woensdag 28 december 2016

Gezinstraditie rondom het Oudejaar

 

Met gezinstradities kun je in de praktijk verhalen, geloofsovertuigingen en gewoonten van de ene naar de andere generatie over brengen door het in een vorm te gieten waardoor het tastbaar wordt voor kinderen.

In een lezing van Herlinde en Jef de Vriese over gezinstradities hoorde ik allerlei mooie voorbeelden van tradities langs komen. Eèn van de voorbeelden van gezinstradities uit hun lezing wil ik nu ook graag zelf in ons gezin gaan toepassen.

Voor ieder nieuw jaar zet je een glazen pot ergens in huis neer, ik zet hem denk ik in de keuken. Het is de bedoeling dat iedereen uit het gezin er bijvoorbeeld iedere maand een papiertje instopt met een bijzondere gebeurtenis. Dat kan iets zijn over wat je hebt meegemaakt, iets wat je hebt geleerd, iets wat je hebt gekregen of iets waarin de Heere heel goed voor je is geweest of een bepaalde Bijbeltekst. Voor mijn zoontje en dochtertje (bijvoorbeeld dat ze voor het eerst ging staan enz.) maak ik het briefje, hoewel mijn zoontje misschien halverwege het jaar zelf iets door middel van een tekening kan vertellen. In plaats van een briefje doe ik er denk ik ook regelmatig een foto of klein voorwerp met datum in. Het lijkt me bijzonder om rond D.V. Oudjaar 2017 alles uit de pot te halen en samen na te denken over al die blijde, mooie en misschien ook verdrietige dingen die er dat jaar gebeurd zijn.

3 opmerkingen:

  1. Dat vind ik een mooi idee! Ik zat pas al terug te bladeren in mijn agenda en toen dacht ik ook steeds: oja! Erg mooi om zo terug te kijken. Bedankt voor de tip :-).

    BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!