woensdag 17 juni 2015

Hoe vertel ik het Evangelie aan mijn kind?

 
 
Mijn man en ik proberen regelmatig het Evangelie aan ons zoontje te vertellen, ook al is hij nog maar erg klein. Nu vond ik het de laatste tijd wat lastig: wat moet ik precies zeggen en hoe kan ik het op een Bijbelse manier kort en duidelijk uitleggen zonder iets te vergeten? Toen herinnerde ik me 'Het woordeloze boek' van Stichting IKEG. Toen ik voor mijn trouwen nog voor de klas stond had ik dit een keer gebruikt voor mijn Bijbelverhaal. Het is eigenlijk bedoeld als Evangelisatiemateriaal, maar ik vind het een ontzettend mooie manier om het Evangelie aan (heel jonge) kinderen uit te leggen. Het is ook heel Bijbels. Zo wordt er bijvoorbeeld benadrukt dat de liefde van God gebaseerd is op Wie Hij is. Het gaat om Zijn liefde ONDANKS wie we zijn en niet omdat de kinderen zo speciaal en lief zijn (dus geen humanistische of psychologische benadering). Het helpt mij heel goed om op een eenvoudige, korte manier alles uit te leggen.

Het Woordeloze boek is een heel eenvoudig boekje met 5 verschillende kleuren. Deze laat je èèn voor èèn aan de kinderen zien en per bladzijde vertel je wat de kleur te zeggen heeft. Je kunt dit gebruiken voor heel jonge kinderen, maar ik denk dat het heel goed is dat wat oudere kinderen het Evangelie ook nog regelmatig horen. Het is ook een idee om oudere kinderen zelf per kleur het Evangelie aan hun broertje of zusje uit te laten leggen.

Zelf gebruik ik 5 verschillende kleuren bladeren (in plaats van een boekje) en laat ik elke keer een kleur aan mijn zoontje zien. De gekleurde papieren houden zijn aandacht er goed bij, vooral de mooie gouden glimmende vind hij erg interessant :-). Ik zal hieronder kort een samenvatting geven van wat ik per kleur aan de orde laat komen:

 Goud: God de Vader
Hier vertel ik iets over de heerlijkheid en de zuiverheid van de Heere God. De Heere God is de Allergrootste Koning. Hij heeft nog nooit iets verkeerds gedaan. Hij is zo
goed en zo machtig.

 Donker: Zonden
Hier leg ik uit dat wij niet bij de Heere kunnen horen vanwege al onze verkeerde dingen (zonden) die we doen. Door onze zonden komen we in opstand tegen God. Ik noem een voorbeeldje van iets verkeerds en laat dan zien dat het zwart en het goud niet bij elkaar passen. 
 
 Rood: De persoon en het werk van Christus
Hier vertel ik iets over de komst van de Heere Jezus (de Zoon van God) als baby. God is rechtvaardig en moet onze zonde straffen. De Heere Jezus is nam de straf op Zich. Hij stierf voor de zonden van de hele wereld aan het kruis met zijn bloed (rood). De Heere Jezus was de Enige Die deze straf kon dragen. In de eerste plaats omdat niemand, alleen de Zoon van God, zo'n zware straf kond dragen. En in de tweede plaats omdat Degene die stierf voor de zonden van andere mensen Zelf geen zonden kan hebben. De Heere Jezus is de Enige die, net als de Heere, ook geen zonden heeft. Daarna vertel ik over de opstanding en hemelvaart. De Heere Jezus heeft de dood en de zonden overwonnen!

Wit: Rechtvaardiging
Maar hoe kunnen we door de Heere Jezus dan weer bij de Heere God komen? Door naar de Heere Jezus toe te gaan (bidden). Als wij op Hem vertrouwen en echt berouw (spijt) hebben van onze zonden wil Hij met ons ruilen. Hij neemt dan onze zwarte zonden, waarvoor Hij gestorven is aan het kruis, en wij krijgen een heel nieuw, schoon leven.  Dan kunnen we weer bij de Heere God horen en recht (voor oudere kinderen rechtvaardig) voor de Heere God staan. We zijn rein en schoon (wit) voor Hem. We mogen Zijn kind zijn. Ook als we daarna weer verkeerde dingen doen blijven we een kind van God. Want als we gezondigd hebben mogen we steeds weer naar de Heere Jezus toegaan en wil Hij ons steeds weer vergeven en schoon maken (reinigen).

Groen: Groei
De Heere wil niet dat we hetzelfde blijven. Hij wil graag dat we steeds meer gaan begrijpen en leren van Hem en dat we steeds meer gaan leven tot Zijn eer. Dat heet groeien. Als we een kind van de Heere zijn geworden dan krijgen we de Heilige Geest in ons hart. De Heilige Geest wil ons hierbij helpen.

Als je het allemaal wat uitgebreider wilt lezen klik dan hier. Via deze site kun je de uitgebreide uitleg (heel mooi) downloaden van het Woordenloos boek en ook een voorbeeld van een gesprek wat je met je kind kunt hebben.

 
 

3 opmerkingen:

  1. Mooi Annemarie. Ik ben er ook mee bekend van het clubwerk dat ik heb gedaan. Ook onze kinderen hebben deze boekjes regelmatig gebruikt. Dank je voor het delen, zo kun je ook andere ouders weer inspireren.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Annemarie,

    Ik was aan het zoeken naar verwerkingsideeën met de Bijbel en kwam het kleurenlied tegen (https://www.youtube.com/watch?v=Pucm2PeIsG0). Ik moest denken aan dit blog van jou, dus vond het leuk om het aan je te laten weten, omdat het er wel bij aansluit. Ik ga zelf dit lied aan Boaz leren.

    Groetjes, Annelies

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!