zaterdag 7 januari 2017

Schatten verzamelen voor je kinderen


'De kinderen moeten immers geen schatten verzamelen voor de ouders, maar de ouders voor de kinderen.' (2 Korinthe 12:14b)

Een tijdje geleden las ik bovenstaande tekst uit Korinthe en sindsdien blijven de woorden steeds een beetje in mijn gedachten. In deze tekst zegt Paulus tegen de gemeente in Korinthe dat ze hem niet met geld hoeven te onderhouden omdat hij juist zelf als hun geestelijke vader schatten voor hen wil verzamelen. In de uitleg van de Studiebijbel stond dat Paulus hiermee natuurlijk geen geld bedoelt, maar dat hij het heeft over geestelijke rijkdom en geestelijke schatten die ze al van hem hebben ontvangen en nog zullen ontvangen.

Toen ik deze tekst las moest ik meteen denken aan mezelf als moeder. Net als Paulus als geestelijk vader voor de 'kinderen uit zijn gemeente in Korinte' kan ik ook zoveel mooie en belangrijke schatten verzamelen voor mijn kinderen die ik van de Heere heb gekregen. Door de genade van God is het mogelijk dat wij als moeders onze kinderen een godzalige erfenis meegeven. Natuurlijk samen met onze mannen als hoofd van het gezin, maar omdat dit een blog is voor vrouwen richt ik me nu even tot de moeders! We kunnen hen iets meegeven wat hen zal bijblijven en hun hele leven zal beïnvloeden en tot in alle eeuwigheid. Deze prachtige schatten kunnen we bijvoorbeeld voor onze kinderen verzamelen:
              
* Tientallen Bijbelteksten die we hen aanleren, die in hun hart zijn opgeslagen voor de rest van hun leven.
* Honderden gezinsmomenten met onderwijs en verwerking vanuit Gods Woord. (Als je het lastig vind om zelf zulke momenten te bedenken staan er op internet veel mooie voorbeelden. Bijvoorbeeld via deze en deze link is er vast wel iets te vinden voor jouw gezin.)
* Een heleboel mooie liederen en psalmen die we samen met hen zingen en hen aanleren.
* Weten en zien dat papa en mama door Zijn genade de Heere liefhebben met hun hele hart.
* Herinneringen van momenten van liefhebben, troosten, dragen en vergeven, waardoor ze iets zien van de liefde van God voor Zijn kinderen. 'Zoals iemands moeder hem troost, zo zal Ik u troosten.' (Jesaja 66: 13a) 
* Heel veel (korte) gesprekjes in het leven van alledag over Wie de Heere is en wat Hij doet. 'Deze woorden, die Ik u heden gebied, moeten in uw hart zijn. U moet ze uw kinderen inprenten en erover spreken, als u in uw huis zit en als u over de weg gaat, als u neerligt en als u opstaat.' (Deuteronomium 6: 6,7)
* Herinneringen aan het opgroeien in een huis waar de Heere in het midden is en waar de meeste tijd liefde is voor elkaar.
* Wandelingen en uitstapjes in de natuur waarbij ze de grootheid van God kunnen zien. 'De hemel vertelt Gods eer, het gewelf verkondigt het werk van Zijn handen. De ene dag spreekt overvloedig tot de andere, de ene nacht geeft kennis door aan de andere.' (Psalm 19: 2,3)
* Samen bezig zijn in Gods werk en bouwen aan Zijn koninkrijk door bijvoorbeeld samen kaarten te schrijven aan zieken, voor mensen te bidden, evangelisatiefoldertjes uit te delen of eenzamen te bezoeken.
* Een menigte gebeden voor en met onze kinderen, vergaard in gouden schalen van de hemel die wachten om uitgegoten te worden in de komende jaren, zelfs als wij als ouders er niet meer zijn... 'Zij hadden elk een citer en gouden schalen vol reukwerk. Dit zijn de gebeden van de heiligen.' (Openbaringen 5:8)
* Duizenden momentjes van samen bidden en zingen voor het naar bed gaan. 

Als je deze dingen leest dan begrijp je wel dat zulke schatten niet uit te drukken zijn in geld en dat ze veel meer waard zijn dan 10 miljoen euro! Wat hebben wij als moeders dan ook een belangrijke verantwoordelijkheid en taak. Een paar dagen terug las ik in dit  prachtige blogbericht een citaat van J.R. Miller over de rijke taak van het moederschap. Echt fijn om weer even te lezen, want in de drukte van alle dag zou je soms haast vergeten dat je de hele dag door met iets ontzettends belangrijks bezig bent! Het moederschap is een waardevolle taak en een belangrijke roeping. Dus laten we niet verslappen, maar vanuit onze moederpositie in afhankelijkheid van de Heere ook in 2017 vol goede moed prachtige schatten verzamelen voor onze kinderen!

 

8 opmerkingen:

 1. Mooi blog. Na het overlijden van mijn moeder kwam ik ze regelmatig tegen: kaarten van haar, voorzien van bemoedigende teksten. Uit de Bijbel of zelfbedacht. Ook erfde ik een doos vol goede geestelijke boeken. Zij was een schat en liet haar schatten na.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat mooi en wat een zegen als je zo'n moeder mag zijn: een schat die haar schatten nalaat! Dank voor je reactie. Liefs Annemarie

   Verwijderen
 2. Wat mooi! Ik zit er juist over te denken een blog te schrijven aan wat we onze kinderen meegeven dus dit sluit prima aan. Mag ik verwijzen naar je blog? Groet, Annelies

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk! Mooi dat je daar een blog over gaat schrijven..
   Liefs Annemarie

   Verwijderen
  2. Als je het leuk vindt om te lezen, is dit de link naar het blog waarin ik je noem: http://flourishlikeapalmtree.nl/de-juiste-weg-leren/

   Verwijderen
 3. Wat mooi, Annemarie! Dit zou elke moeder moeten lezen...
  Ik ben mijn moeder ook enorm dankbaar dat ze er altijd was (en nog is gelukkig!!!)

  Hartelijke groeten van Marjet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het ook erg mooi. Wat een prachtig voorrecht!

  BeantwoordenVerwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!