donderdag 2 maart 2017

Tien dingen die ik leer van het moederschap

Een van de mooie dingen van het moederschap is dat het je leven verrijkt en verdiept. Er zijn zoveel dingen die je van het moederschap kunt leren. Hieronder heb ik er tien opgeschreven, hoewel er vast nog wel meer zijn!

1) Dankbaarheid voor de gewone, dagelijkse dingen die toch zo bijzonder zijn
Ik hou zo van alle die kleine, gewone dingen die me vertellen dat ik moeder ben. Ik probeer steeds meer te leren om ze bewust te zien:
- de kleine laarsjes in de gang naast onze schoenen 
- het kleine roze knuffeltje in het wipstoeltje
- het duplo-bouwwerk in het speelhoekje wat tot morgen mag blijven staan
- de vingertjes op het glas van de woonkamerdeur
- het rompertje met een afbeelding van een klein muisje erop
'Geloofd zij de Heere; dag aan dag overlaadt Hij ons.' (Psalm 68: 20)

 
2) Geduld
Door mijn kinderen leer ik geduld. Met kinderen gaat alles veel langzamer. Zo klimt onze oudste bijvoorbeeld altijd op zijn gemak de trap op en af en wil hij soms ook halverwege nog 'even ditten' (even zitten). En dat doet hij ook als ik eigenlijk haast heb of in mijn hoofd nog heel veel moet doen... En dan alle dingen die je je kinderen aan moet leren en wat allemaal niet in één keer gaat: netjes eten, rommel opruimen, zindelijk maken... Het is soms moeilijk, maar ook een mooie leerschool voor geduld!
'Bekleed u dan, als uitverkorenen van God, heiligen en geliefden, met innerlijke gevoelens van ontferming,  vriendelijkheid, nederigheid, zachtmoedigheid, geduld' (Kolossenzen 3: 12)

3) Iets beter de liefde van God voor Zijn kinderen begrijpen
De liefde van een moeder voor haar kinderen gaat heel diep en is onvoorwaardelijk. Hoewel ik het nooit ten volle zal begrijpen, vind ik het bijzonder dat ik door mijn moederliefde weer iets beter de liefde van God voor Zijn kinderen ga verstaan.
'Zie, hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd.' (1 Johannes 3:1)

4) Vergeven 
Een van de moeilijke dingen van het moederschap is dat je al snel merkt dat ook bij je eigen lieve kinderen de zonde in het hart zit en dat ze verkeerde dingen doen. Maar juist daardoorheen leert God ons om steeds weer te vergeven zoals Hij ons ook iedere keer weer opnieuw vergeeft.
'Hij zal Zich weer over ons ontfermen, Hij zal onze ongerechtigheden vertrappen, ja, U zult al hun zonden werpen in de diepten van de zee.' (Micha 7: 19)

5) Overgeven en loslaten
Soms zou ik mijn kinderen wel altijd vast willen houden en overal voor willen beschermen. Maar dat gaat niet. Natuurlijk mag ik heel goed voor ze zorgen, maar ik moet ook leren om mijn kinderen over te geven aan God. Hij zal ze beschermen en Hij zal voor ze zorgen, ook daar en op die momenten waar ik het niet kan doen en waar ik ze los moet laten. Ik heb niet altijd alles in de hand, maar God wel.
'Daarom heb ik hem ook voor al de dagen dat hij op aarde is, aan de HEERE overgegeven.' (1 Samuël 1 28)

6) Mijn eigen belangen op de tweede plek zetten
Door mijn kinderen leer ik een beetje meer om te sterven aan mijzelf. Sterven aan jezelf klinkt misschien een beetje 'hoog' maar het betekent eenvoudigweg dat je leert om niet je eigen wensen, verlangens en belangen voorop te stellen maar die van een ander. In dit geval dus je kinderen. In de praktijk betekent dat bijvoorbeeld dat ik net even op de bank zit uit te blazen met een lekkere kop thee en dat ik dan toch weer op moet staan omdat een van de kinderen me nodig heeft. Of mijn eigen eten wordt koud omdat een van de kinderen eerst eten nodig heeft. En zo kan ik nog zoveel kleine en grote dingen bedenken.  Zo hoorde ik vandaag van een moeder die er elke nacht twee keer uit moest omdat haar kind huilde. Dit vraagt soms veel, maar ik moet niet vergeten dat juist die momenten van 'sterven aan mijzelf' ook veel waarde hebben als ik sterf zoals de tarwekorrel:
'Voorwaar, voorwaar, Ik zeg u: Als de tarwekorrel niet in de aarde valt en sterft, blijft hij alleen, maar als hij sterft, draagt hij veel vrucht.' (Johannes 12: 24) 

