zaterdag 10 februari 2018

Hoe houd ik vruchtbaar stille tijd? (2)

Deze blog is een vervolg op mijn vorige blog over de indeling van mijn stille tijd. In deze blog schijf ik over een aantal ideeën, tips en verklaringen die je voor je stille tijd kunt gebruiken.

* Een aantal ideeën en tips voor je stille tijd
- Lukt het je aan het begin niet om rustig en stil te worden en zijn er dingen die door je hoofd blijven dwalen? Schrijf die dan even van je af op een briefje zodat je ze niet vergeet en op het moment van stille tijd los kunt laten.
- Wanneer je merkt dat je je niet goed kunt concentreren kun je het Bijbelgedeelte wat aan de beurt is zacht fluisterend of hardop lezen. Je kunt ook fluisterend of hardop bidden. Dit werkt heel goed om je gedachten erbij te houden!
- Probeer er een heel fijn moment te maken waar je naar uit gaat zien. Kies een plekje waar je in een fijne houding kunt zitten, zorg ervoor dat er zoveel mogelijk rust om je heen is en neem er bijvoorbeeld een lekkere warme kop thee bij. Zelf nestel ik me altijd heerlijk op mijn lievelingsplekje in de hoek van de bank met kussentjes ;-). Het is voor mij ook meteen een fijn rustmoment omdat ik verder de hele dag door druk in de weer ben en meestal niet zo lang achter elkaar zit.
- Een mooi schriftje, een prachtige Bijbelhoes en zelfs een pen die fijn schrijft kan helpen. Hier vind je bijvoorbeeld prachtige Bijbelhoezen. Het is ook een idee om zelf een Bijbelhoes te maken of je schrift een kaft te geven. Voor dit jaar maakte ik een ROZE kaft voor mijn schriftje met een mooie tekst zodat ik elke keer al zin heb om er weer in te schrijven:


- Het is het mooist als je 's morgens je stille tijd kunt doen voordat de dag begint. Maar dit is niet altijd haalbaar. Wat je dan wel zou kunnen doen is 's morgens even (zo maar iets van maximaal 10 minuten) de dag doorbidden en het gedeelte wat aan de beurt is voor je stille tijd een keer doorlezen. Op die manier 'val' je niet zomaar de dag in en ben je de dag toch samen met de Heere begonnen.
- Soms is het zoeken naar een goed moment op de dag voor je stille tijd. Probeer in ieder geval wel een vast moment te kiezen, dat werkt beter om het vol te houden. Het kan wel zo zijn dat deze vaste momenten per periode in je leven wisselen, dat geeft niet. Toen ik nog juf was deed ik het wel altijd vroeg in de morgen direct als ik opstond, sinds ik moeder ben geeft het me meer rust om het na het middageten te doen als de jongste op bed ligt.
- Wanneer je moeder bent en heel de dag kinderen om je heen hebt, probeer dan eens om je kind(eren) zelfstandig te laten spelen wanneer je je stille tijd wilt doen. Onze oudste van drie jaar is er ook altijd bij als ik mijn stille tijd doe en ik laat hem zelfstandig spelen. In het begin heb ik uitgelegd wat ik precies ging doen en hebben we geoefend met zelfstandig spelen. Hij kwam in het begin nog wel eens om aandacht vragen, maar in de loop van de tijd werd het voor hem steeds 'normaler' en nu gaat het prima. Dat momentje stille tijd van mama hoort nu in het dagelijkse ritme en het is voor hem ook heel goed om dit gedeelte van de dag even zelfstandig bezig te zijn. Heel af en toe zegt hij even iets tegen me en dan zeg ik iets terug. Daarna zeg ik dat ik weer verder ga en dat accepteert hij dan ook. Ik hoor natuurlijk ook wel eens wat achtergrondgeluiden, maar daar ben ik helemaal aan gewend. Na mijn stille tijd doe ik bijna altijd juist  even weer echt iets samen met hem: voorlezen of even spelen samen. Wat ik ook mooi vind is dat hij mij op deze manier uit de Bijbel ziet lezen en bidden zodat hij kan zien dat dit belangrijk is!
- Hoe lang je bezig bent met je stille tijd is denk ik voor iedereen weer verschillend. Zelf houd ik op dit moment meestal drie kwartier tot een uur stille tijd.
- Er kunnen momenten in je leven zijn dat je stille tijd er even helemaal bij inschiet of op een heel laag pitje staat. Dit was bijvoorbeeld bij mij zo in de eerste weken na de geboorte van de kinderen. Je moet dan een heel nieuw ritme vinden. Oordeel je zelf op zo'n moment niet te zwaar, maar probeer het wel zo snel mogelijk met de mogelijkheden en de tijd die je hebt weer op te pakken. Op zaterdag en zondag heb ik ook een heel ander ritme en dan doe ik mijn stille tijd ook niet zoals ik het door de weeks doe. Ik probeer in ieder geval wel altijd een stukje uit de Bijbel te lezen of mooie muziek te luisteren. Ik heb daar rust van, maar de maandag na het weekend vind ik het wel weer heerlijk om het gewone ritme op te pakken.
- Soms kan een Bijbelleesrooster ook een stuk vastigheid geven als je pas begint. Je hebt dan een 'stok achter de deur' om per datum een gedeelte te lezen. Op deze site zijn verschillende Bijbelleesroosters op een rijtje gezet.
- Bepaalde vragen kunnen je ook helpen om het Bijbelgedeelte te bestuderen en dieper te begrijpen. Dit zijn bijvoorbeeld vragen die je zou kunnen stellen over het gedeelte:
             - Wat wordt er gezegd over de Heer God/Heere Jezus?
             - Welke beloften staan er in dit gedeelte?
             - Welke zonde/waarschuwing staat er in dit gedeelte?
             - Welk voorbeeld staat er in dit gedeelte wat ik kan navolgen?
             - Welke opdrachten staan erin?
- Je kunt ook je Bijbel kleuren. Je onderstreept dan met verschillende kleuren gedeelten die gaan over de Heere Jezus, de Heere God, de Heilige Geest, beloften, zonden/waarschuwingen, eindtijd/wederkomst, opdrachten enz.

