zaterdag 12 november 2016

Voddie Baucham over het Bijbels huwelijk


Op YouTube zijn sinds kort een aantal lezingen van Voddie Baucham geplaatst over het Bijbels huwelijk met Nederlandse vertaling. Gisteren heb ik daarvan onderstaande lezing geluisterd tijdens het stoffen (Dat is een groot voordeel van stoffen: je kunt  makkelijk lezingen luiteren ;-)). Het onderwerp van de lezing is: 'Bijbelse communicatie in het huwelijk' aan de hand van Efeze 4: 25-32. In het begin is het geluid niet erg goed, maar dat wordt al snel opgelost. Onderstaande punten zijn me bijgebleven:

* De twee belangrijkste dingen die we als getrouwd stel kunnen doen zijn:
1) Een conflict oplossen: de bereidheid hiervoor hebben en er samen voor gaan zitten.
2)Vergeven: leren om vergevingsgezind te zijn.
Als je deze twee dingen kunt met elkaar, dan kun je volgens Voddie wel 1000 jaar getrouwd blijven ;-).

* Deze twee waarheden moet je altijd in gedachten houden als je een conflict hebt:
1) Dit is mijn echtgenoot. God gaf hem aan mij voor mijn bestwil. Ook als je boos wordt, ook als de ander je pijn doet...
2) Ik kan mezelf niet goed en nauwkeurig waarnemen. Je echtgenoot kan jou zien op een manier zoals jij jezelf niet kan zien.

* Wanneer er een conflict plaatsvind dan moet je:
- Bereid zijn om het issue aan te pakken en uit te spreken op het moment dat het zich voordoet.
- Bereid zijn om niet defensief (aanvallend) te reageren naar de ander, maar de ander juist toestemming geven om iets te zeggen. Niet alleen met je woorden, maar ook met je lichaamstaal! Als je aanvallend reageert, dan stop je ook de mogelijkheid om verzoening te doen ontstaan in je relatie.

* Het is belangrijk dat je de waarheid vertelt, maar wel op een manier die goed is. Het is niet de bedoeling dat je het conflict aangaat om daarmee voordeel te trekken uit een kwetsbare echtgenoot. Het is wel goed als je iets zegt wanneer je ziet dat er iets is bij je echtgenoot dat hem hindert om te groeien in Chruistus en je verlangt ernaar dat de ander in genade groeit. Of als je iets ziet wat je huwelijk pijn doet en het is de bedoeling om genezing te brengen in je huwelijk (geen schade).
Het is dus goed om iets aan de orde te stellen als het opbouwt (dus niet afbreekt!) en het de gelegenheid past, zodat het genade geeft aan degene die het hoort.

* Deze vier dingen zijn belangrijk bij een conflict:
- De juiste woorden
- Op het juiste moment gesproken
- Op de juiste manier
- Met het juiste doel

* In Efeze 4: 32 staat: 'Vergeef elkaar, zoals ook God in Christus u vergeven heeft.' Wij zijn vergeven en daarom moeten wij vergeven. Wij zijn vergeven en daarom kunnen wij vergeven. Dat is ons woord van verzoening.


Er zijn dus ook nog meerdere lezingen van Voddie Baucham te zien over het huwelijk in Bijbels licht. Als het lukt zou ik ze graag allemaal willen luisteren. Ze gaan bijvoorbeeld over deze onderwerpen (klik als je de lezing wilt luisteren):

Man en vrouw in Bijbels perspectief
Verschil tussen man en vrouw in het huwelijk
Vervreemding van God en van elkaar

Als je ook van plan bent om iets te luisteren dan wens ik je heel veel zegen en hoop ik van harte dat het tot opbouw van je huwelijk is. Goede, stabiele huwelijken waarin de Heere aanwezig is kunnen in deze tijd een groot getuigenis zijn!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!