donderdag 27 december 2018

Uitgewerkte Jesse-tree


Helaas te laat om dit jaar nog te gebruiken, maar onderstaande Jesse-tree werkte zo prettig met onze twee kleine kinderen dat ik toch even tijd vrij maak om hem alsnog te bloggen. Ik vond het handig om hem voor mezelf uit te werken, en bedacht dat ik het dan net zo goed op mijn blog kon doen. Wie weet bijvoorbeeld voor DV volgend jaar...

Voor kleine kinderen is het erg fijn om platen te laten zien tijdens het vertellen. Alle verhalen in deze Jesse-tree zijn dan ook terug te vinden in 'Kijk en Luister deel 1, 2 of 3'.

Voor diegenen die nog niet bekend zijn met een Jesse-tree hier even een korte uitleg gekopieerd van een van mijn andere blogs:


Een Jesse-tree is een boompje met daaraan allerlei symbolen van vertellingen uit de Bijbel. Deze vertellingen hebben te maken met de stamboom van de Heere Jezus of verwijzen heen naar de Heere Jezus en uiteindelijk kom je dan ook uit bij Zijn geboorte. De naam 'Jesse-tree' komt van de tekst uit Jesaja 11:1: 'Want er zal een Twijgje opgroeien uit de afgehouwen stronk van Isaï.' (Isaï, de vader van David, wordt ook wel Jesse genoemd.) Het is de bedoeling dat je elke dag een Bijbelgedeelte behandelt en een bijbehorend symbool inkleurt en ophangt in de Jesse-tree. Daarbij leg je per Bijbelgedeelte steeds een link naar de (komst van de) Heere Jezus.

De link naar de Heere Jezus vind ik zelf ontzettend belangrijk, dus die heb ik er steeds bijgeschreven. Het gaat uiteindelijk steeds om Hem en iemand zei eens zo mooi dat iedere bladzijde uit de Bijbel (ook het Oude Testament) al van Hem spreekt. De symbolen die wij hebben gebruikt komen van de blog van Amanda. Ik ben haar ontzettend dankbaar dat ze deze allemaal op haar blog heeft gezet en dat ze nu voor iedereen te gebruiken zijn! Via deze link kun je de symbolen die je nodig hebt vinden. Hieronder onze uitgewerkte Jesse-tree:

Dag 1 - 13 december 
Verhaal: Shepping (Genesis 1 - 2: 3)
Symbool: aarde
Link naar de Heere Jezus: In het begin heeft de Heere God alles gemaakt. De Heere Jezus was er toen ook al.


Dag 2 - 14 december 
Verhaal: Zondeval (Genesis 3)
Symbool: aarde
Link naar de Heere Jezus: Adam en Eva waren ongehoorzaam. Maar God belooft Zijn Zoon te sturen, de Heere Jezus zal de straf dragen. Zo kunnen de zonden van Adam en Eva (en ook onze zonden) weer vergeven worden.


Dag 3 - 15 december 
Verhaal: Een zoon voor Abraham en Sarah (Genesis 12: 1-7, 15: 1-6, 21:1-7)
Symbool: sterren
Link naar de Heere Jezus: Uit de familie van Izak zal later de Heere Jezus geboren worden.


Dag 4 - 16 december 
Verhaal: Offer van Abraham (Genesis 22: 1 - 19)
Symbool: ram
Link naar de Heere Jezus: Izak werd niet geofferd, maar heel veel jaren later de Heere Jezus wel. De Heere Jezus stief aan het kruis (werd geofferd) voor onze zonden.


Dag 5 - 17 december
Verhaal: Jacobs droom (Genesis 28)
Symbool: ladder
Link naar de Heere Jezus: Jacob droomde van een ladder die van de aarde tot de hemel rijkte. De Heere Jezus lijkt op die ladder. Hij zorgt ervoor dat er weer een ladder van de aarde naar de hemel komt en dat het weer goed kan komen tussen mensen op de aarde en God in de hemel.


Dag 6 - 18 december
Verhaal: De 10 geboden (Exodus 19-24)
Symbool: de twee tafels met de wet
Link naar de Heere Jezus: Wij kunnen de tien geboden nooit helemaal goed houden. Daarom is de Heere Jezus gekomen. Hij kon als Enige wel alle geboden houden en daarom kon Hij onze straf dragen aan het kruis.


