dinsdag 5 juli 2016

Zelf nasikruidenmix maken


Een tijd terug heb ik van een collega van mijn man het recept gekregen voor nasikruidenmix en laatst heb ik die weer een keertje uitgeprobeerd. Het beviel erg goed en het is een fijn idee dat je weet dat er in deze mix alleen maar kruiden zitten. Het recept komt uit het boek 'Spice wise, koken met kruiden en specerijenmixen zonder zout' en van de schrijvers van het boek kreeg ik toestemming om de nasikruidenmix op mijn blog te plaatsen. In het boek staan nog veel meer lekkere recepten, bijvoorbeeld het recept voor eigen gemaakte satésaus en die bevalt bij ons ook erg goed. Als je nieuwsgierig bent geworden naar het boek kun je er hier over lezen of het eventueel bestellen. 

Hieronder het recept van de nasikruidenmix met een hoeveelheid kruiden voor ongeveer een portie nasi voor 4 personen.

3 theelepels korianderzaad
2 theelepels komijnzaad
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel witte peper
2 theelepels knoflookpoeder/gemalen knoflook
halve theelepel cayennepeper
2 theelepels uienpoeder
2 theelepels selderijblad
4 theelepels paprikapoeder

Zelf maak ik de mix van te voren klaar in een bakje, even goed alle kruiden door elkaar heen roeren met het theelepeltje en je hebt het al klaar staan voor die avond.


Net als bij de 'nasi met een pakje' voeg je de mix toe op het moment dat je anders het pakje kruidenmix toe zou voegen. Dit is na de kip en de groenten: aan het eind dus. Zelf gebruik ik de volgende groenten in de nasi: ui, prei, paprika en aan het eind doe ik er taugé bij. Deze groenten vind ik erg lekker in combinatie met de kruidenmix.

Dit is een recept voor milde kruidenmix, dus als je van heel pittig houdt dan zou je eventueel van sommige kruiden wat meer kunnen doen. Ik proef altijd een beetje tijdens het koken of het lekker is en anders doe ik er van sommige kruiden nog wat bij. Ik heb er ook nog een klein beetje water bij gedaan, hoewel dit niet in het recept staat. Gewoon even uitproberen!

Wat ook handig is, is om een grotere hoeveelheid kruidenmix in een keer klaar te maken en dat in bijvoorbeeld een weckpotje met een etiketje 'Nasikruidenmix' te bewaren. Dan hoef je de mix maar een keer in de zoveel tijd te maken en kun je de voorraad uit het potje ook voor andere keren gebruiken. Dat scheelt weer tijd en is even snel als een pakje!

3 opmerkingen:

  1. Handig, een recept voor nasimix. Ik doe meestal maar wat. (Overigens pakt dat meestal ook wel lekker uit hoor.) Zelf houd ik van lekker spicy, dus bij mij zou er wat meer peper door de mix komen én ik houd erg van verse gember.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dank je wel! Ik wil het in de vakantie uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Ariëlla,
      Wat leuk! Ik hoop dat jullie ervan genieten!
      Groetjes, Annemarie

      Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!