* Een aantal verklaringen die je kunt gebruiken bij je stille tijd
Hieronder zal ik een aantal verklaringen noemen die fijn zijn om te gebruiken (klik op de naam voor een link met nog meer informatie). Zelf gebruik ik op dit moment de Kanttekeningen, Leren en Leven en Hoofdstuk voor hoofdstuk door de Bijbel.


- De kanttekeningen bij de Statenvertaling
Deze lees ik zelf altijd kort door. Dit houdt in dat ik niet elke kanttekening heel grondig lees, sommigen zijn erg breedvoerig en geven bijna geen nieuwe informatie. Ik gebruik het vooral voor een stukje uitleg van sommige woorden en dat geeft vaak wel een stuk mooie verdieping! Regelmatig staat er wat een bepaald woord in het Hebreeuws of Grieks betekent of een synoniem. Ook sommige verwijsteksten zijn handig en verder geeft het hier en daar praktische informatie.


- Het nieuwe leven
Dit boek geeft veel toepassingen en informatie bij Bijbelteksten. De vertaling die gebruikt wordt is Het Boek.


- De studiebijbel
Een mooie en heel uitgebreide uitleg die ik in het verleden heb gebruikt. Van elke Bijbeltekst wordt de Griekse of Hebreeuwse vertaling weergegeven en ook de verschillende vertalingen zoals ze staan in de Statenvertaling, Nieuwe Vertaling, Willibrord Vertaling, Groot Nieuws Bijbel enz. Daarnaast  wordt er nog een uitgebreide uitleg gegeven van elk vers en een uitgebreide inleiding per Bijbelboek. Voor je stille tijd is dit wel heel veel informatie. Het gevaar is dan dat je alles heel vluchtig door gaat lezen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om deze uitleg er alleen bij te pakken voor bepaalde verzen die je echt even helemaal uit wilt diepen. 
 
