maandag 6 februari 2017

Zelf een houten raamluik maken


Mijn man heeft een groot bed van steigerhout voor ons zoontje gemaakt, echt heel knap van hem natuurlijk ;-). Wat ook erg leuk was is dat hij nog een paar stukjes steigerhout overhad en daarmee heb ik bovenstaand raamluik voor op de kamer van mijn zoon gemaakt. Als je het in de winkel koopt is het best prijzig, maar nu koste het helemaal niets! Ik zal hieronder uitleggen hoe je het kunt maken, het is heel eenvoudig:

Benodigdheden:
- drie stukjes hout van dezelfde afmeting. Ik gebruikte steigerhout, maar met ander hout kan het ook prima, als het maar zo dik is dat het rechtop kan staan.
- restje leuke stof
- dubbelzijdig plakband

Zo maak je het:
Knip uit het restje stof drie vierkantjes van dezelfde afmeting. Als je ook vierkantjes op de achterkant van je plankjes wilt, knip er dan zes.


Sla daarna de randen van de vierkantjes om en plak die stevig vast met een stukje dubbelzijdig plakband. Je kunt ze ook zoomen met de naaimachine of met naald en draad, maar dit gaat sneller (en ik houd nu eenmaal wel van snel resultaat ;-)) en het is even mooi.


Als je een van de vierkantjes af hebt, kun je die als een mal op de andere vierkantjes leggen zodat je weet hoever je de randjes om moet slaan. Zo worden ze mooi gelijk.


Plak de drie of zes vierkantjes daarna met dubbelzijdig plakband op de drie plankjes als een ruit.


Zet de drie plankjes daarna rechtop naast elkaar op een manier die je leuk vind. In de winkel zitten de plankjes vaak nog vast met scharnieren, maar dan wordt het allemaal wat ingewikkelder en  zonder scharnieren is het ook heel leuk.

Dit raamluik is voor een jongenskamer, je kunt natuurlijk allerlei verschillende variaties bedenken. Voor een meisje zou je bijvoorbeeld drie wit geverfde plankjes met daarop roze met wit geruite ruitjes kunnen gebruiken. In de woonkamer kun je bijvoorbeeld ook wit geverfde plankjes gebruiken met daarop een meer neutrale stof zoals een ruitje van wit met taupe of grijs (als je daar van houdt natuurlijk ;-)). De plankjes bruin of grijs verven met witte (kanten) ruitjes erop kan ook leuk zijn... Er zijn in ieder geval genoeg leuke ideeën te bedenken, dus ik zou zeggen gebruik je creativiteit ;-).

5 opmerkingen:

 1. Wat fijn zo'n handige man. Het raamluik vind ik ook een erg leuk idee!
  En wat een gezellige foto van jou met jullie kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Ja heel fijn zo'n handige man ;-). Het bed is echt heel leuk geworden: ik ben er heel blij mee!

   Verwijderen
 2. Leuk gedaan! Ik heb ze met hartjes eruit gezaagt. Ook van rest steigerhout van een kledingkast die ik heb gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is knap!! Helaas ben ik helemaal niet handig met de zaag ;-(. Mijn man heeft ook de plankjes op maat gezaagd. Dus ik vond dit wel een handig alternatief zo met die ruitjes, want dan hoefde ik niets te zagen ;-).
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!