vrijdag 11 september 2015

De vreugde van de Heere in je hart en huis

Ons zoontje even in een verhuisdoos gezet. Best leuk, voor even dan ;-).
Het is momenteel een beetje een drukke en rommelige tijd hier omdat we midden in onze 'verhuismaand' zitten. We hebben 1 september de sleutel van ons nieuwe huis gekregen en over een maand moeten we uit ons oude appartement zijn. Precies een maand dus om te klussen en over te gaan. Eigenlijk heb ik niet veel tijd om te bloggen, maar ik vind het altijd zo heerlijk om te doen en nu heb ik dan toch even een uurtje gevonden waarop het kan ;-).

Tot nu toe gaat het allemaal goed gelukkig en er is al een hoop gedaan. Toch merk ik wel dat ik deze maand wat drukker ben en het is overal ook een rommeltje. Juist in zo'n periode merk ik dat je makkelijker 'even snel' je stille tijd doet, dat je wat vluchtiger bent, wat makkelijker iets zegt wat je beter niet had kunnen zeggen en dat het wat lastiger is om de rust in je hart en in je hoofd te bewaren en dicht bij de Heere te blijven.

Nu las ik precies in het weekend voordat we de sleutel kregen weer eens een stukje uit heb boek 'De Godvrezende vrouw' van Martha Peace. Het was een mooi stukje wat mij hielp om extra goed voorbereid de drukke verhuismaand in te gaan. Het ging over de rol die wij als vrouwen (en moeders) hebben in ons huis en dat wij als vrouw en moeder vaak de toon zetten in huis en de sfeer bepalen. Ik citeer even een stukje uit het boek:

'Als mama niet blij is, is niemand blij!' We glimlachen als we het wandtegeltje in de winkel zien hangen. Maar onze glimlach verandert gauw in een frons als mama eens niet blij is. Dat komt omdat de vrouw en moeder van een gezin in huis vaak de toon zet. De toon die God wil dat zij aangeeft is er een van blijdschap, optimisme en een verheugen in de Heere en in haar gezin. Als jouw gezin jou moest beschrijven, wat zouden ze dan zeggen? Zouden ze zeggen dat je een godvruchtige, christelijke vrouw bent die van het leven en van haar Heere houdt? Of zouden ze zeggen dat je een ongelukkige, klagende, bittere vrouw bent?'

Toen ik dit las, bedacht ik me weer hoe ontzettend belangrijk het is om de vreugde van de Heere in je hart te hebben: constant, ook in een drukke, rommelige periode! Want als je die vreugde niet in je hart hebt, hoe kun je dan een opgewekte en blijde vrouw zijn in huis? Het is goed om deze vreugdevolle houding in ons hart te ontwikkelen. De onderstaande dingen kunnen ons daar bij helpen:

Martha geeft als advies om Schiftgedeelten op te zoeken die over de goedheid en de werken van God gaan. Lees die vaak en mediteer erover. Bij mij helpt het ook vaak om ze op te schrijven. Ik heb een leuk roze met wit boekje gemaakt, waarin ik allemaal teksten op kan schrijven en waar ik elke keer een andere bladzijde van kan neerzetten. Ik heb hem in de keuken staan, omdat ik er dan regelmatig even op kan kijken. Ik lees dan als ik langsloop even de tekst en daarna probeer ik er over na te denken en te bedenken hoe ik het vandaag in mijn leven kan toepassen. Ik heb het boekje nu helaas al ingepakt, anders had ik er even een foto van gemaakt ;-). Misschien doe ik dat nog een andere keer! 

Je kunt ook je lievelingsliederen uit je hoofd leren en die in je hoofd of hardop zingen als je aan het werk bent.

Verder kun je met je man en eventueel je kind(eren) delen wat voor goede dingen de Heere deze dag voor jou en de anderen heeft gedaan. Dat kunt je bijvoorbeeld tijdens het eten doen wanneer iedereen aan tafel zit. Je kunt ook iets delen van wat de Heere je in je stille tijd heeft laten zien. Zelf doe ik dat eigenlijk veel te weinig, maar het is wel heel mooi.

Probeer niet te piekeren en te tobben over problemen en overdrijf ze niet in je gedachten. Wees ook realistisch als er zich een probleem voordoet. Zie de realiteit onder ogen, maar probeer wel optimistisch te blijven. Bij ons wordt het nu steeds rommeliger en drukker en er moet nu nog een heleboel gebeuren en dan kun je soms worden meegenomen door negatieve gedachten. Ik merk dan dat het goed is om zoiets te bedenken als: 'Er moet nog een heleboel gebeuren, dat is waar. Maar de Heere zal me elke dag helpen om te doen wat ik moet doen, want Hij geeft me kracht.' 

