maandag 30 oktober 2017

Gezinsmoment: Daniël en het schrift op de wand

Dit keer was tijdens ons gezinsmoment Daniël 5 aan de beurt. In dit hoofdstuk gaat het over koning Belsazar die een feestmaal laat houden en daarbij de gouden en zilveren voorwerpen uit de tempel laat halen. Tijdens het feestmaal worden hun goden van goud, zilver, koper, ijzer, hout en steen geprezen. Plotseling verschijnt er een schrift op de wand en Daniël legt uit wat dit schrift betekent.

Als belangrijke waarheid wilden we meegeven dat koning Belsazar afgoden van hout en steen diende en niet de Heere God. Hij was hoogmoedig en trots (Daniël 5: 22). Dit betekent dat hij op zichzelf en zijn eigen spullen (rijkdom) vertrouwde.

Als inleiding zette ik een stevig stuk karton rechtop en daarop schreef ik de woorden; 'mene, mene, tekel, ufarsin.' Ik las voor wat ik had opgeschreven en stelde de vraag wat die woorden zouden betekenen? Natuurlijk wist ons zoontje het niet en we vertelden dat hij nu naar een verhaal ging luisteren waarin hij deze woorden ook zou horen.


Mijn man vertelde het verhaal aan de hand van deze platen. De woorden 'mene, mene, tekel, ufarsin' legden we kort uit omdat dit voor een driejarige nog moeilijk te begrijpen is. Verder legden we er vooral de nadruk op dat de Heere had gezien dat koning Belsazar niet voor Hem wilde leven en dat hij daarom geen koning meer mocht zijn en dat hij diezelfde nacht nog werd gestraft en gedood.

 
Kleine zus mag er ook af en toe bijzitten.
Als ze teveel af gaat leiden gaat mevrouw in de box ;-).
Hierna kleurde ons zoontje een kleurplaat van het verhaal die je hier kunt vinden. Tijdens het kleuren praatten we nog na over hoogmoedig en trots zijn. Ook bespraken we het verschil tussen koning Belsazar en Daniël. We stelden de vraag wie er van de Heere hield: koning Belsazar of Daniël? Op de kleurplaat lieten we hem verschillende dingen aanwijzen uit het verhaal: koning Belsazar, de gouden vaten en bekers en het schrift op de wand. De kleurplaat werd daarna in ons kijkhoekje opgehangen op het prikbord bij alle andere spullen over Daniël:

4 opmerkingen:

 1. Dag Annemarie! Wat een rijke zegen voor Kaleb en Elizabeth, maar ook voor jullie zelf om zo met het dienen van de Heere bezig te zijn in je gezin! Fijn om mee te mogen lezen en leren!
  Hartelijke groeten van Marjet!🍁

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Marjet,
   Het is inderdaad een grote zegen! Dank weer voor je reactie!
   Hartelijke groet Annemarie

   Verwijderen
 2. Wat een mooie serie over Daniël. Ik doe allerlei ideeën op voor de Bijbellessen in mijn klas. Dank je wel en zegen gewenst!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ariëtte,
   Fijn dat je het ook kunt toepassen in je klas! Jij ook veel zegen gewenst!
   Hartelijke groet van Annemarie

   Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!