maandag 5 februari 2018

Hoe houd ik vruchtbaar stille tijd? (1)


Stille tijd is iets wat vaak niet 'vanzelf' gaat en veel vrouwen vinden het lastig om consequent stille tijd te houden. Ik weet nog dat een oudere man een keer zei: 'Gedisciplineerd en trouw stille tijd houden is heel veel waard.' En het is inderdaad heel veel waard, maar het vraagt ook een stukje discipline. En dat is nu precies waar de schoen vaak wringt: discipline in deze tijd waar alles liefst zo snel en makkelijk mogelijk moet gaan. Stille tijd is iets wat juist (zeker als je er pas mee begint) vaak helemaal niet vanzelf gaat.... Maar 'waar een wil is, is een weg' en je kunt er zeker, met vallen en opstaan, in oefenen. Vraag in de eerste plaats de Heere om hulp en maak er een belangrijke prioriteit van. Als vrouw en moeder merk ik dat stille tijd die hoge prioriteit verdient! Het geeft zoveel rust, kracht en genade voor de rest van de dag als je stil bent geweest voor de Heere. Ook wil ik graag als moeder  uit de Bijbel blijven leren en tijdens mijn stille tijd doe ik dat. Bedenk dus dat je er enorm door wordt gezegend als je leest in het Woord van God wat levend en krachtig is: iedere dag weer opnieuw!

Hieronder zal ik opschrijven hoe ik zelf mijn stille tijd op dit moment vormgeef. Ik wil wel van te voren zeggen dat je het absoluut niet precies hetzelfde hoeft te doen. Het is juist ook belangrijk dat je je eigen persoonlijke stille tijd leert houden en de Heere gaat daar met ieder ook Zijn eigen weg weer in. Maar ik schrijf dit in de hoop dat het je aanmoedigt en ideeën en handvaten geeft om te beginnen of te volharden in je stille tijd.

* Stil worden en gebed vooraf
Voordat je stille tijd gaat houden is het belangrijk dat je stil wordt voor de Heere en dat je gedachten die je nog bezig houden bij Hem brengt. Als ik rustig ben geworden dan bid ik altijd een kort gebed. Bijvoorbeeld of de Heere mij door Zijn Heilige Geest wil leiden en wil leren tijdens mijn stille tijd.

* Bijbelgedeelte rustig doorlezen (evt. in verschillend vertalingen) en onderstrepen en bijschrijven
Hierna lees ik het Bijbelgedeelte wat aan de beurt is rustig door. Ik doe bijna altijd één hoofdstuk per keer. Ik vind het prettig om de Bijbel chronologisch te lezen omdat dit mij helpt om bepaalde verbanden en contexten beter te zien. Dit houdt in dat ik lees vanaf Genesis tot en met Openbaringen. De 'basisvertaling' die ik gebruik is de HSV, maar ik lees het gedeelte daarnaast ook altijd nog in de SV. Ik gebruik dus twee vertalingen en voor mij verdiept het vaak het Bijbelgedeelte om het meerdere keren te lezen. Lees je één vertaling dan zou ik in ieder geval het gedeelte minimaal twee keer doorlezen zodat het gedeelte echt goed doordringt. Ik zoek daarbij regelmatig de verwijsteksten op. Wanneer ik dingen lees die me opvallen, aanspreken of die ik belangrijk vind dan onderstreep ik die of schrijf ik die er (heel netjes ;-)) bij in mijn Bijbel. Ik heb daarvoor twee verschillende pennen: een gewone blauwe en een speciale roze pen.  De roze pen gebruik ik voor als ik iets tegen kom over 'vrouw-zijn', voor de rest gebruik ik gewoon mijn blauwe pen. Het idee van de roze pen heb ik uit het bekende boek 'Een vrouw naar Gods hart' van Elizabeth George.

* Verklaringen/uitleg erbij lezen en evt. nog onderstrepen en bijschrijven.
Als ik het Bijbelgedeelte rustig en paar keer heb gelezen pak ik nog een aantal verklaringen erbij. Dit doe ik bewust pas nadat ik zelf het Bijbelgedeelte zo goed mogelijk heb bestudeerd en niet daarvoor. Dit voorkomt dat ik al met bepaalde 'gedachtes van anderen' het Bijbelgedeelte ga lezen. Dit wil ik niet, want ik geloof dat de Heere soms een heel persoonlijke boodschap tot je hart wil spreken in je stille tijd. Verder is het ook goed als je eerst zelf diep over bepaalde teksten nadenkt zonder dat andere schrijvers je al precies vertellen wat iets betekent. Als je de verklaringen pas leest nadat je zelf het gedeelte hebt gelezen dan kan het juist een verrijking zijn van wat je al hebt ontdekt. Tijdens het lezen van deze uitleg van anderen onderstreep ik soms nog wat en schrijf vaak nog een en ander erbij.

