maandag 20 februari 2017

Witlof (of prei) met ham en kaas uit de oven


Het is weer tijd voor een lekker recept! Deze ovenschotel had ik een poosje niet gemaakt, maar vorige week stond hij weer op het menu. Onderstaand recept is voor ongeveer 3 tot 4 personen:

Benodigdheden:
650 gram witlof
650 gram aardappels
melk
2 ons ham
kaas
klont boter
paneermeel
peper, nootmuskaat, kerrie, Provençaalse kruiden

Bereiding:
Haal de buitenste bladen van de witlof af en was de stronkjes schoon. 
Kook ze dan ongeveer 15 minuten.
Kook intussen de aardappels ongeveer 20 minuten. Voeg melk toe en stamp de aardappels tot een puree. Roer een klont boter en wat peper en nootmuskaat door de puree voor extra lekkere smaak.



Giet de witlof af en laat goed uitlekken (eventueel in een vergiet).
Doe in een ingevette ovenschaal een laagje aardappelpuree.
Snij de stronkjes witlof in partjes en wikkel elk stukje in een plakje ham.



Leg de rolletjes witlof met ham op de puree. Als je nog ham overhebt, leg die er dan bovenop.


Doe er dan plakjes kaas op en daarbovenop de rest van de aardappelpuree.
Als laatste strooi je er nog wat kaas, paneermeel en Provençaalse kruiden overheen.


Zet de ovenschotel daarna 20 tot 30 minuten in een voorverwarmde oven van 150 graden totdat je een mooi korstje hebt.
Wanneer je de ovenschotel bijvoorbeeld aan het begin van de middag al hebt klaargemaakt, zoals ik, is hij natuurlijk al helemaal afgekoeld. Doe hem dan 45 minuten in de oven op ongeveer 180 graden.

Tip:
In plaats van witlof kun je ook prei gebruiken. Je snijd de prei dan in 3 of 4 grote stukken voordat je hem kookt. Wanneer je de stukjes prei met ham in de ovenschaal hebt gelegd is het lekker om er nog wat kerrie op te doen. Verder kun je precies de bereiding die hierboven staat aanhouden.

2 opmerkingen:

  1. Hoi Annemarie,

    Het was vast lekker, maar.... Je kookt op deze manier je witlof twee keer! Dat is jammer van voedingsstoffen en smaak.
    Je kunt het ook direct in de oven doen! Dan ziet het er ook mooier uit, doordat je de ham strakker om de verse stronkjes kunt wikkelen....

    Groetjes, Dora.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Dora,

      Dankjewel voor de tip! Ik kook het inderdaad altijd even voor, maar ik zal eens een keer proberen het direct in de oven te doen.

      Hartelijke groet Annemarie

      Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!