vrijdag 25 mei 2018

Dankbaarheid oefenen

Wat is er elke dag veel om dankbaar voor te zijn. Zeker als we bedenken dat we eigenlijk helemaal niets verdiend hebben en dat alles wat we ontvangen genade van de Heere is!

Toch kan het regelmatig gebeuren dat je helemaal niet dankbaar bent. Allerlei vragen of verdrietige en moeilijke gebeurtenissen kunnen het zicht op dankbaarheid vertroebelen. Dan kan het helpen om heel bewust alle dingen waarvoor je dankbaar bent in herinnering te roepen zodat er weer meer plaats voor dankbaarheid en blijdschap in je hart komt.

Op een bijbelschooldag van een paar maanden geleden noemde een leraar twee mooie manieren om dit in de praktijk te oefenen.

Als eerste noemde hij het aanleggen van een dankbaarheidsschrift. Dit lijkt een beetje op het dankbaarheidslijstje waarover Ann Voskamp schrijft in haar boek 'Duizendmaal dank.' In het schrift schrijf je elke dag iets op waarvoor je dankbaar bent. Het mag van alles zijn. Er is alleen wel een belangrijke spelregel: je mag ieder dankpunt maar èèn keer opschrijven en op een andere dag niet nog een keer gebruiken. Zo blijft dankbaarheid niet zomaar iets algemeens, maar leer je heel bewust te kijken naar de geschenken die je iedere dag krijgt en geef je ze een naam.

De tweede manier is een oefening die er op lijkt. Je kunt dit samen met je kinderen doen, bijvoorbeeld in de auto. Bij deze oefening noem je om de beurt iets op waarvoor je dankbaar bent. Ook hier geldt dat iets wat al genoemd is niet nog een keer genoemd mag worden. Degene die het langst dankbaarheidspunten op kan noemen, heeft gewonnen. Je kunt dit spelletje ook spelen zoals 'Ik ga op reis en ik neem mee...' Je zegt dan: 'Ik ben dankbaar voor....' De volgende herhaalt dan wat er door de anderen is gezegd en voegt er een nieuw dankpunt bij zodat de lijst om te onthouden steeds langer wordt.

De leraar vertelde dat als ze een heel stuk moest rijden in de auto de kinderen wel eens een beetje gingen ruziën op de achterbank. Doormiddel van deze dankbaarheidsoefening stopten de kinderen met ruziën en ontstond er weer een fijne sfeer!

6 opmerkingen:

 1. Kijk, een nieuwe blog van je. Leuk!
  Een mooi en belangrijk thema: dankbaarheid. Het bijzondere is dat ik net onder de afwas het lied 'Count your many blessings' luisterde (van de fountainview Academy). Zo mooi!
  Bedankt voor het delen van je ideeën.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad een prachtig lied, ook om onder de afwas te luisteren ;-). Ik vind Fountainview Academy ook geweldig. Vaak rustige muziek en zo mooi uitgevoerd!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 2. Wat een mooie blog heb je Annemarie, 'toevallig' kwam ik m tegen! Gods zegen toegewenst in je leven en door je schrijfsels!
  Een goed idee, zo'n dankbaarheidsschriftje.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Sandra,
   Dankjewel, bemoedigend om te horen ;-). Jij ook Gods zegen!
   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen
 3. Dag Annemarie! Ik ben blij dat je weer blogt, ik had je stukjes al gemist... Ik heb zelf ook wel eens een dankbaarheidsdagboek bijgehouden, maar door drukte en zorgen raakte het weer achterin de la. Ik schrijf nu dankpunten in mijn stille-tijd-schrift, dat werkt goed. Want juist in moeilijke tijden geeft dankbaarheid zoveel vrede en laat het je zoveel van Gods liefde en trouw opmerken. Bedankt voor je berichtje, veel zegen gewenst voor jullie!
  Groetjes van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Wat een goed idee om het in je stille-tijd schrift te doen, dan houd je het inderdaad veel langer vol!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!