dinsdag 29 januari 2019

Hoe schrijf je een vooruitblik voor het nieuwe jaar?


Sinds vorig jaar ben ik begonnen om aan het begin van het nieuw jaar een nieuw stille tijd schrift te maken en een vooruitblik op het nieuwe jaar. Deze vooruitblik schrijf ik voorin in mijn schriftje, de rest van het schriftje gebruik ik voor aantekeningen tijdens mijn dagelijkse stille tijd de rest van het jaar.

Voor mijn stille tijd schriftje gebruik ik gewoon een saai en goedkoop schrift die ik leuk en persoonlijk kaft met een mooie tekst erop. Als ik een mooi, persoonlijk schrift heb ben ik extra gemotiveerd om daar mijn stille tijd voor het komende jaar goed in bij te houden!

Geïnspireerd door verschillende blogs die ik heb gelezen maak ik ook een vooruitblik voor het nieuwe jaar die ik voorin mijn schrift schrijf. Hier komen de volgende drie dingen in te staan:

1) Mijn prioriteiten op rij
Ik denk eerst goed na over al mijn prioriteiten en maak daar een lijstje van. Dan zet ik ze in volgorde van meest belangrijk naar minst belangrijk. Denk bijvoorbeeld aan: tijd met de Heere, je man, je kinderen, je huishouden, je familie, je vrienden, (vrijwilligers)werk, mailen, hobby's enz. Dit geeft helderheid voor het komende jaar en helpt me om bijv. helder te houden waar ik meer en minder tijd aan wil besteden.

2) Mijn doelen op een rij
Hierna ga ik nadenken over mijn doelen. Ik maak doelen voor verschillende gebieden m.b.t mijn leven, zodat het overzichtelijk is. Per gebied ongeveer vier tot vijf doelen. Denk bijvoorbeeld aan de onderstaande gebieden. Achter elk gebied heb ik een voorbeelddoel (het zijn meestal niet mijn eigen doelen) geschreven. Probeer je doelen niet te hoog te stellen, maar voor jou persoonlijk haalbaar als je er je best voor doet. Als je bang bent dat je je doelen niet haalt, houd ze dan gewoon heel klein. Iedere stap vooruit, hoe klein ook, is een stap vooruit. Wat ook helpt is om geen vage doelen te stellen, maar concrete en meetbare doelen zodat je echt kunt zien of je ze gehaald hebt of niet.  

- Relatie met de Heere
Voorbeeld: Vijf dagen per week stille tijd houden van ongeveer een half uur per dag.
- Huwelijk
Voorbeeld: Een keer in de week een avond voor ons samen.
- Gezin
Voorbeeld: Een keer per week een gezinsmoment rondom de Bijbel waarin we een Bijbelverhaal en verwerking met de kinderen doen.
- Huis
Voorbeeld: 's Avonds wat kleine voorbereidingen doen voor de volgende dag. Bijvoorbeeld was in de wasmachine, vlees uit de vriezer, schone vaatdoek.
- Familie
Voorbeeld: Een keer per twee weken bij oma langsgaan.
- Vrienden
Voorbeeld: Een keer per drie weken een avond bidden met gebedsvriendin.
- Gemeente
Voorbeeld: Een keer in de drie weken iemand uitnodigen na de morgendienst.
- (Vrijwilligers)werk
Voorbeeld: Een uur in de week besteden aan mail voor vrijwilligerswerk. 
- Persoonlijk
Voorbeeld: Proberen om een keer per twee of drie weken 's avonds te gaan zwemmen.

3) Een lijstje van verlangens en wensen waar ik voor bid in 2019.
Dit punt is gebaseerd op de bemoedigende tekst uit Filipenzen 4: 6: 'Wees in geen ding bezorgd, maar laat uw verlangens in alles, door bidden en smeken, met dankzegging bekend worden bij God;'
Op basis van deze tekst kun je biddend verlangens en wensen opschrijven, die je heel graag zou willen ontvangen in 2019. Het is heel mooi om zo'n lijstje te maken en dan aan het eind van het jaar terug te blikken en verwonderd te zijn over dat wat de Heere heeft gegeven! En soms ook om te zien hoe de Heere je heeft laten inzien dat het beter was om een punt van je lijstje juist niet te krijgen...
Natuurlijk is het belangrijk dat je de dingen die je wilt hebben Bijbels kunt verantwoorden, dat je motieven zuiver zijn en dat je beseft dat de Heere er vrij in is om het je wel of niet te geven.

Door middel van deze drie punten heb je een vooruitblik gemaakt voor het nieuwe jaar zonder dat je er heel erg lang mee bezig hoeft te zijn.  Zeker als je het eenmaal een keer hebt gedaan heb je de indeling staan en ben je voor het tweede jaar al veel sneller. Ik heb gemerkt dat het voor mij goed is om dit te doen. Ik krijg meer richting en heb helderder wat meer en minder belangrijk is. Ook ben ik meer concreet bezig met doelen en wordt het ook gemakkelijker om die doelen te halen omdat ik ze zo duidelijk heb opgeschreven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!