maandag 3 juli 2017

Mijn schoonmaakschema

 
Met interesse lees ik altijd hoe andere vrouwen het huis schoonmaken en hun eigen routine of schema daarin ontwikkelen. Nu heb ik wel gemerkt dat iedereen het weer op zijn eigen manier doet en het is ook het beste als je zelf een manier bedenkt die het beste bij je past om je huis schoon te houden en alle huishoudelijke taken te doen.

Zelf heb ik een schoonmaakschema gemaakt toen we in het huis kwamen wonen waar we nu wonen en dat gebruik ik nog steeds. Wel heb ik het af en toe wat aangepast. Van mezelf wil ik graag alles altijd schoon en netjes hebben en in in de loop van de tijd heb ik met twee kleine kinderen om me heen echt wel moeten leren om de lat een flink stuk lager te leggen!

Ik zal niet snel het gesprek vergeten wat ik had met een oudere vrouw over alle taken van een moeder en over schoonmaken en de wijze uitspraak die ze toen deed:

'Laat het nooit zo zijn dat jij je huis dient, maar laat het zo zijn dat het huis jou dient!'

Als je altijd maar aan het poetsen en schrobben bent en je wilt alles altijd blinkend schoon hebben, dan ben je eigenlijk je huis aan het dienen. Maar als je precies die schoonmaaktaken probeert te doen die nodig zijn om het prettig te maken voor jezelf en je gezin, dan zorg je dat je huis jou dient. Dus niet te overdreven schoonmaken, gewoon doen wat moet gebeuren en regelmatig ook iets durven loslaten als er iets belangrijkers te doen is! Mijn huis is best schoon en netjes, maar absoluut niet perfect. Ik zie altijd nog dingen die beter kunnen, maar ik leer steeds meer om te doen wat lukt in mijn situatie met twee kinderen van bijna 1 en 3 en de rest komt dan wel weer een andere keer. Onthoud altijd goed: je man en je kinderen zijn veel en veel belangrijker dan altijd een geweldig schoon huis!

Mijn schoonmaakschema geldt dan ook als leidraad. Ik houd me er niet altijd helemaal aan, ik doe wat haalbaar is. Soms heb ik een paar drukke dagen in een week en dan schuif ik bijvoorbeeld wat. De ene week doe ik alle richeltjes, plankjes en hoekjes van de badkamer en de wc's en de andere keer alleen wat echt nodig is en ben ik in kwartiertje klaar zodat ik bijvoorbeeld iets langer met de was bezig kan zijn. Sommige dagen komt er even heel weinig van schoonmaken, maar dat haal ik dan een andere week wel weer in door het extra goed te doen. In ieder geval houd ik doormiddel van dit schema wel de controle over mijn schoonmaaktaken en loop ik niet achter de feiten aan en dat vind ik erg prettig werken!

Hieronder zal ik mijn schema met jullie delen. Ik heb drie keer een * geplaatst, als je zo'n * ziet staan kun je onderaan het schema lezen wat ik daarmee bedoel:

Elke dag
- Na iedere maaltijd even zuigen rond de eettafel met de kruimeldief en eventueel waar nodig de vloer nat afdoen.
- Iedere morgen een schone vaatdoek neerleggen.
-  's Avonds keuken 'schoon' achterlaten: wasbak, aanrecht en kookplaat en evt. spetters van het koken op de tegeltjes even snel nat afdoen.
- Wanneer nodig WC even nat afdoen (niet iedere dag).
- Wanneer nodig beneden even snel zuigen (niet iedere dag).


 
Maandag
- Schoonmaaktaak van de dag (30-45 minuten): Benedenverdieping en banken goed zuigen en vloer dweilen.  
- Overige ta(a)k(en) (30-45 minuten)*
- Wastaak (30 minuten) **

Dinsdag
- Schoonmaaktaak van de dag (30 - 45 minuten): WC beneneden en WC boven schoonmaken.
- Overige ta(a)k(en) (30 - 45 minuten)
- Wastaak (30 minuten)

Woensdag
- Schoonmaaktaak van de dag (30 - 45 minuten): De bovenverdieping, trappen en de zolder zuigen waar het die week nodig is. Ongeveer 1 x in de 4 weken ook de bovenverdieping dweilen.
- Overige ta(a)k(en) (30 - 45 minuten)
- Wastaak (30 minuten)


Donderdag
- Schoonmaaktaak van de dag (30 minuten): Badkamer schoonmaken.
- Overige ta(a)k(en) (30 - 45 minuten)
- Wastaak (30 minuten)

