maandag 3 augustus 2015

Over wassen, stofzuigen, strijken en poetsen enzo...

 
 
Het huishouden is iets wat ik meestal niet heel erg vind om te doen. Maar soms voelt het wel eens zo alsof het niet echt heel belangrijk is wat je doet. En je begint altijd weer overnieuw, het is nooit klaar. Heb je net een berg wasgoed weggewerkt, dan komt er de volgende dag al weer een nieuwe berg. En heb je net gezogen, als je gegeten hebt liggen er gewoon weer overal kruimels op de grond...

Vanmorgen was ik weer druk bezig met van alles en nog wat: was in de wasmachine en was ophangen, bedden verschonen, boodschappenbriefje voor de komende dagen maken, vaatwasser leegruimen, fruithapje maken...

En er was verder niemand die zag hoe hard ik bezig was. Tot het opeens weer heel goed tot me doordrong: De Heere ziet het wel! Hij ziet hoe ik aan het schoonmaken ben en hoe ik mijn best doe om alles zo goed mogelijk te organiseren in huis.

In Zijn ogen is het heel waardevol wat wij in ons huishouden doen, dat weet ik zeker. Het is een belangrijke taak die wij als vrouwen hebben gekregen van de Heere en daarom is het in Zijn ogen even waardevol dan welke andere volwaardige baan dan ook.

We mogen het doen voor Hem en we kunnen het doen in Zijn aanwezigheid. Ooit heb ik eens het volgende gehoord in een lezing en dat ben ik nooit meer vergeten: 'Als je bezig bent met de strijk, laat dan je strijkplank je altaar zijn en als je bezig bent met boodschappen doen, laat dan je winkelkarretje je altaar zijn...' Met andere woorden: doe je huishouden alsof je het voor de Heere Zelf doet en doe het als een offer voor Hem. En natuurlijk doen we het ook voor onze man, voor onze kinderen of voor onszelf. Maar wees je ervan bewust dat het ook zeker iets is waarmee je Hem kunt dienen!

Ik las een keer in een nieuwsbrief van een vriendin dat ze vaak boven haar huishoudschema's als herinnering de tekst uit psalm 100:2 zette: 'Dien de HEERE met blijdschap.' Zelfs in de meest kleine en terugkerende taken kunnen we Hem dienen met blijdschap. Als ik me daar meer bewust van ben, merk ik dat ik met een blij hart de vaatwasser kan uitruimen. Ook al is het de zoveelste keer.

In mijn stille tijd las ik de volgende tekst uit Jesaja 49: 4 waar de Heere Jezus zegt: 'Voorwaar, Mijn recht is bij de HEERE, en mijn arbeidsloon is bij Mijn God.'  Wij krijgen geen geld uitbetaald voor al ons huishoudelijk werk. Maar wat we wel krijgen is nog veel mooier dan geld. Als wij ons huishoudelijk werk doen voor de Heere, dan krijgen wij arbeidsloon van de Heere Zelf. Zijn vrede, Zijn blijdschap en Zijn goedkeuring die ons omringen bij al ons werk. En dat is zoveel meer waard dan geld!

 


12 opmerkingen:

 1. Wat mooi, Annemarie! Op deze manier word je dankbaar voor al die dingen die je mag doen, al die gewone dagelijkse dingen worden dan opeens zo waardevol. Heerlijk om te lezen. Dank je wel voor het delen!
  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo Annemarie ik ben Esther... heb met plezier jou geschreven stukje gelezen. En heel herkenbaar...
  Zijn het juist niet de eenvoudige dingen van ons dagelijks leven, die glans krijgen als we het voor de Heer doen.
  Dank je wel voor dit bemoedigende stukje... soms hebben we het wel eens nodig, om de dingen in een ander licht te zien... Zijn licht.

  Hartelijke groeten, Esther

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Esther,
   Hartelijk bedankt voor je reactie: heel mooi verwoord!
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 3. Amen! Het is echt een zegen om zo je werk in huis te doen en het geeft zoveel voldoening. Goed om steeds te blijven bedenken dat we de Heere ermee dienen. Dat helpt als het soms ook even tegenzit :-). Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik ook! Juist als het tegenzit geeft dat ons nieuwe kracht!
   Lieve groetjes Annemarie

   Verwijderen
 4. Je moest eens weten hoe waardevol het werk is wat jij doet! Hier zijn meer dan 100 kinderen die op zoek zijn naar een moeder die voor ze zorgt en van ze houdt. Maar die zullen ze (waarschijnlijk) nooit vinden... Kaleb is een zeer bevoorrecht jongetje😊 liefs Marit

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Lieve Marit,
   Wat vind ik dat superleuk een berichtje van jou van zover, ik had eigenlijk gedacht dat je niet kon reageren. Dus extra leuk ;-).
   En je hebt helemaal gelijk: het is heel waardevol wat ik mag doen, ik voel me zo bevoorrecht als ik denk aan de situaties van kinderen waar jullie mee te maken hebben. Zo erg is dat!
   Heel veel zegen en zorg maar heel erg goed voor al die lieve en kostbare kinderen!
   Annemarie

   Verwijderen
 6. Als ik weer eens loop te mopperen op al het werk dan bedenk ik me (lukt niet altijd hoor) dat ik dankbaar moet zijn dat ik het kan. Dat ik in goede gezondheid verkeer en überhaupt een huis en spullen heb. Veel mensen zullen graag willen ruilen...

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ow ik heb dat ook. Gebruik ik de stofzuiger en dan denk ik ow mooi schoon. komt me zoon ff thuis en baggert door het huis en het lijkt daarna alsof ik niks heb uitgevoerd. Kan weer helemaal opnieuw beginnen.. pff schoonmaken het houd ook nooit op!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb thuis een handig schema hangen, en gelukkig houd iedereen er zich aan! nu is het ook wel allemaal wat handiger en leuker geworden omdat we een Centrale systeem hebben. Echt een uitkomst.

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!