dinsdag 17 februari 2015

Een mooie vrouw

Wij vrouwen zijn vaak best gevoelig als het gaat om ons uiterlijk. Diep in ons hart willen we graag mooi gevonden worden. Ik herken dat eerlijk gezegd ook wel in mijn eigen leven. Het lijkt een beetje onze zwakke plek. We zijn snel geneigd om naar andere vrouwen te kijken en onszelf met hen te vergelijken. En regelmatig komen we er dan niet zo goed vanaf of we voelen ons juist blij dat we er ‘mooier’ uitzien als die ander. Voor sommige vrouwen en jongeren die ik spreek is hun uiterlijk echt een strijd. Ze zijn erg veel met hun uiterlijk bezig en vinden zichzelf nooit 'goed' genoeg. Er zijn ook best veel vrouwen die zichzelf lelijk vinden, terwijl ze juist mooi zijn. Of er zijn vrouwen die denken dat je niet mag genieten van mooie kleding als je een kind van de Heere bent. Altijd als ik dat hoor of zie, vind ik dat erg. Ik denk dat we vaak op een heel verkeerde manier nadenken over ons uiterlijk en over het begrip ‘schoonheid’. Het is niet dat ik dat niet begrijp, want zelf heb ik die vragen en die worstelingen om mijn uiterlijk ook gehad en af en toe komen ze nog steeds weer even makkelijk boven. Dus ik begrijp het juist heel goed! Maar dankzij Gods genade heb ik toch mogen leren om op een anderen manier naar mijn uiterlijk te kijken. Ik ben er rustiger in geworden en dat komt omdat ik beter ben gaan begrijpen hoe God ‘schoonheid’ voor vrouwen heeft bedoeld en wat het eigenlijk betekent. Hieronder zal ik een aantal dingen delen die ik heb geleerd over vrouwen en ‘mooi zijn’.

* Een mooie vrouw bezit schoonheid vanuit God
De Heere God bezit veel schoonheid. Kijk maar eens om je heen naar hoe de Heere alles heeft gemaakt: een hoge bergtop bedekt met sneeuw, een bloem van dichtbij, de uitdrukking op het gezicht van een kind… God heeft Zijn schoonheid erin gelegd. In Zacharia 9: 17 staat het zo: ‘Want hoe groot is Zijn geluk en hoe groot Zijn schoonheid.’ Schoonheid hoort bij het beeld van God. Nu is het zo dat Gods beeld in ons heel erg verstoord is door de zondeval, maar als wij kinderen van God zijn mogen wij in Christus een nieuwe schepping zijn. Dat betekent dat God Zijn beeld en dus ook Zijn schoonheid in ons aan het herstellen is. Het is Zijn schoonheid die Hij aan ons geeft, die Hij in ons legt. Hij heeft mij bekleed met de klederen van het heil en de mantel van gerechtigheid heeft Hij mij omgedaan (Jesaja 61:10). En dat is een prachtige schoonheid die we nooit zelf kunnen bereiken: niet door make-up, niet door perfect haar, niet door de duurste kleren of wat dan ook.

* Een mooie vrouw heeft schoonheid in haar ziel

De schoonheid van een vrouw is in de eerste plaats een schoonheid van de ziel. Als je weet dat je innig geliefd bent door God de Vader en onze Heere Jezus Christus dan geeft dat vrede en blijdschap in je ziel. Hou vast aan het feit dat Hij naar je kijkt zoals het staat in Hooglied 4: 7: ‘Alles aan u is mooi, Mijn vriendin, er is geen enkel gebrek aan u.’ Als dat je grond is en je diepste wezen bepaalt, dan zal dat te zien zijn aan de buitenkant. Want wat er diep in je ziel zit, weerkaatst in je gezicht en in de spiegel. Ik heb een keer een spreuk gehoord die ik nooit meer ben vergeten: ‘Ware schoonheid is een gezicht dat straalt vanwege een ziel die voortdurend gevuld is met Christus.’

