vrijdag 21 augustus 2015

Bijbelkwartiertje met heel jonge kinderen


Ons zoontje is nu bijna 11 maanden en dan kan het soms lastig zijn wat je met hem kunt doen als het gaat om Bijbel lezen, bidden en zingen. Het lijkt me heel mooi om als hij ouder is gezinsmomenten te gaan doen, maar daar is hij nu echt nog te klein voor. Daarom ben ik erg blij met het Bijbelkwartiertje wat ik nu bijna elke dag met hem doe. Dit houdt in dat ik probeer om elke dag ongeveer een kwartier-10 minuten met hem rondom de Bijbel bezig te zijn. Ik vind het echt fijn om dat zo samen met hem te doen, ook voor mezelf. Soms, als ik nog een hele lijst heb met dingen die moeten gebeuren, dan kan ik wel eens in de verleiding komen om het een keertje over te slaan. Maar als ik het dan toch maar gewoon doe dan geeft dat weer zoveel blijdschap dat ik het niet erg vind dat ik wat later met de andere taken kan beginnen. Het scheelt tenslotte maar een kwartiertje en de Heere Jezus heeft gezegd: 'Zoek eerst het Koninkrijk van God...' Ook met onze kinderen!

Ik heb er al eerder kort wat over geschreven in de blog over Geloven met de allerkleinsten, maar dit keer vind ik het mooi om wat uitgebreider te laten zien hoe ik vandaag Bijbelkwartiertje deed met mijn zoontje. Ik doe het altijd op een vast tijdstip: 's morgens na het ontbijt. Als ik het dan niet doe dan komt er namelijk vaak niet meer van. Mijn zusje had nog zomervakantie en logeerde weer gezellig bij mij (ik bof met zo'n zusje ;-)) en zij deed dit keer dus ook mee.

We beginnen altijd met het zingen van een paar liedjes. Meestal niet teveel: een of twee.
 

We doen eigenlijk alles kort en afwisselend: kort zingen, kort Bijbellezen, kort bidden. Ik heb gemerkt dat dat voor onze kleine dreumes wel goed is, want hij is erg snel afgeleid. Hij zit tijdens Bijbelkwartiertje in zijn kinderstoel en ziet dan van alles om zich heen en begint vaak overal aan te peuteren enzo ;-). Als je een beetje de vaart erin houdt en elke keer weer iets nieuws doet of erbij pakt, dan scheelt dat dus een stuk om de aandacht erbij te houden. Na het zingen pak ik de Kinderbijbel erbij. Toen ik pas met Bijbellezen begon deed ik het uit de gewone Bijbel maar daar ben ik mee gestopt. Toen het nieuwtje van het voorlezen er namelijk een beetje af was, keek meneertje alle kanten op, behalve de goede. Kaleb heeft nu de Kinderbijbel 'Kijk en luister', gekregen van opa en oma. Het enige wat ik soms in deze Bijbel een klein beetje mis, is een duidelijke toepassing voor het leven van de kinderen waar we ook voor kunnen bidden. Maar die kun je zelf heel makkelijk in een paar zinnetjes erbij vertellen. Verder ben ik er heel erg blij mee en vind ik het een prachtige Bijbel en mijn zoontje ook. Het zijn korte stukjes tekst en heel veel fleurige platen: precies goed voor deze leeftijd.Omdat mijn zusje er was, lazen we dit keer samen voor. Eerst lees ik altijd en daarna mag Kaleb nog even bladeren, want dat doet hij zo graag. Het ging over Jozef die zijn broers weer terug zag. Hij leek bij dit terugzien op de Heere Jezus en de Heere God: zo vol vergeving en genade. Wat bijzonder dat hij zo vol liefde en goedheid was voor zijn broers, ook al hadden ze hem heel erg behandeld!


Daarna pakte ik de vijf kleuren van het Woordeloze Boek erbij en legde ik aan de hand van de kleuren het Evangelie uit. Daar kun je meer over lezen in deze blog.
Hierna bid ik altijd kort samen en dan probeer ik in het gebed ook een beetje aan te sluiten bij wat we hebben gelezen uit de Kinderbijbel. Dit keer bad ik bijvoorbeeld of Kaleb net als Jozef mag zijn: dat hij door de Heere mag leren om anderen te vergeven en vol genade en goedheid te zijn, zoals de Heere dat ook is.

Tot slot zing ik dan nog een keer een paar liedjes op de gitaar. Dit keer zongen mijn zusje en ik ook nog een liedje zonder gitaar. Onze andere zus zit namelijk in Uganda om o.a. bij een kindertehuis te helpen en geïnspireerd door de kinderen daar zongen we het lied 'How great Thou are...' Op het onderstaande filmpje kun je deze kinderen zien zingen. Vol overtuiging en met alle gebaren erbij ;-).


Wij zongen dit lied vanmorgen ook voor Kaleb in  het Nederlands en dan ook met alle gebaren erbij. Mooi dat hij het vond, haast nog mooier dan zingen met de gitaar. Het was een heel fijn kwartiertje zo!

5 opmerkingen:

 1. Wat leuk, een filmpje van Noah's Ark! Ja, zingen is hier altijd een feestje :) Dat is ook genieten voor mij, dat begrijp je ;)
  Wat leuk om Kaleb en 2 van mijn zussen te zien :)
  Liefs!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Prachtig om te mogen zaaien als ze nog zo jong zijn. Ik geloof zeker dat dat zijn goede vruchten af zal werpen en zijn uitwerking niet zal missen. Het feit alleen al dat jullie mannetje dit straks heel gewoon gaat vinden, dat je dagelijks tijd vrijmaakt voor Bijbellezen en bidden. Ik wens je heel veel zegen toe bij deze waardevolle momenten. Liefs Amanda

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zeg, om met zo'n klein mannetje al zo fijn bezig te zijn met het Woord van de Heere. Ik wens je heel veel zegen toe!

  Hartelijke groet van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi Annemarie! Leuk om je zo nog een beetje te volgen! Liefs Janette Wiersma

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!