Vrijdag
- Schoonmaaktaak van de dag (30-45 minuten): Om de twee/drie weken de keuken schoonmaken en in de overige weken een maandelijkse tot jaarlijkse taak.***
- Overige ta(a)k(en) (30 - 45 minuten)
- Wastaak (30 minuten)

Zaterdag
- Schoonmaaktaak van de dag (30 - 45 minuten): Maandelijkse tot jaarlijkse taak
- Overige ta(a)k(en) (30 - 45 minuten)
- Wastaak (30 minuten)


Stoffen 
Stoffen doe ik gewoon tussendoor in de momenten van de week dat ik tijd heb. Ik heb dat dus niet gepland op een dag, maar zie per week wanneer ik een gaatje heb en soms schuif ik het gewoon een week door als ik geen tijd heb of ik doe twee weken over een verdieping in plaats van één. Ik houd de volgende volgorde aan:
Week 1: Woonkamer en gang stoffen of nat afnemen.
Week 2: Alle slaapkamers, overloop en trap van de bovenverdieping stoffen of nat afnemen.
Week 3: Zolder, overloop en trap van de zolder stoffen of nat afnemen.
En dan begin ik weer bij week 1, dus de woonkamer en de gang.

* Overige taken zijn dagelijkse tot tweewekelijkse taken zoals: luieremmers verschonen, prullenbakken legen, boodschappenbriefje maken, post opruimen, bedden verschonen, vaatwasser uitruimen, strijken enz.
** Een wastaak is een was draaien, ophangen, voorbehandelen of opvouwen.
*** Een maandelijkse tot jaarlijkse taak zijn taken zoals: ramen zemen, oven schoonmaken, koelkast schoonmaken, keukenkastjes van de binnenkant afnemen, kledingkasten uitzoeken enz. 

Op Pinterest vond ik nog een leuke poetsplanner. Als je op deze link klinkt dan vind je hem vanzelf als je naar beneden scrolt en kun je hem uitprinten zodat je je eigen schema kunt maken en invullen:

http://fieve.blogspot.nl/search/label/Uitprinten
 
Ik ben benieuwd of jullie nog handige tips hebben om schoon te maken? En vinden jullie het handig om met een schoonmaakschema te werken of juist helemaal niet?

16 opmerkingen:

 1. Leuk om te lezen hoe een ander het doet. Je vind me vast een schoonmaakfreak als je hoort dat ik elke week het hele huis poets (behalve zolder/logeerkamer, die vaak om de week). Ik poets ongeveer iedere dag een uur, terwijl zoon in de box speelt. Andere taken gaan gewoon tussendoor. Per week 3 a 4 wassen, dus lang niet iedere dag ben ik daar mee bezig. Vloer zuig probeer ik om de dag te zuigen op de benedenverdieping, maar soms is het vaker nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Rianne,
   Ook leuk om te lezen hoe jij het aanpakt! Zuigen is hier ook steeds vaker nodig, onze oudste heeft sinds kort een zandbakje, dus ja dan begrijp je het wel. Ik heb meestal iets van 4 wassen per week, maar in de andere dagen ben ik dan vaak bezig met opvouwen en ik heb ook altijd best wel wat vlekken voor te behandelen. Soms heb ik geen wastaak die dag en dan gebruik ik mijn tijd vaak om een overige taak te doen die wat meer tijd kost zoals bijvoorbeeld een grote strijk wegwerken.
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 2. Wat een mooie uitspraak van die oude mevrouw! Die ga ik onthouden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëtte,
   Ja, ik vond het inderdaad ook een heel leerzame uitspraak.
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 3. Ha Annemarie, foei lijddraad ;-) en dat voor een juf! Even plagen hoor, haha.. Leuk om te lezen hoe je het allemaal schoonmaakt. Ik heb ook een planner in mijn keukenkastje, maar ik hou me er niet zo goed aan. Bij mij moeten de touwtjes wat strakker. Ik ben momenteel beetje aan het ruimen, spullen aan het wegdoen die alleen maar ruimte innemen, als het dan weer lekker netjes is is dat ook makkelijker schoonmaken. Blijft uiteindelijk voldoening geven hè, als het netjes en schoon is. Vind ik nog steeds bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Lisanne,
   Ja, het is wat voor een juf he ;-). Maar juist door mijn schema als lijddraad te nemen blijft het ontspannen! Ik heb vanmorgen ook twee rommelige plankjes in de keukenkastjes uitgezocht en heb ook zin om nog wat andere kasten te doen, dat geeft inderdaad heel veel voldoening! Groot gelijk dat je het schoonmaken tijdens het ruimen even op een lager pitje zet.
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
  2. O ja haha, nu snap ik het pas. Snel even verbeteren. Oei, mijn spelling gaat serieus waar erg achteruit sinds ik geen 'echte' juf meer ben!! ;-).
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 4. Hoi Annemarie,

