woensdag 29 april 2015

Tips voor leuke baby en kinderfoto's

Ik krijg na de geboorte van Kaleb nog steeds gratis het blad 'Wij jonge ouders.' Een tijdje terug zag ik op de laatste pagina iets leuks. Er stonden een aantal tips om een (portret)foto van je kind te maken. Het is altijd leuk om foto's te maken. Voor jezelf, maar ook bijvoorbeeld voor op een kaart of als cadeautje voor Vader of Moederdag. Nu maak ik zelf eigenlijk altijd gewoon wat foto's waarbij ik niet echt let op bepaalde punten. Maar deze tips en ideeën vond ik toch wel handig en leuk om te weten. Hieronder heb ik ze overgeschreven, aangevuld met nog wat tips van internet.

Tip 1: Gemoedelijke sfeer. Een kind geforceerd stil laten zitten en dan lachen gaat niet zo werken. Zorg ervoor dat er een goede en ontspannen sfeer is.

Tip 2: Perspectief: ooghoogte. De mooiste foto's maak je op ooghoogte. Op dezelfde ooghoogte als je kind maak je namelijk makkelijker contact met elkaar. Wanneer je kind dan in de lens kijkt, krijg je een heel andere foto dan wanneer je van bovenaf op hem neerkijkt. Probeer het eens uit en ga bijvoorbeeld eens op je knieën zitten wanneer je de foto maakt.  

Tip 3: Zijlicht. De beste plek waar het licht vandaan kan schijnen is vanaf de zijkant. Achterlicht zorgt voor onderbelichting en maakt je kind vaak donker op de foto. Voorlicht kan zorgen voor overbelichting en dichtgeknepen ogen. Zijlicht is vaak het mooiste! Let dus bijvoorbeeld op de kant van het raam of de stand van de zon als je een foto maakt.

Tip 4: Zacht licht. Het is het mooist om portretfoto's in zacht licht te maken. Zacht licht heb je zowel 's ochtends vroeg als 's avonds laat bij de zonsopkomst en ondergang. Ook een bewolkte dag zorgt voor zacht licht wat het goed doet bij een portretfoto. Wil je wel een foto maken terwijl er een felle zon schijnt, zoek dan de schaduw op.

Tip 5: Probeer eens verschillende achtergronden uit. Vind je het leuk om een drukke achtergrond of juist een rustige achtergrond te hebben? Kies je voor donker of licht? Kijk ook goed welke kleuren je voor de achtergrond wilt gebruiken en zorg dat deze mooi bij de rest van de foto past.

Hieronder nog een paar leuke ideetjes en voorbeelden van foto's om eens uit te proberen:

Verschillende gezichtsuitdrukkingen
De meeste foto's die worden gemaakt zijn van lachende kinderen. Probeer ook eens een andere gezichtsuitdrukking van je kind vast te leggen, zoals op de foto hieronder. Er zijn zoveel gezichtsuitdrukkingen die mooi en kenmerkend zijn voor kinderen: verbaasd, opgewonden, dromerig enz.

 
 
Verschillende standpunten
Het fotograferen op ooghoogte is vaak het mooist. Je kunt wel een keer proberen om te wisselen van standpunt. Onderstaande foto is bijvoorbeeld gefotografeerd vanuit een hoger standpunt.


Kijkrichting
Je hoeft niet altijd foto's te maken waarbij je kind recht in de lens kijkt. Een blik iets voorbij de camera of nog wat verder opzij kan ook erg leuk zijn.


Uit of in het midden
Meestal worden personen centraal in het midden geplaatst. Maak ook eens een keer een foto waarbij je je kind expres niet helemaal in het midden plaatst.


Het gebruik van accessoires
Denk ook eens aan het gebruik van accessoires. Dat kan een foto net iets extra's geven. Bijvoorbeeld speelgoed als een knuffel of ballonnen, herfstbladeren, bellenblaas of bloemen.


 

Inzoomen
Probeer eens een keer in te zoomen bij het maken van een foto. De onderstaande foto van de handjes die mama's hand vastklemmen, de voetjes en het gezichtje vind ik heel mooi gemaakt.


Leuk hè al die bovenstaande foto's van kinderen. Ik ben van plan binnenkort eens wat foto's te maken waarbij ik let op bovengenoemde punten. Ik ben benieuwd! Als je nog meer wilt weten over het maken van mooie foto's, kijk dan ook eens op deze website van Laura Vink. Ze geeft op haar site allerlei fotografietips en lessen zodat je de fotograaf in je kunt ontwikkelen :-). Bovenstaande tips komen voor een gedeelte van deze site en er staan nog meer leuke tips op die je misschien kunt gebruiken.

7 opmerkingen:

 1. Dat vraagt natuurlijk om een serie van Kaleb, nu je deze tips weet :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ooit eens een foto gemaakt van alleen de voeten van onze kids. Was erg leuk!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een leuk idee! Wie weet ga ik dat van de zomer ook eens proberen. Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 3. Heel leuk! Veel foto's maken, het gaat al zo vreselijk hard allemaal. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb je helemaal gelijk in, het gaat inderdaad heel erg hard. Foto's zijn dan erg leuk om alles nog eens terug te zien!

   Verwijderen
 4. Die vanuit een hoger gezichtspunt is heel erg leuk.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!