donderdag 28 maart 2019

Gezinsmoment: Het offer van Abraham

Dit was ons laatste gezinsmoment over het leven van Abraham. Het ging over Genesis 22: het offer van Abraham.

In dit verhaal zitten eigenlijk twee belangrijke waarheden en lessen die je de kinderen mee kunt geven: de grote geloofsgehoorzaamheid van Abraham en het feit dat God zorgde voor een ram die in de plaats van Izak stierf. Omdat wij volgende week een begin willen maken met de gezinsmomenten rondom het lijden en sterven van de Heere Jezus, kozen we voor de laatste les. Zo konden we al heel mooi de link leggen van het ram naar de Heere Jezus, Die ook in onze plaats wilde sterven.

Als inleiding speelden mijn man en ik een rollenspel met duplopoppetjes. Eén van de poppetjes sloeg het andere poppetje. Moeder kwam eraan en vroeg wat er aan de hand was. Het poppetje wat had geslagen moest voor straf op de trap gaan zitten. Toen kwam het poppetje die geslagen had en zei: ik ga wel in jouw plaats op de trap zitten. De woorden 'in jouw plaats' benadrukten we.


Hierna vertelde mijn man het verhaal over Izak die geofferd moest worden aan de hand van deze platen. Vooral het gedeelte dat Abraham het mes opnam om Izak te doden was een heel spannend moment voor de kinderen. Wat een opluchting dat de Heere juist op dat moment ingreep en dat de Heere Zelf zorgde voor een ram in de struiken. De Heere zal erin voorzien (Genesis 22:14). Izak hoefde niet te sterven, het ram stierf in zijn plaats.


Als verwerking maakten we een altaar van duplo en takjes die we al eerder buiten hadden opgezocht. Eerst legden we Izak op het altaar. Daarna haalden we Izak van het altaar en legden daarop in zijn plaats het ram wat geofferd werd. Hierna legden we de link naar de Heere Jezus. Zoals het ram stierf in de plaats van Izak, zo stief de Heere Jezus aan het kruis in plaats van ons. Wat een genade!


 

Het was een gezegend moment met elkaar met een hele diepe les. We vonden het ook heel mooi dat we met dit gezinsmoment al een brug konden maken naar de komende gezinsmomenten over de Lijdenstijd.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!