* Schrijven in mijn 'Stille tijd schriftje'
Mijn 'Stille tijd schriftje' is eigenlijk een soort dagboek waar ik ongeveer een jaar mee doe. Ik schrijf de datum op en het stuk wat ik voor die dag heb gelezen. Daaronder schrijf ik kort op wat me aansprak, een belangrijke les of iets wat ik moet doen aan de hand van het gelezen Bijbelgedeelte. Ik schrijf daarbij vaak nog iets over de dag op wat me bezig houdt of wat ik wil onthouden. Als laatste schrijf ik op voor wie ik wil bidden en soms nog een speciaal gebedspunt. Aan de binnenkant van de kaft van mijn schriftje heb ik een envelop geplakt waar ik kaarten of herinneringen instop die voor mij waardevol zijn. Verder heb ik op de eerste paar bladzijden mijn prioriteiten, doelen en dromen voor het komende jaar op een rijtje gezet.
 
* Afsluiten met gebed
Hierna ga ik in gebed en dan gebruik ik dat wat ik heb geleerd en heb opgeschreven in mijn 'Stille tijd schrift.' Dit bid ik voor mezelf, voor mijn man en voor mijn kinderen. Dit vind ik heel fijn, want op deze manier heb ik elke dag wel iets concreets  en belangrijks om voor te bidden zonder dat ik altijd hetzelfde bid. Pas las ik over David die de reus Goliath kon verslaan omdat hij naar de situatie keek met geloofsogen en daardoor vertrouwde op God. Dan bid ik dat ikzelf, mijn man en kinderen ook met geloofsogen naar situaties in ons leven leren kijken. Verder heb ik een lijstje van ongeveer 60 namen waar ik voor bid. Dit lijkt misschien heel veel, maar dat is het helemaal niet omdat ik er elke dag maar iets van vier of vijf doe. Als ik ze allemaal heb gehad dan begin ik weer overnieuw en zo bid ik dus mijn lijstje rond in ongeveer 3 weken. Als laatste houd ik ook nog de Open Doors gebedskalender bij. Natuurlijk komen er tijdens het bidden soms ook nog allerlei andere dingen naar voren waar ik voor wil bidden. Soms zijn het zonden die je moet belijden, dingen waar je erg mee zit of juist dankbaar voor bent en soms bid ik ook nog wel eens de taken door die ik die dag nog moet doen. Dat is iedere dag weer anders.

Dit was de indeling van mijn stille tijd, ik hoop snel nog een blog over dit onderwerp te schrijven. Daarin wil ik graag nog wat ideeën en tips geven en wat schrijven over een aantal Bijbelverklaringen en uitleggen die je zou kunnen gebruiken tijdens je stille tijd.

6 opmerkingen:

  1. Bedankt voor je mooie blog. Het helpt me. Ik ben benieuwd; op welk tijdstip van de dag doe je dit en hoe lang kan je er tijd voor uittrekken (in combi met de kids)? Wat helpt jou om rustig te worden aan het begin?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bedankt voor je praktische blog, Annemarie. Ik vind het vooral leerzaam wat je schrijft over je 'stille tijd schriftje' en de manier waarop je met gebed omgaat.
    Ik ben net als bovenstaande lezer benieuwd naar het moment waarop je stille tijd houdt. Naar mijn idee is 's ochtends nog altijd de beste tijd. Ik bid dan ook altijd en lees (met andere huisgenoten) uit de Bijbel. Maar de tijd ontbreekt me keer op keer om de Bijbel op dat moment echt te bestuderen en om 'uitgebreid' te bidden.
    Ik ben benieuwd naar jouw ideeën (en adviezen) hierover.
    Groetjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor jullie reacties en goede vragen! Ik hoop snel de volgende blog over dit onderwerp te plaatsen en daarin zal ik ook jullie vragen meenemen!
      Hartelijke groet en zegen van Annemarie

      Verwijderen
  3. Wat een mooie blog en wat een mooi onderwerp. Ik heb er nog niet zo lang geleden een boekje over geschreven. Mocht je het leuk vinden om te lezen, dan kun je het vinden via mijn website.
    Ik ben benieuwd naar je volgende blog.
    Ken je overigens ook het nieuwe boek 'Mijn geestelijke omgang met God' van Bobby Moore. Ook zeer de moeite waard.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Wendy,
      Wat mooi dat je er zelf een boekje over hebt geschreven zeg! Het boek van Bobby Moore hebben wij ook in huis, ik heb het nog niet gelezen maar wel al verschillende keren van anderen begrepen dat het inderdaad erg mooi moet zijn! Dus wie weet als ik mijn andere boeken die ik aan het lezen ben uit heb...;-)
      Hartelijke groet Annemarie

      Verwijderen
  4. Fijn om mee te lezen, Annemarie
    Je geeft mooie handvatten voor mij
    Dankjewel

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!