Dag 7 - 19 december
Verhaal: Rachab (Jozua 2: 1-21)
Symbool: rood touw
Link naar de Heere Jezus: Rachab werd gered omdat ze een rood touw uit haar raam hing. Zo kunnen wij gered worden als wij vertrouwen op het rode bloed van de Heere Jezus.


Dag 8 - 20 december 
Verhaal: Ruth (Ruth)
Symbool: aren
Link naar de Heere Jezus: Uit de familie van Obed zal later de Heere Jezus geboren worden.


Dag 9 - 21 december
Verhaal: Koning David (1 Samuël 16 e.v.)
Symbool: kroon
Link naar de Heere Jezus: Koning David hield veel van de Heere en hij was een voorbeeld van de Heere Jezus, Die later Koning zal worden. Uit de familie van David is later de Heere Jezus geboren en Hij wordt later in de Bijbel soms ook wel 'Zoon van David' genoemd.

Dag 10 - 22 december
Verhaal: Jona (Jona)
Symbool: vis
Link naar de Heere Jezus: De mensen uit Ninevé kregen toch geen straf omdat ze spijt (berouw) hadden van hun zonden. Ze kregen genade van de Heere. Dit kon omdat de Heere Jezus eens zou sterven aan het kruis.

Dag 11 - 23 december
Verhaal: Koningin Esther (Esther)
Symbool: scepter
Link naar de Heere Jezus: De Heere heeft Esther gebruikt om het volk van de Joden te redden. Uit de Joden zou eens de Messias geboren worden. Als de Joden allemaal waren omgekomen, dan had de Heere Jezus nooit geboren kunnen worden.

Dag 12 - 24 december
Verhaal: Zacharias en Elizabeth (Lukas 1: 5-25)
Symbool: hand op de mond (dit betekent dat Zacharias niet meer kon praten)
Link naar de Heere Jezus: De zoon van Zacharias en Elizabeth (Johannes) zal de mensen gaan vertellen over de Heere Jezus.

Dag 13 - 25 december (Eerste Kerstdag)
Verhaal: De geboorte van de Heere Jezus (Lukas 2: 1-7)
Symbool: kribbe
Link naar de Heere Jezus: De Heere Jezus wordt op aarde geboren als een kleine Baby.

Dag 14 - 26 december (Tweede Kerstdag)
Verhaal: De Wijzen uit het Oosten (Mattheüs 2: 1-11)
Symbool: ster
Link naar de Heere Jezus: De Wijzen maakten een hele lange rijs om de Heere Jezus te zien. Ze aanbaden Hem en gaven Hem prachtige geschenken.

Dag 15 - 27 december
Verhaal: De Heere Jezus komt terug! (Openbaring 1: 9-18, 21: 1-8. Hiebij kun je heel goed gebruik maken van Kijk en luister deel 3 blz. 196-201)
Symbool: wolf en lam
Link met de Heere Jezus: de Heere Jezus zal nog een keer op de aarde terugkomen. De mensen die in Hem geloven mogen dan voor altijd bij Hem zijn.

3 opmerkingen:

  1. Dank je wel, Annemarie, voor dit uitgebreide verslag! Ik vind het heel mooi en waardevol hoe jij steeds de link naar de Heere Jezus laat zien. Wat wordt het Oude Testament dan ook belangrijk, hè! Hij was er al van eeuwigheid af, onbevattelijk... Groetjes van Marjet!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij hebben het boek 'De boom van Isaï'gebruikt, die lijkt er heel erg op. Onze peuter is 3 jaar. We hebben het als waardevol ervaren.

    https://uit-liefde.blogspot.com/2018/12/advent-met-n-peuter.html

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ha Rianne,
      Ik heb vaker van dat boek gehoord, dat zal inderdaad vast ook een fijn boek zijn om mee te werken.
      Ik las op je blog dat je zwanger bent: wat bijzonder! Van harte!
      Liefs Annemarie

      Verwijderen

Reacties zijn altijd hartelijk welkom!