 
7) Meer waardering voor mijn moeder en schoonmoeder
Deze vrouwen hebben vier en zes kinderen opgevoed en nu ik zelf moeder ben weet ik dat dat heel wat van je kan vragen. Toen ik zelf nog geen kinderen had, had ik lang niet zo in de gaten wat er bij het moederschap allemaal komt kijken... Dat ga ik nu veel meer begrijpen en mede daardoor heb ik ze hoog staan!
'Eer je vader en moeder (dat is het eerste gebod met een belofte), opdat het je goed gaat en je lang leeft op de aarde.' (Efeze 6:1)

8) Wat het betekent om echt te vertrouwen en geen zorgen voor morgen te hebben!
Iets heel moois van kinderen is dat ze zo onbevangen en oprecht vertrouwen. Met mooie, grote en open ogen kijken mijn kinderen de wereld in. Als ik iets zeg dan gelooft onze oudste mij, want mama heeft het gezegd dus dan is het waar. Door het onvoorwaardelijke vertrouwen van mijn kinderen laat de Heere mij zien dat ik Hem ook helemaal kan en moet vertrouwen, zoals een kind dat doet. Verder maakt een kind zich meestal ook totaal niet bezorgd voor de dag van morgen. Pama en mama zorgen toch voor hen, dus dan is het goed!
'Kijk naar de vogels in de lucht: zij zaaien niet en maaien niet, en verzamelen niet in schuren; uw hemelse Vader voedt ze evenwel; gaat u ze niet ver te boven? Wie toch van u kan met bezorgd te zijn één el aan zijn lengte toevoegen?' (Mattheüs : 6: 26 en 27)

9) Ik vermag alle dingen door Hem Die Mij kracht geeft
Wat ben ik blij met de kracht van de Heere. Als ik moe ben geeft Hij mij kracht en Hij is altijd bij mij. Zonder Hem kunnen we niets doen. En Zijn kracht wordt juist in mijn zwakheid volbracht.
'Hij geeft de vermoeide kracht en Hij vermeerdert sterkte van wie geen krachten heeft. Jongeren zullen moe en afgemat worden, jongen mannen zullen zeker struikelen; maar wie de HEERE verwachten, zullen hun kracht vernieuwen, zij zullen hun vleugels uitslaan als arenden, zij zullen snel lopen en niet afgemat worden, zij zullen lopen en niet moe worden.' (Jesaja 40: 29-31)

10) Ik leer dat ik iedere dag weer opnieuw mag beginnen!
Sommige dagen als moeder gaan niet goed, ik ben regelmatig niet de moeder die ik wil en moet zijn. Er gaat geen dag voorbij of ik heb het in de gaten: ik ben niet perfect. Maar wat is het heerlijk dat ik als ik wakker wordt weer samen met de Heere opnieuw mag beginnen. Als ik mijn zonden beleden heb, hoef ik niet steeds achterom te kijken naar de dag die niet zo goed ging. Maar ik mag vooruit blikken en samen met Hem vol goede moed een nieuwe dag ingaan! 
'Het is de goedertierenheid van de HEERE dat wij niet omgekomen zijn, dat Zijn barmhartigheid niet opgehouden is! Nieuw zijn ze, elke morgen; groot is Uw trouw!' (Klaagliederen 3 : 22 en 23)

6 opmerkingen:

 1. Wat een prachtig artikel; ik ben er stil van.
  Gisteravond las ik juist het derde hoofdstuk uit Klaagliederen waaruit jij bij punt 10 ook citeert. Wat er in vers 25 staat vind ik ook zo mooi en wil ik je toewensen: 'De HEERE is goed degenen, die Hem verwachten, de ziel, die Hem zoekt.'

  Ik heb je artikel gekopieerd en hoop het morgen aan mijn vriendin te geven die ook moeder is.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëtte,
   Dankjewel voor je prachtige wens en mooi dat je het deelt met je vriendin!
   Hartelijke groetjes van Annemarie

   Verwijderen
 2. Dag Annemarie! Punt 8 over het onvoorwaardelijk vertrouwen op de Heere heeft mij erg bemoedigd, ik kan me zo gauw weer druk maken over allerlei dingen, terwijl we mogen weten dat onze Vader alles leidt en in Zijn hand houdt en ons nooit zal vergeten! Dank je wel en veel zegen gewenst als moeder in je gezin! Hartelijke groeten van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Dat is (helaas...) heel herkenbaar. Wat belangrijk om dan inderdaad te vertrouwen als een kind: iedere dag weer!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 3. Wat een waardevolle blog. :-) Af en toe ben ik ook wel geneigd de taken achtereenvolgend te doen zonder echt stil te staan bij de waarde ervan en te genieten van de kleine dingen die het moederschap bijzonder maken. Dankjewel!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ashley,
   Het is inderdaad een gevaar om steeds achter elkaar door te gaan. Maar juist als je de waarde gaat inzien van de kleine, bijzondere dingen en daar ook meer de tijd voor neemt, geeft dat blijdschap en zegen! Dus dat ben ik voor mezelf aan het oefenen ;-).
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!