  Je vraagt of we een schoonmaakschema handig vinden. Ik gebruik het zelf niet, ik weet van 2 vriendinnen die het wel gebruiken. Nu scheelt het voor mij dat ik 3 uren in de week hulp in de huishouding heb. Wat ik iedere dag doe is de beneden stofzuigen (bijkeuken, keuken, kamer en badkamer) en 10 tot 12 wassen per week. Vaak zo 2 per dag.
  Wat me opvalt in je schema is dat er een paar keer staat "even snel". Bedoel je echt dat je dat snel wilt doen of is het een manier van verwoorden?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Erna,
   Ik heb bewondering voor je: 10-12 wassen per week. Fijn dat je wat hulp hebt! Met 'even snel' bedoel ik dat ik de dingen niet heel precies schoonmaak, maar wel zo dat het voor het zicht weer netjes is. Het echte precieze werk komt dan wel weer als het echt aan de beurt is.
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 5. Dat is idd een wijze uitspraak van die vrouw!
  Ik heb het huishouden echt moeten leren...Sinds deze week sta ik om half 6 op en dan kan ik zóveel doen voordat iedereen naar school is en het lukt me ook om iets extra's aan te pakken, daarna begin ik de dag rustig met koffie en stille tijd!:) Elke dag heb ik 2 wassen, die doe ik 's ochtends en 's avonds.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Lieneke,
   Dank voor je reactie! Ik kan me voorstellen dat als je vroeger opstaat dat veel rust geeft en je al een hoop gedaan hebt!
   Hartelijke groet, Annemarie

   Verwijderen
 6. Hoi,
  Ik ben denk ik ook een poetser. Iedere week het hele huis. Op maandag en dinsdag werk ik (ook als juf). Dan doe ik niet veel in het huishouden. Wel de keuken opruimen en stofzuigen. Dit is hier ook een dagelijkse routine.
  Op woensdag is het wasdag en ruim ik de boel op. Als het opgeruimd is ben ik zo klaar met poetsen.
  Op donderdag poets ik de (slaap)kamers boven,de overloop en trappen.
  Vaak heb ik de smaak te pakken en ga ik gelijk 's middag door tijdens het middagdutje van de kids. Dan ben ik er in een keer vanaf. Dan poets ik beneden. De keuken poets ik ook iedere week.
  Op vrijdag doe ik vaak de boodschappen en een extra taak.
  Zaterdags draai ik vaak weer wasjes en doe ik meestal nog een extra taak (bakken, tuin en/of een maandtaak).
  Zo wordt alles iedere week schoon gemaakt En ben ik er niet veel tijd mee kwijt. Want mijn kinderen zijn mij inderdaad ook veel meer waard.
  Op donderdag gaat peuterlief naar de psz dus heb ik mijn handen vrij en heeft zij er geen last van. Verder vindt ze het geweldig om mee te helpen. Prima.
  Manlief poetst iedere week de badkamer en dagelijks de wc's.
  Mijn valkuil: de was opruimen. Het kan zomaar dagen in de wasmand blijven liggen. .
  Yvonne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Yvonne,
   Leuk om te lezen hoe het er bij jullie aan toe gaat!
   Het is vast erg netjes bij jullie! Knap dat je op donderdag alle kamers kunt poetsen, ik zou het niet halen... Maar ik ben denk ik ook best pietje precies in het schoonmaken. Als ik iets aan de beurt is, dan doe ik het goed: in alle hoeken en gaten zeg maar...dus dan doe je er ook weer langer over. De was vind ik altijd leuk om te doen, dus dat houd ik altijd automatisch wel goed bij. Hier wil mijn zoontje ook altijd graag meehelpen, vind ik ook heel gezellig!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 7. Ik vind het ook altijd fijn als je een lekker schoon en fris huis heb. Ik heb ook mijn vaste dagen om te poetsen en zelfs heb ik een dag van de week ingepland waar ik lekker helemaal niks poets.Nu heb ik wel een witte kat en een grijze vloer en dat is niet erg handig bedacht. Nu stofzuiger ik bijna elke dag en eerst vond ik dat verschrikkelijk, maar heb nu een nieuwe stofzuiger die veel lichter is en meer zuigkracht heeft echt ideaal. Je moet het jezelf makkelijk maken en niet moeilijker.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!