 
- Leren en Leven 
Deze boeken moest ik aanschaffen op de Pabo en heb ik nog steeds. Ze zijn bedoeld voor leerkrachten in het basisonderwijs en dat kun je ook wel merken. Bij elk Bijbelgedeelte is bijvoorbeeld een vertelschets gegeven voor een Bijbelverhaal. Verder is er ook veel achtergrondinformatie en mooie exegese van de tekst te vinden. De informatie en uitleg komt soms wel voor een klein overeen met wat de kanttekeningen zeggen, maar dat is niet storend.


- Hoofdstuk voor hoofdstuk door de Bijbel
Dit boek heb ik gekregen van mijn lieve man en het is erg mooi. Dit boek geeft geen uitleg van ieder vers apart, maar van ieder hoofdstuk apart (zoals de titel ook zegt). Het geeft niet zozeer heel veel informatie (soms wel wat), maar is ook vaak op de toepassing van het hoofdstuk in het dagelijks leven gericht. Ik lees het altijd als allerlaatste in mijn stille tijd en dan geeft het vaak nog net even iets extra's mee!

* Nu nog speciaal een stukje voor de lezers die nog niet erg gewend zijn om elke dag stille tijd houden, maar die er nu wel graag aan willen beginnen...
Wat ben ik blij dat je het verlangen hebt om er mee te beginnen! Ik hoop dat mijn blogs een beetje handvaten hebben gegeven, maar ik zou me ook kunnen voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer ziet na al die informatie en dat je het lastig vindt om te starten!
Daarom wil ik je graag bemoedigen en tegen je zeggen dat het denk ik goed is om als je net begint heel eenvoudig te beginnen. Begin bijvoorbeeld bij een Evangelie of een Bijbelboek wat je aanspreekt. Begin per dag met tien minuten. Je kunt beter elke dag tien minuten doen, dan dat je één keer in de week een uur doet! Het is heel goed om in het ritme te komen van iedere dag, dan houd je het ook langer vol. Als je het Bijbelgedeelte leest hoef je niet allerlei ingewikkelde dingen te doen, maar begin bijvoorbeeld met onderstrepen wat je aanspreekt of wilt onthouden of schrijf dit in een schriftje. Probeer voordat je begint ook kort te bidden en af te sluiten met gebed. Toen ik pas begon met stille tijd had ik alleen een pen een Bijbel en onderstreepte ik wat me aansprak. Toch weet ik nog dat dat me toen zoveel zegen heeft gegeven en als je die tien minuten volhoudt zal het vanzelf verdiepen.

De Heere zegent het als wij in Zijn woord lezen. Zoals we elke dag brood en water nodig hebben, zo hebben we ook elke dag Zijn woorden nodig. Zijn woord is een lamp voor onze voet en een licht op ons pad.

4 opmerkingen:

 1. Mooi om te lezen. Zelf gebruik ik nu het boek'Word Jezus gelijk' bij mijn stille tijd. De vragen die in dit boek staan helpen mij enorm om de lessen uit een bijbelgedeelte meer op mezelf toe te passen en erover na te denken. Bedankt dat je dit met ons wil delen. Groetjes Gerda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi, een vervolg op je vorige blog! Ik gebruik zelf ook regelmatig de kanttekeningen en voor mijn Bijbelverhalen Leren en Leven. Sinds een tijdje heb ik ook de Bijbel met uitleg (Statenvertaling met uitleg). Dit vind ik zelf ook heel fijn. Erg wordt per tekstvers een korte samenvatting en uitleg gegeven en er staan veel duidelijke kaartjes en informatie over bepaalde kernwoorden in.
  Het boek 'Hoofdstuk voor hoofdstuk door de Bijbel' kende ik nog niet. Daar ga ik eens even voor kijken. 't Lijkt me een prettig hulpmiddel!
  Zegen gewenst over jouw stille tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dag Annemarie! Ja, ik heb ook de Bijbel met uitleg aangeschaft en die vind ik heel fijn! Bedankt voor je blogberichten, ik heb er veel aan. Vooral dat eerst twee keer lezen van de tekst, dat vind ik heel waardevol. Fijn! Veel zegen gewenst!
  Hartelijke groeten van Marjet!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!