* Een mooie vrouw straalt rust uit
Je ziet veel vrouwen die in discipline en angst hun schoonheid in stand willen houden. Ze willen graag elke keer weer nieuwe kleren kopen, letten krampachtig op hun gewicht en willen dat hun  buitenkant er zo perfect mogelijk uitziet. Ze zijn voor hun vreugde afhankelijk van hun schoonheid en voelen zich vaak ongelukkig omdat ze toch net niet helemaal aan het ideaalbeeld kunnen voldoen. In hun ogen is vaak een leegheid en onrust te zien. Echte schoonheid vloeit daarentegen juist voort uit innerlijke rust. Het vloeit voort uit een hart dat door Gods liefde tot rust is gekomen en is vervuld van Zijn vrede. Zo’n vrouw weet dat ze God kan vertrouwen. Ze is tevreden en dat straalt ze ook uit. Je zou deze innerlijke rust ook kunnen vertalen met een ‘zachtmoedige en stille geest’ zoals het staat in 1 Petrus 3: 4: ‘Maar uw sieraad moet zijn de verborgen mens van het hart, met het onvergankelijk sieraad van een zachtmoedige en stille geest, die kostbaar is voor God.’ Vroeger dacht ik wel eens dat ‘een zachtmoedige en stille geest’ betekende dat je je als vrouw een beetje stil en teruggetrokken moest gedragen. Maar ik denk niet dat dat hier wordt bedoeld. ‘Een stille geest’ is veel meer een geest die tot rust is gekomen bij God en in die zin ‘stil is geworden’ bij Hem.
 
* Een mooie vrouw deelt van haar schoonheid uit 
Als het ons alleen om uiterlijke schoonheid gaat is dat bijna altijd op onszelf gericht. We zijn veel met onszelf bezig, staan veel voor de spiegel: zie ik er goed genoeg uit? Ben ik mooi? Maar van de schoonheid die we van de Heere hebben gekregen, de schoonheid waarover het hierboven gaat, kunnen we juist geven aan anderen. Ik vind dit een beetje moeilijk uit te leggen, (je moet een beetje aanvoelen wat ik bedoel;-) maar ik denk aan woorden als vriendelijkheid, barmhartigheid, blijheid, goedheid en trouw. Bijvoorbeeld door het geven van aandacht aan anderen, het stellen van goede vragen, het vertellen over iets uit je stille tijd, er zijn voor een ander….Het zijn dingen waarin we Gods goedheid en genade laten zien. We hebben dit niet van onszelf. Het is iets van Zijn schoonheid in ons waar we de ander blij mee kunnen maken, mee op kunnen richten, mee kunnen helpen. Met dat ik dit schrijf moet ik denken aan Tabitha (Dorkas) uit de Bijbel. Zij was zo’n vrouw die van haar schoonheid uitdeelde en alle vrouwen waren zo verdrietig toen ze was gestorven: ‘Deze was overvloedig in goede werken, en in liefdegaven die zij schonk…..En alle weduwen stonden bij hem (Petrus) terwijl zij huilden en de onder- en bovenkleding toonden die Dorkas gemaakt had toe zij nog bij hen was.’ (Handelingen  9:36 en 39)

* Een mooie vrouw wordt steeds mooier
Wat we vaak om ons heen horen is dat schoonheid vervaagt met de tijd. Hoe ouder je wordt, hoe meer rimpels je krijgt en hoe lelijker je wordt. Als we door Gods ogen kijken dan is dan niet zo. Gods schoonheid in ons neemt juist toe en verdiept zich. Een vrouw die jarenlang in Gods nabijheid heeft geleefd en haar aandacht op God heeft gericht gaat steeds meer Zijn beeld vertonen. Een grote schoonheid komt juist voort uit een diepte die een ziel pas kan bereiken na jaren met de Heere geleefd te hebben. ‘Grijsheid is een sierlijke kroon, ze wordt gevonden op de weg van de gerechtigheid.’ (Spreuken 16:31)


