maandag 12 december 2016

Rondom Advent

Op andere blogs heb ik al zoveel mooie ideeën langs zien komen voor de Adventstijd. Het maakt me echt blij om te weten dat er in deze tijd van het jaar ook in heel veel andere gezinnen in Nederland (en andere landen) wordt nagedacht en gewerkt rondom de geboorte van de Heere Jezus omdat het zo'n groot wonder is en blijft!

Ook wij zijn inmiddels begonnen met het werken rondom Advent en ik heb wat dingen uitgekozen die passen bij de leeftijd van mijn zoontje (2 jaar).

Allereerst zijn we begonnen met het Kerstboekje, wat we nu in een lijn in huis op een mooi plekje hebben ophangen. Hier kun je de uitleg van het boekje lezen.
 

 
 
Daarnaast maakten we onderstaand lantaarntje met Bijbelteksten van de site van Bijbelidee. Je kunt er een waxinelichtje in een glas inzetten en dan schijnt het licht mooi door de vormen van vliegerpapier heen. We hebben dit lantaarntje een aantal keren gemaakt en toen naar iemand opgestuurd of als cadeautje weggegeven.
 
 
Op onze eettafel staat al een tijdje een Advents-dienblad. Er staan allerlei dingen op die ons herinneren aan de geboorte van de Heere Jezus en ook aan Wie Hij is!
 
 
Links heb ik een aantal symbolen neergezet die Namen van de Heere Jezus uitbeelden en die wil ook laten zien en uitleggen aan mijn zoontje. Bladzijde 6 van het Kerstboekje gaat ook over de Namen van de Heere Jezus en deze symbolen sluiten hier mooi bij aan:
 
Een open geslagen Bijbel = de Heere Jezus is het Levende Woord
Een brandende kaars = de Heere Jezus is het Licht van de wereld
Een deur van de duplo = de Heere Jezus is de Deur
Een duplo blokje met een brood erop = de Heere Jezus is het Brood van het Leven
Een bakje met water = de Heere Jezus is het Levende Water
Een schaap van de duplo = de Heere Jezus is het Lam van God
 
 
In het midden staat de tekst die we deze periode leren: Jesaja 9: 5. Hij staat op een staand kartonnetje met links de tekst en rechts een ingekleurd plaatje. Ik ben even gestopt met de andere Bijbelteksten en we oefenen nu dus deze tekst. Ik doe dit door steeds een kort gedeelte van de tekst te zeggen en dan laat ik het nazeggen, dat gaat op het moment erg goed. Soms doe ik het ook wel eens door middel van een zin afmaken en waar het kan gebruik ik ook gebaren. Wij oefenen de tekst vaak na het middag of avondeten als we Bijbellezen, bidden en/of zingen en dat vinden we een handig oefenmoment.
 
 
Rechts op het dienblad staat mijn eigen Jesse-tree. Een Jesse-tree is een boompje met daaraan allerlei symbolen van gedeelten uit de Bijbel die te maken hebben met de stamboom van de Heere Jezus. De naam 'Jesse-tree' komt van de tekst uit Jesaja 11:1: 'Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï.' (Isaï, de vader van David, wordt ook wel Jesse genoemd.)
Ik heb nog een beetje getwijfeld of ik de Jesse-tree dit jaar ook niet met mijn zoontje kon doen, maar met het Kerstboekje erbij en de andere dingetjes wordt het wel wat veel en hij is ook nog erg klein. Dus nog even wachten tot volgend jaar bij leven en welzijn!
Maar ik ben nu toch wel erg blij dat mijn eigen mooie 'boompje' er dit jaar staat ;-). Deze maak ik met behulp van het boek 'Het grootste geschenk' van Ann Voskamp. Haar schrijfstijl is poëtisch en sommige stukjes lees ik wel twee of drie keer  om de diepere laag te ontdekken, maar dat maakt het juist ook heel mooi. Het boek begint op 1 december en eindigt op 25 december. Elke dag bevat een Bijbelgedeelte wat te maken heeft met de stamboom van de Heere Jezus, (Ik weet niet precies in welke vertaling, maar zelf lees ik het ook nog in de HSV en SV), een stukje om te lezen, een mooie uitspraak en wat vragen. Ik heb ook de 25 symbolen uitgeprint die bij het boek horen en elke dag hang ik er eentje op aan mijn boompje zodat ik mijn eigen Jesse-tree krijg. Als ik nu naar de symbolen kijk herinner ik me de verhalen rond de stamboom van de Heere Jezus en vooral ook Gods liefde en trouw door al de jaren en geslachten heen.....
 
 
Verder luisteren we deze dagen ook vaak Adventsmuziek. Zo rond het koken, als ik soms een beetje moe ben, kan ik wel wat mooie liederen en teksten gebruiken. Dan zoek ik bijvoorbeeld een mooie aflevering van Nederland Zingt op. Op 'Nederland zingt gemist' kun je alle afleveringen naluisteren, ook kun je helemaal onderaan bij zoeken 'Kerst' intypen en dan krijg je heel veel afleveringen van voorgaande jaren rondom Kerst waaruit je kunt kiezen. Tijdens het Bijbelkwartiertje, wat ik altijd 's morgens na het ontbijt doe, zingen we ook veel Kerstliederen. Dit is bijvoorbeeld een liedje wat ik deze Advent nog zou willen oefenen:
 
 
Voor mijn zoontje wil ik graag wat muziekinstrumentjes kopen die hij mag gebruiken tijdens het zingen van de liederen, bijvoorbeeld zoiets. Ik was een keer bij een gezin met drie jongens en toen ze na het avondeten aan tafel nog wat gingen zingen kwam er uit een houten bak voor ieder kind een muziekinstrumentje te voorschijn en dit gebruikten ze op de maat van het liedje en zo waren zelfs de allerkleinsten al heel erg betrokken bij het zingen!
 