Als je merkt dat je worstelt met zelfmedelijden of niet gewaardeerd worden door je gezin, word je dan bewust van je gedachten. Als anderen zondigen en dat ervoor zorgt dat je deze gedachten hebt, praat dit dan uit op een zachtmoedige en Bijbelse manier met diegene. Als ze niet kloppen, vervang deze gedachten dan door ware, Bijbelse gedachten. Spreek die gedachten uit voor jezelf of herhaal ze in je gedachten, zodat je leert om 'al wat waar is, al wat eerbaar is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat lieflijk is, al wat welluidend is (Filippenzen 4:8)' te bedenken. Bijbelse, ware gedachten zorgen voor vreugde in je hart!

Als het echt een beetje teveel wordt en je hebt bijvoorbeeld extra rust nodig (bijvoorbeeld op bepaalde tijden in de maand ;-)) dan is het goed om dat niet te negeren en om niet maar de hele tijd door en door te gaan. Probeer dan rustmomenten in te plannen en leg herder uit aan de anderen wat je doet. Gebruik deze rust niet om te hangen of te piekeren, maar alleen als het nodig is en als het je daarna weer helpt om met frisse moed verder te gaan.

Als je 's ochtends uit bed gaat denk dan: 'Dit is de dag die de HEERE gemaakt heeft, laten wij op deze dag ons verheugen en verblijd zijn.' (Psalm 118:24) Als je bedenkt dat iedere dag een dag is die de Heere heeft gemaakt, dat iedere dag dus niet voor niets is en dat Hij erbij is, dan helpt dat veel om de dag met vreugde in te gaan.

Laat aan de andere gezinsleden merken dat je in hen geïnteresseerd bent, ook al heb je het druk. Maak gebruik van bepaalde momenten met je man om hem een extra kus of knuffel te geven. Geef tussendoor ook korte momenten van aandacht aan je kinderen. Martha noemt het voorbeeld om tijdens het dweilen van de keukenvloer even de tijd te nemen om een knuffel aan je kind te geven en in zijn oor te fluisteren: 'Ik houd van jou. Jij maakt me zo blij. God heeft jou aan ons gegeven!' Zelf probeer ik dit ook tijdens het inpakken door met mijn zoontje te doen. Ik heb hem nog maar weinig naar de oppas gebracht, dus hij is er bijna altijd bij en dat gaat eigenlijk heel goed. Mijn zoontje ligt nu op bed, maar net heb ik denk ik wel anderhalf uur dozen ingepakt en echt lekker veel gedaan terwijl hij steeds om me heen speelde en ik hem af en toe wat aandacht gaf. Even tussendoor (al is het maar vijf minuten) met hem spelen, knuffelen, aandacht geven is zo gedaan en zorgt echt voor een blij kind!

Wat ik verder zelf ook leer in deze drukke tijd is dat het heel belangrijk is om je stille tijd te blijven doen. Elke dag het Woord van de Heere tot je nemen zorgt ervoor dat je je vreugde veel beter vasthoudt. Het is net als eten en drinken: dat heb je elke dag nodig. Sla je het een dag over, dan wordt je slap en moe en voel je je niet lekker. Ik probeer ook nu elke dag de Bijbel open te hebben. Soms wel wat korter als anders en een vast tijdstip (wat ik anders vaak wel doe) lukt ook niet altijd. Maar 't is altijd weer fijn om, ook al is het maar even, een stukje te lezen en door te laten dringen in je hart wat de Heere je wil zeggen. Ik schrijf meestal ook nog kort wat op van wat ik wil meenemen de dag in. Ook bid ik na het lezen en breng ik alles bij de Heere.

Verder probeer ik nu te leven per dag. Een dag tegelijk, dat is ook wat de Heere Jezus ons leert. Ik krijg kracht voor deze dag en morgen zal de Heere ook weer voor me zorgen en ik merk dat Hij dat ook echt doet!

Het helpt me ook om in tijden van drukte, zoals nu, me te realiseren wat echt belangrijk is. Soms stel ik mezelf de vraag: wat zou de Heere nu belangrijker vinden?  Pas had ik dat bijvoorbeeld met mijn stille tijd. Ik wilde eigenlijk nog iets gaan regelen voor de verhuizing en op dat moment leek dat echt heel erg belangrijk. Maar toen bedacht ik dat het veel belangrijker was om nog even mijn Bijbel te lezen, want dat had ik de hele dag nog niet gedaan. En mijn ervaring is dat als je er dan voor kiest om in je Bijbel te lezen het met die andere dingen ook heus wel goed komt, omdat de Heere daar dan mee helpt!