* Een mooie vrouw kan genieten en blij zijn met haar uiterlijk
In de Bijbel komen we verschillende vrouwen tegen die aandacht schenken aan hun uiterlijk. Rebekka krijgt mooie sieraden als een geschenk van de knecht van Abraham en in Hooglied wordt uitgebreid beschreven hoe mooi de bruid zich maakt voor haar bruidegom. Naomi zegt tegen Ruth voordat ze naar Boaz gaat: ‘Was je dan en zalf je en doe je beste kleren aan.’ (Ruth 3:3).
Juist als je identiteit niet meer afhangt van je uiterlijk, maar van hoe God naar je kijkt (zoals hier boven is beschreven), kun je genieten van je uiterlijk op de juiste manier. Je bent er niet meer afhankelijk van en je hoeft niet meer bang te zijn dat het je gaat beheersen. Een complimentje over je kleding is nog steeds leuk, maar het wordt minder belangrijk wat anderen van je uiterlijk vinden. Je hoeft ook niet te denken dat je lelijk bent, want dat is niet zo. Als je een kind van God bent heeft Hij iets van Zijn schoonheid in je gelegd. Je mag weten dat je mooi bent in God. Jou schoonheid ligt in de eerste plaats in Hem! Daarom kan ik nu ook erg genieten van kleding die ik mooi vind, zonder dat ik me daarover schuldig hoef te voelen of dat het me gaat beheersen. Ik houd ook van armbandjes, laarzen, schoenen enz..
;-). Ik vind het mooi als het innerlijk en de persoonlijke stijl van een vrouw tot uitdrukking komen in haar uiterlijk en in de manier waarop ze zich kleedt. Het is heel bijzonder als je juist ook met je uiterlijk de Heere de eer kunt geven en iets van Hem kunt laten zien. Zelf probeer ik er op te letten dat mijn kleding niet heel erg de nadruk legt op mijn lichaam, maar iets van mijn innerlijk laat zien.

Verder bid ik vaak voor kleding die ik koop en vraag ik 
wel eens aan mijn man of een bepaald kledingstuk bijvoorbeeld niet te strak is. Ik heb ook wel eens iemand horen zeggen dat je kleding als het ware  een omlijsting kan zijn van je gezicht. Als we daar op letten kunnen we voorkomen dat we kleding gebruiken als een manier om de aandacht op ons lichaam te vestigen of om zoveel mogelijk van ons lichaam te laten zien. Soms is het misschien wel eens lastig om de juiste kleding uit te kiezen. Maar ik denk dat wij hier ook voor mogen bidden en als wij dicht bij de Heere blijven dan zullen we hierin steeds meer de goede weg vinden. Ik geloof echt dat Hij ons wil helpen, zodat onze innerlijke schoonheid steeds meer zal worden weerspiegeld in ons uiterlijk. Dan mogen we genieten van onze eigen persoonlijke stijl en dat zien als een geschenk van God.

Zo, het is een heel verhaal geworden;-). Ik hoop dat je er wat aan hebt! Laten wij vrouwen dicht bij de Heere leven, zodat we steeds meer gaan zien van Hem. Dan zal Zijn schoonheid in ons tot bloei komen en zullen we steeds meer een mooie vrouw worden die heen wijst naar God!

6 opmerkingen:

 1. Hee lieve zus :)

  Mooi stukje, ik vind je uitleg van de stille geest ook erg mooi!
  Echt grappig, als ik dit zo lees, hoor ik het je gewoon zeggen:)

  Liefs!
  Marit

  PS: je blog ziet er ook echt heel mooi uit! (roze is in mijn ogen natuurlijk altijd goed;)) en die foto van Kaleb ook.. zo lief! En die kaartjes met woorden (ik weet even niet hoe ik het anders moet noemen;)) hiernaast vind ik ook echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marit,
   Dank voor je reactie en fijn dat je het mooi vind allemaal! Echt leuk dat ik zo even wat van je hoor!
   Ja roze is bij mij ook al snel goed ;-)
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 2. Mooie, gevoelige blog. Ik ga je volgen. Kwam hier via een andere blog. Weet je, als je ouder wordt zie je dat je schoonheid anders wordt. Ineens ontdek je grijze haren. Rimpels. Dat is in het begin best een stap terug.Je moet dat leren accepteren en leren dat dat ook iets moois heeft. Stukje over innerlijk schoonheid is erg mooi op je blog. Daar bedank ik je voor.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, mooi dat je me gaat volgen en ik vind het fijn dat je wat aan mijn stukje hebt gehad. Ja, kan me voorstellen dat het soms lastig is als je ouder wordt....Is ook een proces denk ik, wat we samen met de Heere mogen doorgaan..
   Liefs,
   Annemarie

   Verwijderen
  2. Annemarie,
   Een mooi, duidelijk en treffende blog. Wat je hier deelt is heel erg herkenbaar. Vooral het laatste stukje, het punt waar ik al een langere tijd tegenaan loop.
   Liefs,
   Ariëlle

   Verwijderen
  3. Ha Ariëlle,
   Wat leuk dat je op mijn blog terecht bent gekomen! Ja, dat laatste punt kan soms lastig zijn...Als je wilt kunnen we het er nog wel even over hebben als je een keertje bij me langs komt.
   Lieve groet,
   Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!