Een menuplanning maakte ik altijd voor ongeveer een halve week, tot er nieuwe boodschappen werden gehaald. Ik schreef het meestal niet op, want het zat gewoon 'in mijn hoofd' zeg maar ;-).
Ik schrijf voor iedere dag van de week op wat we die avond gaan eten en ik gebruik daarvoor een schema van internet. Dit kun je zowel met de hand als met de computer invullen. Het is een schema voor een maand, maar je kunt het natuurlijk ook week voor week invullen. Net wat je fijn vind. Je kunt het hier vinden.
Hier wat tips en handigheidjes om je weekmenu te maken:
* Pak je receptenmap erbij
Het is handig om een receptenmap aan te leggen en die erbij te pakken als je je weekmenu maakt. Dan hoef je niet lang naar recepten 'die je eens een tijd geleden hebt gemaakt' te zoeken.
* Kijk in je agenda
Als je een drukke dag hebt, plan dan iets makkelijks, iets uit de vriezer of een restje van een ovenschotel. Als je wat meer tijd hebt kun je bijvoorbeeld eens iets nieuws uitproberen. Mijn streven is om minimaal een keer in de week niet te hoeven koken, zodat ik dan wat meer tijd voor andere dingen heb.
* Pak de reclamefolders erbij
Het is altijd leuk om wat geld te besparen, dus je kunt ook de folders met aanbiedingen van die week erbij pakken en daar je planning op aanpassen.
* Vul je menuplanning in met verschillende kleuren
Op de foto hieronder heb ik het schema ingevuld met drie verschillende kleuren. Ik gebruik nu namelijk (een beetje pietje precies ;-)) een groene pen voor restjes in de vriezer of koelkast en een rode pen wanneer ik niet hoef te koken (zie foto hieronder). Ik ben benieuwd of ik dat zo vol blijf houden. Het is wel handig: je ziet in een oogopslag wat je nog in de vriezer hebt zitten aan maaltijden en welke dag je niet hoeft te koken.
* Maak je boodschappenlijstje aan de hand van je weekmenu
Wanneer je een boodschappenlijstje maakt pak je je weekmenu erbij en ben je zo klaar met de dingen die je nodig hebt voor de avondmaaltijd. Je hoeft dan alleen nog even producten voor het ontbijt, de lunch en eventueel tussendoortjes en andere benodigdheden erbij te schrijven.
* Eet gevarieerd
Zelf vind ik het altijd leuk om per week een beetje gevarieerd te eten. Een keer gekookte aardappels, rijst, aardappels uit de oven, pasta enz. Dat is ook handig van een weekplanning: je hebt alles keurig op een rijtje staan, dus je kunt makkelijk zien of er een beetje verschillende maaltijden aan bod komen.
* Bewaar je planningen
Je kunt ingevulde weekplanningen beter niet weggooien maar een tijdje bewaren. Bijvoorbeeld achterin je receptenmap. Wanneer je een keer niet zo veel inspiratie hebt of niet zoveel tijd kun je gewoon een weekplanning van een aantal weken terug gebruiken. Die pas je waar nodig wat aan en dan ben je zo klaar.
Hieronder twee voorbeelden van een menuplanning met recepten die ik regelmatig gebruik. Misschien kun er wat van gebruiken of help het je op weg. Ik heb de restjes een groene kleur gegeven en ik gebruik een rode kleur wanneer ik niet hoef te koken. De soep van zondag kook ik altijd al op zaterdag of ik haal een restje uit de vriezer omdat ik het fijn vind als ik zondag niet uitgebreid hoef te koken. Vandaar dat ik de zondag ook rood heb gekleurd. Als je op het menu voor die dag klikt, kom je bij het recept.
Week 1
Zondag:
Tomatensoep met warme stokbroodjes
Maandag:
Dinsdag:
Mexicaanse ovenschotel (ook voor donderdag, dus dubbele hoeveelheden)
Woensdag:
Macaroni (ik laat de wijn in het recept weg) (ook twee restjes in de vriezer)
Donderdag:
Rest Mexicaanse ovenschotel van dinsdag
Vrijdag:
Bonen met aardappeltjes uit de oven en kippenpootjes
Zaterdag:
Wraps met deze vulling van Chili Con Carne (ik doe hem zonder de quacemole, dan is hij ook erg lekker)
Week 2
Zondag:
Courgettesoep met zalm en warm stokbrood
Maandag:
Krootjes, gekookte aardappels en gehaktbal met ui
Dinsdag:
Macaroni (restje uit de vriezer)
Woensdag:
Rijst met prei roomsaus (in plaats van gehakt gebruik ik kip in dit recept en ik voeg ook nog knoflookkruiden, witte peper en uienpoeder toe voor extra smaak)
Donderdag:
Vrijdag:
Zaterdag:
Nasi met zelfgemaakte nasikruidenmix, ei, zelfgemaakte satésaus en kroepoek
Hoe is jouw ervaring met pasta uit de vriezer? Bij mij versplintert het helemaal. De saus bewaren gaat beter :-)
BeantwoordenVerwijderenDat is jammer zeg! Ik heb dat gelukkig niet, bij mij blijft het prima goed. Dan zou ik inderdaad de saus alleen bewaren, dat scheelt in ieder geval tijd.
