zaterdag 31 december 2016

Oliebollenrecept en nieuwjaarswens


Dit jaar hebben wij voor het eerst zelf oliebollen gebakken. En leuk en gezellig dat het was ;-). In de keuken maakten we het beslag en in het schuurtje werden ze gebakken in de frituurpan. Ons jongetje drentelde intussen lekker buiten rond en was papa's grote hulp bij het bakken van oliebollen (en opeten ;-)). En ik maakte warme chocolademelk klaar om in het koude schuurtje op te drinken. Wie weet wordt het oliebollen bakken ook nog wel een gezinstraditie ;-).

Het recept voor onze oliebollen komt van mijn schoonouders die elk jaar wel 12 pond oliebollen bakken (een hele wasmand en nog meer vol!) en die delen ze dan aan iedereen uit. Ik kan het niet laten om hieronder nog even het recept te delen, ze zijn erg lekker:

Benodigdheden:
500 gram bloem
1 theelepel zout
2 theelepels suiker
1 zakje vanillesuiker
1 zakje droge gist
1 ei
10 druppels citroensap
450 ml lauwwarme melk
1/2 goudrenet in kleine stukjes
2 1/2 groentelepel gewelde rozijnen
3 liter plantaardige olie

Bereiding:
Meng alles behalve de appel en rozijnen door elkaar en kneed het ongeveer 10 minuten, bijvoorbeeld in de broodbakmachine. Aangezien ik helaas nog niet zo goed met de broodbakmachine om kan gaan, (dat wil ik wel echt graag leren!) heb ik het deeg gewoon met de hand gekneed. Dat gaat ook prima! Voeg op het laatst de appel en rozijnen toe. Doe alles in een schaal, dek af met plastic folie en laat het een half uur rijzen op een warme plaats (bijvoorbeeld op de verwarming).


Daarna in een ruime hoeveelheid olie bakken op 180 graden in de frituurpan. Wij schepten met een lepel de oliebollen uit het beslag en drukte het daarna met een andere lepel in een ronde vorm. Daarna lieten we de oliebol in de frituurpan zakken. Na een tijdje draaide we de oliebol om en als hij aan beide kanten mooi bruin was kon hij uit de pan.

Dat deden we met deze schep (die gebruik je eigenlijk voor sla, maar hiervoor is hij ook erg handig ;-)):


Nu wil ik graag na dit oliebollenrecept nog wat tegen jullie zeggen ;-). Ik vind het zo leuk dat jullie ook dit jaar weer met me hebben meegelezen! Ik zou jullie wel allemaal even persoonlijk willen spreken, maar dat gaat natuurlijk niet... Dus schrijf ik het hier maar op en dat voelt ook wel een beetje als tegen jullie 'praten' gelukkig.

De tijd vliegt voorbij, maar God is er altijd bij en Hij zal voor ons zorgen. Ik stel me dat zo voor als de wolkkolom en de vuurkolom tijdens de reis van het volk Israël. God gaat voor ons uit en met Zijn wolkkolom wijst Hij ons de weg en met Zijn vuurkolom geeft Hij warmte, licht en Zijn bescherming in het donker. 

Eèn van mijn lievelingsliederen van dit moment is 'God zal voor ons zorgen.' Al een paar dagen 'zingen' de volgende regels van het lied in mijn hoofd en ik wens jullie toe dat je dat vasthoudt en bewaart in je hart:

God zal over ons waken
ieder uur van de nacht.
Onze God gaat niet slapen.
Hij houdt de wacht.

Gods liefde en genade voor 2017!

6 opmerkingen:

 1. Beste Annemarie,
  Bedankt voor alle mooie en vooral ook leerzame stukjes die je altijd schrijft!
  Ik wens jou, samen met je gezin, alle goeds en Gods zegen voor het nieuwe jaar!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank voor je berichtje, dat is fijn om te lezen!
   Hartelijke groet, Annemarie

   Verwijderen
 2. Al het goede voor het nieuwe jaar gewenst! Bedankt voor alle blogs die je in het afgelopen jaar schreef. Ze zijn keer op keer leerzaam en bemoedigend voor mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ha Annemarie, wat leuk dat jullie zelf oliebollen hebben gebakken! Ik wens jou met je gezin een heel mooi en gezegend 2017 toe. En blijf vooral bloggen, erg leuk om te lezen. Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Annemarie Ik lees nog wel eens op je blog Gezellig Leuk dat jullie nog een meisje gekregen hebben Wij hebben een derde jongetje gekregen nu bijna 9 maanden Erg leuk Groetjes Marja de Visser (weet je nog)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marja,
   Jazeker weet ik het nog, van de vrouwenmorgens ;-). Ik vind het zo mooi dat ze nog steeds doorgaan! Wat prachtig dat jullie nu drie jongens hebben gekregen. Ons kleine meisje is ook echt een schat!
   Hartelijke groetjes van Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!