Verder heb ik in huis veel kaarsen neergezet, ik houd er erg van om in de donkere tijd van dit jaar kaarsen te branden. Gewoon zo gezellig en voor mij wijst het ook heen naar de Heere Jezus: Het Licht in de duisternis. Ik heb ergens wat mooie kaarsenstandaards in de aanbieding kunnen kopen en nu heb ik er een paar bij elkaar gezet. In het weekend gaan ze allemaal aan en dat maakt het extra feestelijk in huis:
 
 
Voor mijn kleine meisje heb ik voor Kerst een feestjurkje gekocht: roze met gouden stipjes (zie onderstaande foto). Ze heeft hem al één keer aangehad om even te passen ;-). Helaas is ze nog te klein om de Bijbelverhalen, teksten en liederen die we oefenen te begrijpen, maar ik troost me maar met de gedachte dat ze er in ieder geval wel vaak bij is en alles altijd heel goed observeert!


Ik geniet deze tijd van het jaar ook erg van de gewone, maar zo gezellige momenten die we samen hebben. Zoals op onderstaande foto als ons jongetje 's avonds nog even lekker chocolademelk mag drinken uit de beker van papa. Zulk soort gezinsmomenten zijn zegeningen van God en dan besef ik weer hoeveel ik van Hem krijg: juist ook in het gewone!
 
 
Ik wens jullie allemaal een hele fijne Advent toe, waarin het Kind van Bethlehem Zijn grote vreugde en vrede voortdurend zal geven in jullie hart en huis!

12 opmerkingen:

 1. Wat mooi! En wat een lief jurkje heb je voor je meisje. Ik word blij van je blogpost :-). Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja leuk hè ;-). Fijn dat je er blij van wordt!
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 2. Mooi om te lezen hoe jullie naar kerst toeleven. Vooral zo'n 'Jesse-tree' vind ik mooi! Leuk om jullie kleintje te zien op een foto. Gaat het goed met haar? Gezegende Adventsdagen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij ook gezegende Adventsdagen gewenst! Het gaat zeker goed met ons kleintje, we genieten heel erg van haar, het is een heerlijk kind.
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 3. Wat een mooie invulling van de Adventstijd!! Ik heb er juist voor gekozen om dit jaar de Jesse Tree met Boaz te doen en met een kijk-dienblad nog een jaar te wachten. Maar ga ik zeker onthouden voor volgend jaar. Fijne Advent en Kerst! Groetjes, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Annelies,
   Ik herinner me dat je vorig jaar al zo'n prachtige Jesse-tree had uitgewerkt. Mooi dat je dat nu met Boaz hebt gedaan! Jij ook een hele fijne Adventstijd toegewenst! Liefs Annemarie

   Verwijderen
 4. Dag Annemarie!

  Wat prachtig om zo met advent bezig te zijn in je gezin! Ik ben er in mijn klas ook mee bezig. Veel kinderen in mijn klas gaan nooit naar de kerk, maar wat is het dan juist heerlijk als juist zo'n jongetje in de kring zegt: Ik hou zoveel van de Heere Jezus, jij ook, hè juf? En het boek van Ann Voskamp heb ik ook, wat is dat prachtig, zeg! Daar raak ik de hele dag soms niet over uit gedacht... Veel zegen gewenst, voor jou en je gezin!

  Groetjes van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,

   Ja, ik begrijp precies wat je bedoelt met wat je zegt over het boek van Ann Voskamp, dat heb ik ook! Zeker met bepaalde diepe uitspraken, die komen dan in de loop van de dag zomaar weer terug: mooi is dat!
   Geniet maar van je kinderen in je klas: wat heerlijk hè zo'n uitspraak van dat jongetje, zo eerlijk en oprecht.
   Jij ook Gods zegen! Ook in het waardevolle werk met je kinderen in de klas!

   Liefs Annemarie

   Verwijderen
 5. Mooie post!
  Nog een leuke tip voor je tweejarige:kerstverhaal van Dick Bruna op YouTube. Mijn tweejarige meid vindt h'm erg leuk iig ;)

  Groetjes, Mieke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Mieke,
   Dank voor je reactie. Wat leuk dat je ook een twee-jarige in huis hebt rondlopen ;-). Dat wist ik niet. Fijne Adventstijd met je gezin!
   Groetjes Annemarie

   Verwijderen
 6. Hoi Annemarie!
  Ik lees al een hele tijd je blog en geniet ervan! Mooi om te zien hoe je jouw leven met God deelt met je kleine kinderen. Leerzaam en bemoedigend!
  Sinds kort schrijf ik ook een blog, lijkt het je leuk om em te lezen?

  Groetjes Erna
  mijnlevendelen.blogspot.com

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Erna,

   Superleuk dat je bent gaan bloggen! Ik heb inmiddels al even een kijkje genomen ;-).

   Groetjes Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!