VerwijderenLiefs Annemarie
Hoi Annemarie, eet je wel eens maaltijden zonder vlees? Groetje, Caro
BeantwoordenVerwijderenHa Caro,
VerwijderenNee, eigenlijk bijna nooit! Hooguit een keer een maaltijdslade of pannenkoeken ;-). Dat komt: mijn man is zo DOL op vlees, dus ja... Maar heb je nog tips of een linkje voor echt een lekker recept zonder vlees of met vis? Dan hoor ik het graag! Ik zou het zelf namelijk wel eens willen proberen!
Groetjes Annemarie
Ik laat vaak het vlees weg in recepten. Lasagne doe ik nooit met vlees bijv, de hartige taart met geitenkaas van Smakelijck is ook echt een aanrader! En nasi zonder kip is ook echt lekker :-). Wij eten bijna nooit vlees en eten wel lekker vind ik. Succes!
VerwijderenHa Lisanne,
VerwijderenDankjewel voor je tips. Die hartige taart met geitenkaas wil ik eens een keer gaan proberen!
Groetjes Annemarie
Ik doe een blikje tonijn door lasagne ;)
VerwijderenHoi Annemarie,
VerwijderenExcuus voor de late reactie! Bij ons thuis kookt mijn vriend meestal, en hoewel hij af en toe vlees eet, vooral bij vrienden,(ikzelf nooit) kookt hij thuis altijd vegetarisch, dus het gaat gelukkig niet voor alle mannen op ;-). Op de site van de AH staan veel lekkere recepten en kun je ook makkelijk zoeken op ingredienten. Ook de site van de groene meisjes staat vol lekkere veganistische recepten. Qua kookboeken ben ik fan van de dikke vegetarier, de boeken van Ottolenghi, en ook Jamie Oliver heeft heel lekkere recepten (probeer zijn spinazie quiche met feta eens, heerlijk!)
Hopelijk geeft dit wat inspiratie :-)
Hartelijke groet!
Caro
Ha Caro,
VerwijderenAlsnog hartelijk bedankt voor je reactie. Je noemt heel wat ideeën, dus dat zorgt zeker voor inspiratie! Ik heb juist vorige week een quiche gemaakt met spinazie en feta (zonder vlees dus ;-)) en mijn man vond hem voor herhaling vatbaar, dus zo zie je maar weer...;-).
Hartelijke groetjes van Annemarie
Hoi Annemarie,
BeantwoordenVerwijderenIk zie veel lekkere recepten tussen je menu staan. Ik heb ook even een maand menu uitgeprint, even kijken of dat hier werkt.
Wij plannen tot nu toe altijd voor 1 week.
En vaak kook ik ook extra om in te vriezen. Het is soms even zoeken om er een goed systeem in te krijgen. Leuk om te lezen hoe jij dat doet.
Bedankt voor het delen!
Liefs Amanda
ps. Wij eten minimaal 2 x per week vega. Je hebt tegenwoordig best lekkere alternatieven. Gewoon eens kijken bij de vega afdeling. Ook gemengde noten zijn een goed alternatief in bijv. rijstgerechten.
Ha Amanda,
VerwijderenIk plan ook altijd voor een week hoor, ik vul dit maandmenu week voor week in. Als je het voor een maand doet lijkt het me niet zo handig omdat je dan regelmatig dingen moet veranderen omdat je agenda soms ook verandert.
Bedankt ook voor je tips om vega te eten!
Liefs Annemarie
O, dank je wel!!
BeantwoordenVerwijderenLeuk om te lezen hoe jij dit doet. Ik mis vaak de discipline om er echt voor te gaan zitten. Tijdens het boodschappen doen heb ik natuurlijk wel globaal een idee, maar het gevolg is wel dat je niet vaak echt werk maakt van het eten. Dus jouw blog is een goede stimulans. Wel probeer ik een keer in de week zonder vlees te eten. Wat hier bv erg favouriet is is spinazieschotel van 'eenvoudigleven' van Teunie, met rijst. De jongens smullen hier ook echt van. En mijn man ook, hoewel hij ook echt DOL is op vlees �� Ook witlofschotel met kaassaus ipv ham is erg lekker. Groetjes Gerda
BeantwoordenVerwijderenHa Gerda,
VerwijderenBij mij helpt het om een vast moment van de week uit te kiezen waarop ik de planning maak. Ik probeer het nu meestal vrijdag te doen.
O, dus jouw man lust ook al zo graag vlees. Wat is dat toch hé met mannen en vlees???? ;-). Bedankt voor de tip van de spinazieschotel!
Groetjes Annemarie