dinsdag 31 januari 2017

Fitnessen en gezond bewegen: gewoon gratis thuis!

 

Ik dacht altijd dat ik wel genoeg bewoog in huis, want ik loop wat heen en weer en ren heel wat keren de trap op en af. En natuurlijk beweeg je daardoor ook veel, maar het zijn wel vaak constant dezelfde bewegingen die je maakt. Tijdens het strijken, was opvouwen, koken, schoonmaken gebruik je bijvoorbeeld je armen altijd voor je lichaam. Op die manier worden altijd dezelfde spieren gebruikt en kunnen sommige spieren overbelast worden en andere spieren juist slap en stijf, omdat je die nooit gebruikt.

Ik bedacht toen dat het tijd werd om wat aan mijn beweging te gaan doen en daarom beweeg ik nu regelmatig op het handige programma 'Nederland in beweging' en zo fitness ik gratis in mijn eigen woonkamer ;-).

Nederland in Beweging! is bedoeld voor volwassenen die willen investeren in hun gezondheid en daarvoor graag eenvoudige beweegoefeningen en gezondheidstips aangereikt willen krijgen. Een programma duurt 15 minuten. Kijkers kunnen door mee te doen aan de oefeningen al de helft van de dagelijkse norm van 30 minuten gezond bewegen behalen. De oefeningen van dit programma kun je gewoon in je eigen woonkamer doen en dat is ideaal, want op die manier ben je er weinig tijd en geld mee kwijt. Ook heb je geen oppas nodig want kinderen kunnen gewoon gezellig mee doen. Het programma heeft hele laagdrempelige oefeningen omdat het vooral bedoeld is voor 55-plussers (haha ;-)). Maar dat geeft niets, want zo is het tenminste voor iedereen goed haalbaar. En in het programma doen trouwens ook wel dertigers mee, dus zo erg is het nu ook weer niet ;-). Ieder programma bestaat uit de volgende onderdelen:

- een warming-up
- goed voor je hart
- goed voor je benen
- goed voor je romp
- goed om te ontspannen

Het enige wat je nodig hebt tijdens de oefeningen is soms een stoel en 2 flesjes water, dus zorg dat je die bij de hand hebt. Alle afleveringen kun je vinden op deze site. Hieronder even een voorbeeldje van een aflevering:


Verder kun je ergens in huis een stang ophangen en iedere keer als je daar moet zijn ga je daar even aanhangen. Bijvoorbeeld een aantal keer 10 langzame tellen. Wij hebben zo'n stang aan het schuine dak op de zolder bij mijn wasmachine ophangen en daar hang ik regelmatig even heerlijk te hangen ;-). Ik moet er zelf wel om lachen als ik het zo opschrijf eigenlijk, maar goed het is echt wel lekker even en werkelijk waar goed voor je spieren omdat je ze op deze manier allemaal goed uitrekt ;-):


Als je sterk en lenig bent kun je ook allerlei andere oefeningen er aan doen zoals: optrekken, benen omhoog brengen enz. (Helaas is dat aan mij niet besteed ;-)).


Het is ook belangrijk om tijdens het huishouden je lichaam op de juiste manier te gebruiken anders kun je vooral snel last krijgen van bijvoorbeeld je rug of je bekken. Hier heb je een paar tips om te letten op je lichaamshouding tijdens huishoudelijk werk.

Bij mij is het vaak zo dat ik altijd een tijdje heel enthousiast begin met bewegen, letten op mijn lichaamshouding en oefeningen doen en daarna zwakt het langzaam weer af. Dit keer wil ik het echt graag volhouden, want op lange termijn heeft het het beste resultaat!

7 opmerkingen:

 1. Goed bezig! Ik zie zelf 2x in de week de Milon cirkel dan heb je gelijk alle spieren in 1 keer gehad.
  Wat ook een hele belangrijke is, is je buikspieren aanspannen. Zodra je de was kant optild oid. Is voor je rug en romp veel beter. Probeer er eens op te letten. Ik heb er zelf baat bij.
  Door te sporten merk ik dat ik beter slaap en het heeft je meer energie. Zo fijn.
  Ik hoop dat je het volhoud en dat je er baat bij hebt!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëlle,
   Dank je voor de tip van de buikspieren aanspannen, het is zeker goed om te doen! Wat fijn dat jij er zelfs beter door gaat slapen! Ik ga dit keer echt proberen vol te houden. Deze reactie van jou moedigt me weer extra aan ;-).

   Liefs Annnemarie

   Verwijderen
 2. Handig om 'meer en goed bewegen' op deze manier aan te pakken! Ik ga dat programma eens bekijken. Hopelijk is het een beetje 'bovenwoningproof' want anders kunnen de bewoners onder mij meegenieten van mijn beweeggeluiden ;-) (En da's eer niet echt een goed idee.)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, inderdaad...;-). Maar volgens mij maakt het niet heel veel herrie als je meedoet ;-). Succes!

   Verwijderen
 3. Haha, ik heb een keer zitten kijken naar dat NL in beweging en moest er toen om grinniken. Ik vond het er zo flauw uit zien. Maar eigenlijk is het helemaal niet zo'n gek idee! Misschien samen met Eva beginnen :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, hihi, ik snap helemaal wat je bedoelt: het ziet er een beetje duf uit als je allen kijkt. Maar echt: ik begin het zo langzamerhand leuk te vinden om mee te doen! En die 15 minuten passen ook altijd prima in mijn dagprogramma, ideaal! Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!