donderdag 16 juni 2016

(Kleine) klusjes voor kinderen


De laatste tijd ben ik met mijn zoontje door de hele dag heen een beetje aan het oefenen met opdrachtjes geven en kleine klusjes doen.

Zelf vind ik goed om een en ander zo vroeg mogelijk met hem te oefenen. Ik ben zelf ook blij dat ik verschillende taken zoals strijken en eten koken thuis al bij mijn moeder had geleerd, zodat ik niet alles nog uit moest zoeken toen ik getrouwd was! Verder is het ook goed voor kinderen om op deze manier een stukje gehoorzaamheid en verantwoordelijkheid te leren. Ook leren ze zorg te dragen voor iets en worden ze voorbereid op de volwassenheid.

Hieronder een aantal dingen die mijn zoontje van ruim 1,5 jaar op dit moment kan of die we oefenen. In het begin vond hij alles geweldig, nu worden sommige dingen wat 'gewoner' dus is het soms ook een uitdaging om dit aan te leren en vol te houden ;-). Veel complimenten geven helpt in ieder geval! Ik verwacht zeker wel dat andere kinderen van zijn leeftijd deze klusjes ook kunnen:

- Zijn tuitbeker opzoeken en komen brengen als die ergens in de kamer is en ik er nieuw drinken in wil doen.
- Bepaalde spulletjes brengen die we nodig hebben zoals: zijn schoenen of een tas.
- Met het veger en blik over de vloer gaan (tot nu toe met weinig resultaat, maar daar gaat het even niet om;-)).
- Een kruimeltje of iets van de vloer in de prullenbak gooien.
- Het blad van de kinderstoel schoonmaken met een doekje als hij in zijn kinderstoel zit.
- De gordijnen van zijn slaapkamer dichtdoen als hij gaat slapen.
- Duploblokken in zijn duplomand doen, spulletjes in de box doen enz. Ik geef ze hem aan en zeg waar ze in moeten, op die manier zijn we aan het oefenen met opruimen.
- Naar een plek toelopen waar hij naar toe moet, wanneer je hem daar de opdracht voor geeft: bijvoorbeeld naar de commode, naar de kinderstoel, naar de trap of het bad. 
- De spullen van de was een voor een aangeven als ik de was ophang en de wasmand op de grond laat staan.

Duplo opruimen gaat bij tijden al best goed ;-)
Mijn ideaalbeeld is dat je als gezin blijmoedig samen dingen aanpakt in huis. Kinderen mogen zeker ook lekker spelen, maar het uitvoeren van een aantal taken in huis kan heel goed zijn! Jongens kunnen weer andere dingen doen als meisjes en natuurlijk kijk je naar de leeftijd. Maar dan wel de klusjes doen zonder te mopperen en met een opgewekt en blij gezicht en hart. Ik ben benieuwd of dat in de praktijk ook zo gaat gebeuren hoor, of dat ik nu iets te enthousiast ben. Ik ga in ieder geval vast zelf proberen het goede voorbeeld te geven. Ik heb gelukkig helemaal geen hekel aan huishoudelijk werk, maar toch heb ik soms ook wel eens geen zin eerlijkgezegd...Vaak helpt het dan om te gaan zingen of muziek op te zetten en gewoon te beginnen!

Op Pinterest (http://www.huisvlijt.com/2015/01/klusjes-voor-je-kind-per-leeftijd.html) vond ik nog het volgende handige lijstje met een overzicht van klusjes die je kinderen kunt laten doen met een bepaalde leeftijd erbij. Natuurlijk moet je even kijken wat binnen je gezin past en waarschijnlijk is ook niet alles even goed of haalbaar voor je kind. Dat is vooral uitproberen denk ik en de praktijk zal het vanzelf uitwijzen. Maar het kan in ieder geval wel een handige richtlijn zijn of op ideeën brengen:


8 opmerkingen:

 1. Wat een handig kluslijstje hierboven. Slim om nu alvast te oefenen met opruimen. Dat zal straks (als jij even wat minder kunt) handig zijn, denk ik.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nou, dat hoop ik inderdaad! Alles wat ik hem nu aanleer is straks hopelijk mooi meegenomen ;-)!

   Verwijderen
 2. Handig, zo'n lijstje! Die van plinten afstoffen voor kinderen van 2 of 3 jaar vind ik wel grappig. Die zijn nog klein, kunnen er makkelijk bij zonder diep te moeten bukken haha...
  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik had hem nog niet gezien: maar dat is echt een leuk en handig taakje voor die leeftijd denk ik!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 3. Handig lijstje! Ik moet zeggen dat ik, met 3 kindjes van 4 en jonger, af en toe wel eens moeite heb met het opruimen. Ze vinden het toch echt niet leuk hier en hoe zeer ik ze ook bemoedig, ze zien de lol er niet zo van in, zo'n berg speelgoed.

  Wat heb je trouwens een gezellig interieur. Ik heb antraciet banken gekocht hoewel licht ook mijn voorkeur had, maar met de kindjes durf ik dat niet aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ashley, 3 kindjes van 4 en jonger is ook pittig! Wat ik met mijn zoontje vaak doe is dat als hij bijv. met de mand met knuffels wil spelen, we eerst de duplo op gaan ruimen. Op die manier voorkom je dat het zo´n enorme berg speelgoed wordt. Het opruimen wordt dan aan het eind ook makkelijker.

   Leuk en praktisch een antraciet bank. Die van ons is inderdaad licht, wel iets donkerder als op de foto. Tot nu toe valt het mee met de vlekken, het is gelukkig een makkelijke stof: je hebt het er zo afgepoetst.

   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 4. Ik leer mijn kleine mannetje ook al opruimen en helpen. we hebben tegenwoordig een speelgoedkist. en het opruimen van zijn speelgoed gaat ook echt verrassend goed moet ik zeggen. Als hij minder zin heeft om op te ruimen maak ik er vaak een spelletje van. Dat helpt echt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk om te lezen hoe je je zoontje al zo betrekt bij het opruimen! Ik ga hier thuis ook mee aan de slag.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!