegewenst! Hij is er bij in al je beproevingen en zorgen...Misschien kun je het prachtige lied 'Stil mijn ziel, wees stil...' (nog) eens opzoeken op YouTube. Dat is altijd een grote bemoediging voor mij persoonlijk om even te kijken.
   Liefs Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!