dinsdag 3 juli 2018

Gezinsmoment: Veilig achter het bloed (Mozes en het volk Israël)

Op het moment zijn we in onze Gezinsmomenten bezig over Mozes en het volk Israël. Pasgeleden was het gedeelte uit Exodus 10-12 aan de beurt: de laatste plagen over Egypte en het pascha met het bloed aan de deurposten. Als belangrijke waarheid wilden we dit keer het volgende meegeven: Achter het bloed van de Heere Jezus ben je veilig!

Het was warm weer dus deden we het gezinsmoment heerlijk buiten in de veranda. Mijn man is de laatste weken heel hard bezig in de tuin en alles is nu bijna af. De veranda heeft hij helemaal zelf gemaakt, echt heel knap vind ik dat natuurlijk ;-). Het is een heerlijk plekje, ook tegen de warmte, we genieten er erg van.

We begonnen met een spelletje als inleiding. Ik had een rood touw neergelegd en ons zoontje moest van de ene kant van de tuin naar de andere kant rennen terwijl mijn man hem probeerde te tikken. Aan de overkant was hij achter het rode touw veilig. Als variatie deden we ook nog dat we tijdens het rennen natgespoten konden worden, dat was ook heerlijk met dit warme weer.


Het was een erg leuk en spannend spel voor een bijna vier-jarige. Wij probeerden vooral te benadrukken dat je achter het rode touw veilig was. Zo konden we  straks tijdens de vertelling de link leggen van 'veilig achter het rode touw' naar 'veilig achter het bloed van de Heere Jezus.'

 Hierna vertelde mijn man het verhaal. Hij begon met de laatste plagen over het land Egypte en eindigde met de tiende plaag: alle eerstgeborenen sterven. Daarna vertelde hij over de instelling van het Pascha en het bloed van het lammetje wat aan de bovendorpel en aan de deurposten van de deur moest worden gestreken. Wanneer de HEERE dit bloed zag, zou Hij de deur voorbijgaan (Exodus 12: 23). We legden de link van het bloed van het lammetje naar het bloed van Het Lam: de Heere Jezus. Zoals de eerstgeborenen veilig waren achter het bloed zo zijn wij veilig achter het bloed van de Heere Jezus. Het bloed van de Heere Jezus geeft redding en bescherming. Zoals we tijdens het spelletje veilig waren achter het rode touw, zo zijn we veilig achter het bloed. We vertelden het verhaal aan de hand van deze duidelijke platen.
Aandachtig luisteren naar het verhaal
Hierna maakten we nog een werkje wat mooi paste bij het thema: 'Veilig achter het bloed.'
 
 
We kleurden onderstaand huis in en streken daarna rode verf om de deur, zoals het bloed aan de deurposten. Daarna knipten we de deur open en plakten we er een foto van Kaleb achter. Zo kan hij onthouden dat hij achter het bloed van de Heere Jezus veilig is! 

 
 
 
Op ons kijkplekje zijn al heel wat dingen over Mozes en het volk Israël te zien: het biezen mandje, de brandende braambos, de staf die een slang werd en kikkers (èèn van de plagen). Ook dit werkje gaven we een plekje zodat we er af en toe nog eens naar kunnen kijken:  
 
 


2 opmerkingen:

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!