vrijdag 31 maart 2017

Zo wordt je huis (iets) opgeruimder


De laatste dagen vind ik het leuk om het een en ander op te ruimen in huis of dingen te bedenken waardoor het iets opgeruimder wordt. Misschien komt het door het voorjaar en is het een soort variatie op de grote voorjaarsschoonmaak :-). Hieronder een paar van mijn ontdekkingen en tips om je huis wat opgeruimder te maken:

* Leg spullen die naar boven moeten alvast op de trap. Als ik spullen tegen kom die naar boven moeten leg ik ze altijd gelijk op de trap: een verdwaalde sok, wasgoed, boeken enz. Op die manier blijft het beneden niet rondslingeren en ik loop toch heel vaak de trap op en neer. Onze trap is ook nog eens in de gang, dus niemand die het opvalt dat er soms een hele collectie spullen op de trap ligt ;-). Heb je een trap in de woonkamer dan wordt dit iets lastiger.


* Koop een kruimeldief! Wat ben ik blij met mijn dierbare kruimeldief ;-). Onze stofzuiger staat boven en ik heb niet zo'n zin om die iedere dag naar beneden en naar boven te sjouwen. Nu zuig ik de vloer altijd even met de kruimeldief na iedere maaltijd. Op deze manier is mijn vloer zo weer kruimelvrij en ziet het er schoon en netjes uit. Een schone vloer is belangrijk: heb je een schone vloer, dan oogt je huis gelijk al een stuk netter en opgeruimder!
* Als ik kook gebruik ik een oud dienblaadje voor al mijn restjes groenten, aardappels en ander kookafval. Ben ik klaar met koken dan kieper ik het dienblaadje boven de groente container leeg en het afval is weer opgeruimd. Dit geeft geen vervelend gedoe met te kleine afvalemmertjes, of allerlei restjes en viezigheid op het aanrecht, want daar houd ik niet zo van ;-).
 
 
* Vouw je was iets netter op dan eerst. Als je de inhoud van je kledingkasten wat netter wilt, dan kun je de was voortaan iets netter opvouwen en wegleggen dan hoe je het eerst deed. Sinds ik dit doe, zien de kledingkasten er redelijk netjes uit en ben ik er tevreden over. Ze zijn niet zo netjes als de kast hieronder op de foto, maar dat is ook niet mijn doel ;-). Zorg bijvoorbeeld dat de shirtjes, broeken en hemdjes ongeveer even breed worden opgevouwen en leg alle was zoveel mogelijk met de 'dichte kant' naar voren. Dat kost je misschien even 2 minuten extra werk per opvouwbeurt (hooguit), maar dat is in ieder geval nog veel minder tijd dan dat je je kledingkasten regelmatig moet opruimen omdat het zo'n rommel is.


* Koop een prikbord. Een van de dingen die nog op mijn lijstje staat is een prikbord voor in de keuken. Mijn menuplanning en andere dingen, die nu ergens in een la rondslingeren, kunnen dan op een overzichtelijke manier worden opgehangen. In plaats van een prikbord zou je ook zoiets leuks als op de foto hieronder kunnen ophangen:


* Opruimbakje in de keuken. Op de foto hieronder zie je ons erge handige opruimbakje wat we op het dressoir in de keuken hebben staan. Het is een bakje met drie vakjes: een voor mijn man, een voor mezelf en een voor overige dingen. Er zijn altijd wel papieren die je niet meteen weg wilt doen maar even wilt bewaren of waar je later nog naar moet kijken. Denk bijvoorbeeld aan: roosters, brieven, rekening of post. Dat stoppen wij dan even in ons vakje en later als we meer tijd hebben ruimen we het verder op. Als je oudere kinderen hebt kun je ook een bakje met meerdere vakjes kopen of meerdere bakjes, zodat zij ook hun eigen vakje hebben. Op deze manier blijven er niet allerlei papieren rondslingeren.


* Plekje voor tijdschriften en/of boeken. Maak een plekje voor tijdschriften of boeken in huis. Je kunt allerlei leuke en handige dingen bedenken: een leuke tijdschriftenmand of rek bijvoorbeeld, zoals hieronder op de foto van Pinterest. Wij gebruiken zelf hiervoor een grote rieten mand onder onze salontafel. Regelmatig krijg ik folders door de bus die ik op het moment zelf even niet door kan lezen wegens tijdgebrek, bijvoorbeeld de folders van Open Doors of SDOK. Die leg ik dan zo lang in de mand, want ik wil ze wel graag op een rustiger moment nog lezen.


* Een tien-minuten opruimrondje. Dit pas ik zelf nog niet toe, maar lijkt me vooral erg leuk als de kinderen wat ouder zijn. Je zet een kookwekker of iets dergelijks en dan ga je samen met je kinderen even 10 minuten opruimen in huis. Stel je voor dat je met z'n drieën opruimt dan heb je het resultaat van 10 x 3 = 30 minuten opruimen. En daarna ga je even voorlezen of iets anders leuks doen!


* Een bewaardoos maken voor je kinderen. Sommige dingen van je kinderen kun je gewoon niet weg doen (tenminste ik niet ;-)). Bijvoorbeeld de eerste schoentjes, een babyjurkje of iets anders. Maar hoe kun je dat overzichtelijk bewaren? Op de blog van Wendy Born las ik het hele leuke idee van een bewaardoos voor elk van de kinderen. Het idee is dat je een mooie doos maakt en daar mooie herinneringen van ieder kind instopt. Zo heb je een handig plekje om te bewaren!

6 opmerkingen:

 1. Leuke en handige ideeën, Annemarie.
  Wat ook helpt is alles DIRECT na gebruik opruimen (kranten, boeken, schaar, ...). Dat scheelt een hoop losse rommel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel voor de tip: dat werkt inderdaad heel goed!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 2. leuk, ik zie dat je ook van de landelijke stijl houdt, ik vind dat ook erg mooi. Wij hebben manden op de trap met de namen erop, zodat je je eigen spullen meeneemt naar boven!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mirjam,
   Nou, dan pak je het heel gestructureerd aan! Gelukkig zijn mandjes voor ons (nog) niet nodig, en 't past ook niet echt op de trap...;-). Ja, ik houd erg van de landelijke stijl, ik zit een beetje tussen landelijk en brocante in.
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 3. Erg leuk idee, dat tafeltje naast de trap. Op deze foto's is goed te zien dat je met kleine artikelen je huis erg leuk kunt aankelden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Rick,
   Dank voor je reactie. Dit is niet onze eigen trap hoor, wij hebben ook een mooie trap, maar wel iets eenvoudiger. Maar ik vond het inderdaad ook een mooie interieurfoto, dus vandaar dat ik hem heb geplaatst ;-).
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!