maandag 9 juli 2018

Lezing voor vrouwen over 1 Petrus 3: 1-6


Een paar weken geleden ben ik naar een avond voor moeders geweest. Het thema was: 'Hopen op God' aan de hand van 1 Petrus 3: 1-6 (Klik hier voor het gedeelte uit 1 Petrus 3: 1-6). De spreekster was Marieke den Butter, één van de schrijvers van het boek 'Honderd bemoedigingen voor moeders'. Het was een hele mooie avond waarop we echt weer bemoedigd en aangespoord werden om onze taak als moeder met vreugde op te pakken!

Hier mijn aantekeningen van de lezing die ik die avond maakte. Ik vond het fijn om ze nog een keer over te typen zodat ik alles nog een keer kon overdenken en bedacht toen dat ik dat net zo goed in een blogbericht kon doen zodat jullie het ook kunnen lezen.

De basis van iedere vrouw moet liggen in het hopen op God: een hoop die zeker en vast is. In 1 Petrus 3: 5 staat: '....de heilige vrouwen, die op God hoopten...'

In 1 Petrus 3: 1-6 lezen we vier kenmerken van de vrouw die hoopt op God:

1) Een vrouw die hoopt op God is haar man onderdanig (vers 1 en 2)
Het doel van het huwelijk is om de relatie van Christus en de gemeente te laten zien. Dan wordt Gods glorie zichtbaar in het huwelijk. Er ligt kracht in onderdanigheid. We lezen in deze verzen dat  zelfs ongelovige mannen door deze levenswandel gewonnen kunnen worden. Onderdanigheid betekent niet dat wij als vrouwen helemaal niets meer mogen zeggen, onderdanigheid is veel meer een harts gesteldheid. Wij kunnen leren om met onze gaven het leiderschap van onze man zoveel mogelijk te dragen. (In dit blogbericht kun je nog meer lezen over onderdanigheid van de vrouw)

2) Een vrouw die hoopt op God focust niet op uiterlijke schoonheid (vers 3 en 4)
Natuurlijk mag je wel zorg dragen voor je uiterlijk. Het is ook belangrijk om kleren aan te trekken die je man leuk vind en om je aantrekkelijk voor hem te kleden. Maar door de jaren heen wordt je lichaam minder en daarom is innerlijke schoonheid zo belangrijk. Waar ons uiterlijk steeds minder wordt, wordt ons innerlijk van dag tot dag vernieuwd, staat er in de Bijbel. Daarom moet ons sieraad bestaan in een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God. Zo'n vrouw is vervuld van God en niet hard of ruw, maar zacht en moedig (zachtmoedig). Dat is wat haar uiterlijk ook weerspiegelt.

3) Een vrouw die hoopt op God doet goed (vers 6)
Goed doen is iets heel belangrijks voor vrouwen en moeders. Goed doen heeft te maken met he woord 'goedertieren' en dat betekent: aardig, lief, vriendelijk, welwillend, ongekunsteld. Goed doen is heel praktisch, dat kan op ieder moment van de dag op ontelbaar veel manieren. Een vriendelijk woord, een arm om iemand heen, een pleister of even iets lekkers klaar maken. Je man en je kinderen, maar ook de rest van de wereld, snakken naar mensen die 'goed doen.' Soms heb je geen kracht of geen zin om goed te doen. Maar met Gods hulp kun je zelfs leren om goed te doen ook als je er geen zin in hebt.

4) Een vrouw die hoopt op God is niet bevreesd (vers 6)
De leugens en angst in ons hoofd kunnen veranderd worden in hoop en onbevreesdheid als wij leren om steeds te hopen op God. Het is belangrijk om de leugens in ons hoofd steeds te vervangen door het Woord van God. Het gaat erom dat wij ons vastklemmen aan Gods waarheid en Zijn beloften in Zijn Woord geloven. De vrees die wij hebben is vaak een reële vrees, het leven is vol van dingen die ons angst aanjagen. Maar wij moeten leren om met Gods beloften te vechten tegen elke vrees die in ons hart opkomt.

Een vrouw die haar hoop stelt op God heeft geleerd om haar hoop op Hem te stellen en niet op haar man, haar kinderen, haar huis of kleding. Ze kent haar Bijbel en ze acht Hem trouw Die het belooft heeft. De God van de 'heilige vrouwen die op God hoopten' (vers 5) is er ook voor haar.  De God van Hanna, Ruth en Sara uit de Bijbel is er ook nu nog!

Heilige vrouwen zijn gebroken vrouwen. Misschien ken je gebrokenheid in je gezondheid of in je huwelijk. Maar als je op Hem hoopt zul je niet beschaamd worden! Ook kunnen we door onze gebrokenheid heen andere mensen bemoedigen in hun gebrokenheid.

Als je moeder bent, leer dan om het moederschap en alles wat erbij hoort te omarmen. Bedenk dat je hoogste carrière die van het moederschap is. Niemand kan jou vervangen in je huis! De meeste moeders houden van kinderen, maar houd je ook van het moederschap? Probeer alle dingen die bij het moederschap horen te doen voor Hem. Dat kan zelfs als je de meest eenvoudige klusjes doet, zoals het opvouwen van de was. Niemand zal je misschien bedanken hiervoor, maar de Heere ziet het! Je kunt leren om in alle dingen je moederhart te laten zien. De Heere heeft ons geschapen als vrouw en het moederschap en het zorgende karakter is iets wat Hij ook in ons heeft gelegd. Ook singles of vrouwen die geen kinderen hebben kunnen zorgen voor anderen en hun moederhart hierin tonen op allerlei manieren. 

Besef altijd dat je zonder de Heere niets kunt doen en daarom is het ook zo belangrijk om in de drukte van het moederschap tijd met Hem te zoeken. Susanna Wesley had 19 kinderen en toch vond ze altijd tijd om bij de Heere te zijn. Ze trok dan haar schort over haar hoofd en de kinderen wisten dan dat ze haar niet moesten storen. Heb jij ook zo'n 'schort over je hoofd moment' om alleen met de Heere te zijn? Wat is het belangrijk om het Woord van God te blijven lezen en om teksten te memoriseren. We kunnen zoveel zorgen hebben en kinderen krijgen is het recept voor piekeren! Het kan dan heel erg helpen om bijvoorbeeld 's nachts als je wakker ligt teksten hardop op te zeggen en je hoop op Hem te blijven stellen!

Dit waren mijn aantekeningen van de avond. Voor een volledig beeld raad ik je van harte aan om het onderstaande filmpje te bekijken. Daarop is de hele lezing te beluisteren en die is eigenlijk nog veel mooier dan bovenstaande aantekeningen ;-).


3 opmerkingen:

 1. Wat fijn zo'n samenvatting! Ik had hem geluisterd via internet en er van genoten. Ik geniet van je blogs. Wat ik erg waardeer is dat je laat zien dat het soms niet altijd lekker loopt maar daarin aanmoedigt om te vertrouwen op de Heere.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn dat je hier aandacht aan besteed. Ik had me ook opgegeven voor de avond maar vanwege oppasgebrek helaas moeten afzeggen.
  Gr Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie lezing, ik heb 'm net beluisterd. Heel fijn dat je dit met ons wilde delen, echt een bemoediging en aansporing om op de Heere te blijven hopen!
  Hartelijke groeten van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!