Ook iets heel belangrijks wat ik aan het leren ben, is dat niet alles perfect hoeft. Het liefst zou ik willen dat alles straks in het nieuwe huis meteen helemaal leuk staat, alle schilderijen en plankjes aan de muur, alles netjes enzovoort. Maar dat gaat dus echt niet gebeuren en dat geeft eigenlijk ook helemaal niets! Als je altijd maar alles perfect wilt, dan kan dat ook een stukje vreugde in je leven wegnemen. Natuurlijk is het belangrijk om je verantwoordelijkheid te nemen en om goed je best te doen en niet lui te zijn, maar je kunt ook teveel willen. En dan kan het zijn dat je een beetje mopperig of gehaast wordt. Ik merk dat als ik dingen meer los laat, ik ontspannener ben en minder snel boos ben of ga mopperen.

Houd van de Heere God en houd bijna evenveel van je gezin. Verheug je vol blijdschap in datgene wat de Heere Jezus Christus voor jou heeft gedaan, wat Hij nu doet en wat Hij in de toekomst zal doen. Dat geeft vreugde in je hart en in je huis!  

Nu maar hopen dat ik de vreugde van de Heere vast kan houden, ook de komende twee weken. Het zal alleen nog maar drukker worden de komende dagen. Ik weet ook niet of ik nog kan bloggen tussendoor. Voordat ik met deze blog begon, heb ik voor mezelf bedacht dat de Heere, mijn man, mijn kind, familie en andere vrienden eerst komen en dan pas mijn blog. En daar houd ik me aan en dat is ook echt goed, merk ik! Maar wie weet, vind ik soms toch nog even de tijd om iets te schrijven. En lukt het de komende periode niet, dan geeft dat ook niet en weten jullie hoe het komt. In ieder geval heb ik nu wel weer een lang stuk geschreven, zie ik. En mijn bloguurtje is inmiddels ook om ;-). Tijd dus om te stoppen en aan het eten te beginnen. Met de op de achtergrond een paar van mijn lievelingsliederen aan ;-).

Liefs en zegen van Annemarie

13 opmerkingen:

 1. DANK. Mooie waardevolle dingen schrijf jij toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je wel! Dat had ik echt even nodig. Mooi dat God jouw "vrije uurtje" zo kan gebruiken.
  Succes met jullie verhuizing!
  Groetjes, Marjan

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjan,
   Dankjewel voor je reactie. Fijn dat dit stukje voor jou (zonder dat ik dat wist) precies even op tijd kwam! Mooi hoe de Heere dan werkt!

   Verwijderen
 3. Ha Annemarie, wat een mooi en leerzaam blogje! Niet alleen voor jezelf maar ook voor mij ;) succes met verhuizen! Liefs Ariëlle

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Annemarie!

  Wat fijn dat je dit ondanks alle drukte met ons wilt delen, wat een heerlijke bemoediging, dank je wel! Vooral dat stukje over: eerst in de Bijbel lezen en dan komt al dat andere dat zo belangrijk leek ook wel. Dat moet ik dagelijks weer leren... Succes met jullie verhuizing en groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Ja inderdaad, dat moet ik ook dagelijks leren hoor, 't lukt niet altijd. Maar als ik dan toch weer eerst mijn Bijbel heb opengedaan geeft dat weer zoveel rust en vrede! Hartelijke groetjes Annemarie

   Verwijderen
 5. Wat een mooi stukje, maar vooral: wat een schattig hoofd komt er uit die doos 😍😍😍 mis hem wel een beetje hoor.. Je kunt die doos ook opsturen naar mij ☺️ Succes met alles! De drukte in Nederland mis ik echt niet... Liefs 🐷

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marit,
   De doos wil ik wel opsturen, maar de inhoud niet :-)!!!

   Verwijderen
 6. Hoi Annemarie, zojuist de tijd even genomen om je blogje te lezen. Mooi wat je schrijft, dank je wel! Veel succes met de verhuizing (of is die inmiddels achter de rug?). Ga lekker genieten van je nieuwe huis en alles hoeft inderdaad niet gelijk perfect. Snap je wel helemaal hoor, zo zit ik ook in elkaar. Maar het is misschien ook wel lekker om straks op je gemak alles steeds gezelliger te maken. Groetjes!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Annelies,
   Nee, alles hoeft inderdaad niet gelijk perfect! Gelukkig lukt het nu aardig om alles rustig aan te doen en dat is inderdaad eigenlijk veel leuker! Maar wel fijn even, dat stukje herkenning ;-).
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 7. Reacties
  1. Het gaat goed met ons! De verhuizing is heel goed gegaan gelukkig en daar zijn we erg dankbaar mee! Zie ook mijn laatste blog ;-). Liefs Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!