woensdag 25 februari 2015

Wat zijn mijn levensdoelen?

 

Afgelopen weekend hadden we een hele fijne jongerenconferentie. We gingen mee als leiding, maar ik heb zelf ook ontzettend veel geleerd! Een van de lezingen die werd gehouden ging over: 'Wat zijn de doelen voor mijn leven?' Ik merkte dat het voor mezelf heel goed was om daar eens over na te denken. Wat is nu echt belangrijk en wat minder belangrijk? Waar wil en moet ik in mijn leven veel tijd aan geven en waaraan minder tijd? In de lezing werden de volgende 5 doelen genoemd, van belangrijk naar minder belangrijk:

1. Een kind van God zijn 
Zie hoe groot is de liefde die de Vader ons gegeven heeft: dat wij kinderen van God worden genoemd.’ (1 Joh. 3:1)


God had ons ook heel goed Zijn knecht kunnen noemen, maar Hij noemt ons Zijn kind. Wij mogen een kind van Hem zijn. Een kind geniet. Een kind vertrouwt en heeft geen zorgen, want papa zorgt voor alles. Wij mogen leren om niet in angst te leven, maar te leven vanuit rust. Wij mogen groeien in het kindschap en onze relatie met God versterken. Het gaat erom dat wij God verheerlijken en ons voor eeuwig in Hem verheugen. Dat begint hier al op deze aarde. Dat is het belangrijkste doel van ons leven. De tijd die we vrij maken voor stille tijd, gebed, zingen en andere dingen om onze relatie met de Heere te verdiepen, is de kostbaarste tijd.
 
2. Een echtgenote zijn
‘Ook zei de HEERE God: het is niet goed dat de mens alleen is, Ik zal een hulp voor hem maken als iemand tegenover hem.’ (Gen. 3: 18)


 
Ik wil de echtgenote zijn die God wil dat ik ben. Het gaat erom dat ik tijd maak voor mijn man, hem accepteer zoals hij is en dat ik zo leef dat het goed gaat met hem. Dit is na mijn relatie met God, mijn belangrijkste doel hier op aarde. De was doen voor je man, een lekkere maaltijd koken en zijn overhemden strijken kan een heel stuk belangrijker en leuker worden als je bedenkt dat je daarmee een van je belangrijkste doelen aan het bereiken bent ;-).

3. Een moeder zijn
‘….een blijde moeder van kinderen.’ (Psalm 113: 9)


Ik wil mijn kind helpen om zijn unieke roeping in Christus te vinden. Dit moet na de Heere en mijn man, mijn belangrijkste doel zijn. Ik weet dat ik mijn kinderen zelf niet kan bekeren, maar ik kan wel mijn tijd aan hen geven om hen te laten zien Wie Christus is. Als ik bijvoorbeeld met mijn zoontje aan het zingen ben, kan ik soms een gevoel van haast in me hebben omdat ik nog zoveel andere dingen moet doen. Het helpt mij dan om steeds goed om te beseffen dat ik bezig ben om een heel belangrijk doel in mijn leven te bereiken.
Bij dit doel kun je ook denken aan een goede dochter zijn voor je eigen moeder en vader, als je die nog mag hebben. Hoe ga je met hen om, respecteer je hen en heb je eerbied voor hen? Vertel je aan hen dat je van ze houdt?

4. Een getuige zijn
‘Want u bent Mijn getuigen: is er ook een God buiten Mij? Er is geen andere Rots, Ik ken er geen.’ (Jesaja 44: 8)


Wij kunnen aan anderen laten zien Wie God voor ons is. Dat Hij onze Rots is: sterk en onwankelbaar. Dat kan door tijd te besteden aan evangelisatie of andere dingen die echt met een bediening te maken hebben. Maar het gaat hier niet in de eerste plaats om het aantal werken wat we doen, maar veel meer om wie we zijn. Het is het mooist als anderen iets van de karaktereigenschappen van Christus in ons zien. We moeten bereid zijn om met anderen de tweede mijl te gaan en het beste willen zoeken voor die ander. Dat kan ook gewoon in het leven van alledag. Het is wel belangrijk om te beseffen dat dit doel pas na een goede echtgenote en een goede moeder komt. Soms zijn we zoveel bezig met proberen een getuige te zijn en allerlei vrijwilligerswerk en andere dingen, dat we minder bezig zijn met de belangrijkste doelen in ons leven.

5. Een vriendin zijn
‘Een vriend (of vriendin) heeft te allen tijde lief, en een broeder (of zuster) wordt in benauwdheid geboren.’ (Spreuken 17:17)


Vriendschap is het hoogst haalbare in relaties. Abraham werd zelfs een vriend van God genoemd. Het is belangrijk om in vriendschappen te investeren, om daar trouw in te zijn en er tijd voor vrij te maken. Zowel in vriendschappen met gelovigen als ongelovigen. Het gaat erom dat wij onze vrienden vasthouden in makkelijke, maar juist ook in moeilijke tijden. Dat wij met hen praten van hart tot hart, maar vooral ook naar hen luisteren.

Het belangrijkste wat mij in de doelen opvalt is dat er steeds het woordje zijn staat, niet het woordje doen. In de Bijbel zien we dat God steeds gericht is op een relatie. Wij denken vaak in 'dingen doen' en 'bepaalde prestaties' als we denken aan het behalen van onze levensdoelen. Maar voor God is het veel belangrijker wie we zijn in ons leven, dan wat we allemaal doen.
Ik hoop dat ik deze doelen zal onthouden als ik bezig ben met de taken voor elke dag en dat het me gericht zal houden op de dingen die echt belangrijk zijn…In eigen kracht kan ik natuurlijk nooit al die doelen bereiken, dat weet ik maar al te goed. Maar God wil ons Zijn kracht geven om zo te leven en vooral ook zo te zijn, zoals Hij het bedoeld heeft. Laten we bidden dat God ons zal helpen om onze dagen zo in te richten dat ze kostbaar zijn in Zijn ogen!

6 opmerkingen:

 1. Wat mooi om te lezen en wat mooi dat je het deelt! Bemoedigend en ook een aansporing. Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Reacties
  1. Ha Lisanne en Els,
   Bedankt voor jullie reactie en fijn dat jullie er wat aan hebben!
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 3. Mooi geschreven en zo blij dat je dit deelt. Ik zou geneigd zijn om "getuige-zijn" neer te zetten na "een kind van God zijn". Want het is een deeltje van goede vrouw en goede moeder zijn. Hoe zie jij dat?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt: getuigen zijn is een deel van goede vrouw en moeder zijn. Toch gaat het bij goede vrouw en moeder zijn vooral om het persoonlijke en relationele aspect en niet in de eerste plaats om 'het getuige zijn' op zich. Het gaat om het liefhebben, het aandacht geven, er voor hen zijn, het beste voor hen zoeken. Het getuige zijn staat daar dan niet voorop, maar komt er inderdaad wel 'automatisch' in mee: want je wilt het doen zoals de Heere het heeft bedoeld en heenwijzen naar Hem. Bij het vierde doel 'Getuige zijn' worden alle andere mensen bedoeld, buiten je gezin. Dus daar horen je man en je kinderen niet bij, want die komen op een belangrijkere plek. Daarom staat dat 'Getuigen zijn' ook pas na je man en je kinderen.
   Liefs, Annemarie

   Verwijderen
 4. Leerzame blog heb je geschreven. Dank je wel. Je laatste zin is heel mooi.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!